Mam takie zadanie do zrobienia:
Bulwy ziemniaka stanowiące skrócone pędy podziemne spełniają rolę organu spichrzowego,
ponieważ magazynują skrobię. W przypadku przemarznięcia bulwy staja się słodkie. Wyjaśnij przyczynę pojawienia się słodkiego smaku ziemniaków po ich przemarznięciu.
bulwy ziemniaka
Re: bulwy ziemniaka
Myślę że w bulwie ziemniaka po przemarznięciu dochodzi do rozkładu skrobi na
glukozę.Możliwe że nie związana woda zamarzając tworzy kryształy i niszczy błonę
lizosomów uwalniając z nich hydrolazy które atakują wiązania glikozydowe w cząsteczkach skrobi rozkładając ją na glukozę o słodkim smaku.
glukozę.Możliwe że nie związana woda zamarzając tworzy kryształy i niszczy błonę
lizosomów uwalniając z nich hydrolazy które atakują wiązania glikozydowe w cząsteczkach skrobi rozkładając ją na glukozę o słodkim smaku.
Re: bulwy ziemniaka
To jest znane zjawisko osładzania się pod wpływem chłodu, owoce trzymane w chłodzie są słodsze, choćby truskawki. Kto nie wierzy - niech sprawdzi.Mayr E pisze:Myślę że w bulwie ziemniaka po przemarznięciu dochodzi do rozkładu skrobi na
glukozę.Możliwe że nie związana woda zamarzając tworzy kryształy i niszczy błonę
lizosomów uwalniając z nich hydrolazy które atakują wiązania glikozydowe w cząsteczkach skrobi rozkładając ją na glukozę o słodkim smaku.
Re: bulwy ziemniaka
Czyli to co napisał użytkownik Mayr E jest poprawne?
Re: bulwy ziemniaka
wszystko pięknie tylko pH w lizosomie to 5,5 a w cytozolu 7,2 więc jakim cudem enzymy mogą sprawnie działać w nieodpowiednim pH ?
Re: bulwy ziemniaka
Redia, tak, ale mogą nadtrawić otoczenie Jak jest ich sporo to znacznie mogą zadziałać w komórce.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 5 Odpowiedzi
- 3774 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
20 maja 2020, o 07:08
-
- 1 Odpowiedzi
- 3664 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
1 mar 2015, o 07:40
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości