Mam pytanko do biolchemów. Niestety pytanko to dotyczy chemii, ale jest tylko i jedno i stwierdziłem, że to bezsens zakładać do niego nowy temat w innym dziale. Chyba, że moderatorzy uznają inaczej, to najwyżej założę.
Pytanie jest takie: co jest na trzecim roku chemii w klasach biolchem? No bo nieorganiczna jest w pierwszej, organiczna w drugiej, no a trzecia? Przecież na pewno nie same powtórki.
Notatki w sprzedaży od 1,5 r. - 600 sprzedanych sztuk z biologii i 600 z chemii, setki pozytywnych komentarzy - to jest najlepszą reklamą moich notatek!
Kinetyka, termodynamika, równowaga chemiczna, reakcje w roztworach wodnych, elektrochemia, procesy zachodzące z wymianą elektronów - ze spisu treści trzeciego tomu podręcznika Operonu. Same ciekawe rzeczy mnie czekają, bo również jestem z '90 : )
Notatki w sprzedaży od 1,5 r. - 600 sprzedanych sztuk z biologii i 600 z chemii, setki pozytywnych komentarzy - to jest najlepszą reklamą moich notatek!
to zależy od szkoły i nauczyciela, u nas np. reakcje w roztworach wodnych, elektrochemie mamy zrobione, a zostalo nam troche organicznej, kinetyka, równowaga, efekty energetyczne i pierwiastki bloku d
Dołączył(a): N sty 14, 2007 21:23 Posty: 5093 Lokalizacja: Warszawa Płeć: Gadu-Gadu: 0
wszystko zależy od szkoły - u nas w III klasie była cala organiczna i uważam, ze to było mądre, bo przy organicznej była okazja powtórzyć wszystkie typy zadań praktycznie/
Mam pytanie odnosnie chemii czy korzystacie/liscie z czegos w stylu vademecum, gdzie bylyby zebrane wszystkie wzory rownania itp., warto inwestowac w cos takiego czy raczej nie, macie cos godnego polecenia, orientuje sie ktos jak wyglada to vademecum z operonu?
vademecum jest dobre - ale dla tych co już to umieją i potrzebują tylko powtórki jeśli masz zamiar dopiero zaczynać się uczyć to polecam książki o większym zasobie wiedzy albo i nawet korepetytora
Uczę się z jednego podręcznika składającego się z dwóch tomów. Jest to "Chemia" autorstwa K. Pazdro (wydawnictwo Oficyna Edukacyjna). Podręcznik ten wycofano już ze szkół (ja mam go od kuzynki, która LO kończyła na starych zasadach 4 lata temu). Ale używam go, bo nasz profesor powiedział, że jest najlepszy. Mam także "Chemię nieorganiczną" Pazdry (książka nowsza, ale jest cienka i zawiera jedynie strzępek informacji) oraz "Chemię dla szkół średnich" WSiPu. Uważam, iż zdecydowanie najlepszy jest ten pierwszy (po pierwsze ze względu na ilość treści, a po drugie na ich dostępność - łatwy język). Oraz oczywiście obowiązkowo zbiór Pazdry.
Cytuj:
Mam pytanie odnosnie chemii czy korzystacie/liscie z czegos w stylu vademecum, gdzie bylyby zebrane wszystkie wzory rownania itp., warto inwestowac w cos takiego czy raczej nie, macie cos godnego polecenia, orientuje sie ktos jak wyglada to vademecum z operonu?
Osobiście uważam, że lepsze od Vademecum jest rozwiązywanie, rozwiązywanie i jeszcze raz rozwiązywanie zadań z jakiegoś obszernego, dobrego zbioru. Możesz mieć pewność, że dobry jest zbiór Pazdry. Są w nim objaśnione przykładowe zadania (stąd są w nim niemal wszystkie wzory). Jeśli czegoś nie rozumiesz korzystasz z podręcznika. Oczywiście podręcznik ten potrzebny jest również do nauczenia się niektórych rzeczy (np. reakcje związków manganu i chromu, właściwości kilku substancji, chemię organiczna i inne pierdoły).
No wlasnie chodzi mi o cos do powtorek, taka chemia w pigułce . Co do zadan to zgadzam sie, ale czasami wolalabym miec cos podrecznego gdzie moglabym cos szybko sprawdzic a nie szukac po ksiazkach. Ale nie wiem czy warto cos kupowac czy obede sie z tym co mam czyli podrecznik i zbior Pazdry.O korkach tez mysle
Dołączył(a): N sty 14, 2007 21:23 Posty: 5093 Lokalizacja: Warszawa Płeć: Gadu-Gadu: 0
persil1991 napisał(a):
Podręcznik ten wycofano już ze szkół (ja mam go od kuzynki, która LO kończyła na starych zasadach 4 lata temu). Ale używam go, bo nasz profesor powiedział, że jest najlepszy.
w tym podręczniku nie ma b.dużo rzeczy wymaganych na maturze (np.iloczynu rozpuszczalności, teorii kwasów i zasad itp.), więc ostrzegam od razu. Wg mnie nei są takie wspaniałe, dużo tekstu mało treści jak dla mnie. U mnie w szkole nas obowiązywały, ale ja się popozbywałem po 1 kl. i kupiłem sobie inny podr.
w tym podręczniku nie ma b.dużo rzeczy wymaganych na maturze (np.iloczynu rozpuszczalności, teorii kwasów i zasad itp.), więc ostrzegam od razu
Tak, to zauważyłem, ale wielkie dzięki. Dlatego właśnie konfrontuje ten podręcznik ze zbiorem zadań oraz arkuszami maturalnymi. Na tą teorię Bronsteda już wpadłem, ale o iloczynie rozpuszczalności nie słyszałem. Co ciekawe nie ma w zbiorze zadań [chyba]:/
Pamiętasz jeszcze jakieś braki z tej książki?
PS. Profesor pewnie tak powiedział, ponieważ on jeszcze się nie przestawił, że komuna upadła, a co więcej jest nowa matura.
no widzisz - ja osobiście tych książek nie polecam. W zbiorku nie ma iloczynu rozpuszczalności (wg mnie nie jest to najprostszy temat i często się pojawia na maturze), no i nie ma teorii Brónsteda. Organicznej też w zbiorze Pazdry jest mało. Jak coś mi się przypomni czego tam jeszcze to napiszę.
Organicznej też w zbiorze Pazdry jest mało. Jak coś mi się przypomni czego tam jeszcze to napiszę.
Rzeczywiście, aż się zdziwiłem! 40 stron organiki! Ale z drugiej strony organicznej na maturze wiele nie ma. A podręcznik WSiPu ma zbyt mało organiki? Jest to równe 200 stron w drugim tomie. Oczywiście ilość stron nie zawsze odzwierciedla treść w niej zawartą (chodzi o tą wymaganą na maturze) stąd pytam.
Kaamil napisał(a):
Jak coś mi się przypomni czego tam jeszcze to napiszę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników