nie chodzi przypadkiem o solaninę? Choć nie wiem czy występuje też w bananach.skarabae pisze:Ale nadal mnie intryguje kwestia efektów wywoływanych przez spożycie niedojrzałych owoców.
Banany
Re: Banany
Re: Banany
O solaninie zawsze słyszałam w odniesieniu to psiankowatych, ale fakt, nawet jeśli nie ten glikozyd to można by poszukać innych wśród tej grupy.
Re: Banany
Aniaww - nie do końca, nie wiem czy jadłaś kiedyś chipsy bananowe Ja jadłem, są w nich plasterki ususzonych bananów własnie z nasionkami. Przynajmniej tak mi się zdaje bo dosyć dawno je jadłem.Aniaww pisze:Banany wartościowe z punktu widzenia spożywczego są zawsze płone - kiedy znalazłeś nasionko w nich?
Te z nasionkami są bezwartościowe spożywczo.
Pozdrawiam
Re: Banany
A to nie były przypadkiem jabłkowe
Po roku od posadzenia odrostu na szczycie rośliny pojawia się kwiatostan, który wygina się w dół. Na wierzchołku tego kwiatostanu znajdują się kwiaty męskie. Gdy owoce są dojrzałe, wówczas kwiaty te więdną i opadają. U podstawy kwiatostanów znajdują się kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce (partenokarpia). We wnętrzu owocu znajdują się tylko brązowe pozostałości po szczątkowych zalążkach. Jeśli w owocu znajdują się ciemne twarde nasiona, to w wyniku przypadkowego zapylenia pyłkiem dzikiego gatunku banana. Kwiatostan może wytworzyć do 400 owoców, skupionych po kilkanaście w tzw. rączkach. Po wydaniu owoców kłodzinę się ścina, ale roślina kontynuuje swój wzrost za pomocą odrostów. Na plantacjach bananowce eksploatuje się 5 - 20 lat, a następnie sadzi się nowe rośliny, ale właściciele małych plantacji w tropikach zwykle uprawiają swoje gaje bananowe przez 50 - 60 lat. Odmiany jadalne banana są określane jako banan właściwy i są one sterylnymi (beznasiennymi). mieszańcami międzygatunkowymi.
Po roku od posadzenia odrostu na szczycie rośliny pojawia się kwiatostan, który wygina się w dół. Na wierzchołku tego kwiatostanu znajdują się kwiaty męskie. Gdy owoce są dojrzałe, wówczas kwiaty te więdną i opadają. U podstawy kwiatostanów znajdują się kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce (partenokarpia). We wnętrzu owocu znajdują się tylko brązowe pozostałości po szczątkowych zalążkach. Jeśli w owocu znajdują się ciemne twarde nasiona, to w wyniku przypadkowego zapylenia pyłkiem dzikiego gatunku banana. Kwiatostan może wytworzyć do 400 owoców, skupionych po kilkanaście w tzw. rączkach. Po wydaniu owoców kłodzinę się ścina, ale roślina kontynuuje swój wzrost za pomocą odrostów. Na plantacjach bananowce eksploatuje się 5 - 20 lat, a następnie sadzi się nowe rośliny, ale właściciele małych plantacji w tropikach zwykle uprawiają swoje gaje bananowe przez 50 - 60 lat. Odmiany jadalne banana są określane jako banan właściwy i są one sterylnymi (beznasiennymi). mieszańcami międzygatunkowymi.
Kod: Zaznacz cały
biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/banan1.htm
Re: Banany
No masz rację, ciekawi mnie jedynie czy te nasienne banany są niesmaczne, niezdrowe, że ich nie jemy ?
Co do tego, na pewno były to bananowe, nie jestem jedynie pewien co z tymi nasionkami wewnątrz. Aczkolwiek polecam bo bardzo smaczne.
Co do tego, na pewno były to bananowe, nie jestem jedynie pewien co z tymi nasionkami wewnątrz. Aczkolwiek polecam bo bardzo smaczne.
Re: Banany
Tak wyglądają dzikie banany:
Choćby były smaczniutkie to przeszkód bez liku
Choćby były smaczniutkie to przeszkód bez liku
-
- Posty: 71
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 20:41
Re: Banany
Gdzieś słyszałam, że z bananów po podsmażeniu wychodzą robaczki
Re: Banany
Osobiście nie spotkałam się z robaczkami, ale w zasadzie wszystko jest możliwe :p
Ostatnio trafiłam na robaczywą marchewkę.
Ostatnio trafiłam na robaczywą marchewkę.
Re: Banany
Robaczki wychodzące podczas smażenia? Hmm, ja również nigdy nie słyszałem o czymś takim. Nie jest to chyba zbytnio możliwe (no chyba, że na patelnie wrzucasz robaczywy owoc ). Banan jest zagrożony tylko na końcówkach.
Re: Banany
W końcówkach to ponoć lamblie są, ale ich nie zobaczysz.
Co do robaczków - to oczywiste że musiałby być robaczywy, a właśnie nie widziałam takiego, chociaż może w cieplejszym klimacie mają je, a do nas nie trafiają.
Co do robaczków - to oczywiste że musiałby być robaczywy, a właśnie nie widziałam takiego, chociaż może w cieplejszym klimacie mają je, a do nas nie trafiają.
Re: Banany
no, też tak myśle. a wogóle czy robaki jedzą jeszcze zielone owoce? Przecież te banany co jemy to przywożą niedojrzałe.
Re: Banany
Ja też słyszałem o tym że w bananach a zwłaszcza końcówkach znajdują się robaki i można je zobaczyć gdy wrzuci się je do mleka - podobno wtedy wyłażą i są to jakieś małe pasożyty, które potem niby wędrują nam pod skórą. Wrzuciłem do mleka chyba 10 końcówek bananów i z żadnych nic nie wyszło / Ale mimo wszystko powiedziała mi to osoba studiująca biologię o.O
Re: Banany
Banany jak i inne owoce tropikalne sprowadzane do Polski są takiej samej jakości jak dostarczane do Niemiec , Francji czy Anglii. Najczęściej jest to odmiany Cavendish oraz Gros Michel, które dobrze znoszą warunki długiego transportu morskiego. Problem jest w warunkach transportu, podczas którego mogą panować różne temperatury przechowywania i złe obchodzenie się z zapakowanymi bananami. Oczywiście często występują liczne choroby grzybowe, które często przyśpieszają rozwój i dojrzewanie bananów w opakowaniu. Dużo dostaw dostarczanych jest przechłodzonych co wpływa bezpośrednio na warunki dojrzewania i smak owocu. Taki banan nigdy nie dojrzeje w 100 % i będzie miał mniejszą jakość i gorszy smak dla klienta kocowego.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości