co to jest homeostaza i jaki sa czynniki ją kształtujące?
co to jest homeostaza i jaki sa czynniki jĄ ksztaŁtujĄce?
co to jest homeostaza i jaki sa czynniki ją kształtujące?
Re: co to jest homeostaza i jaki sa czynniki jĄ ksztaŁtujĄce?
Homeostaza (gr. homoíos - podobny, równy i stásis - trwanie) stan równowagi dynamicznej środowiska, w którym zachodzą procesy biologiczne. Zasadniczo sprowadza się to do równowagi płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych. Pojęcie homeostazy wprowadził Walter Canon w 1929 roku na podstawie założeń Claude Bernarda (1857) nt. stabilności środowiska wewnętrznego. Homeostaza jest podstawowym pojęciem w fizjologii.
Utrzymanie wewnętrznej równowagi wymaga regulowania i/lub kontrolowania wartości najważniejszych parametrów wewnętrznego środowiska organizmu. Należą do nich głównie:
temperatura ciała (u organizmów stałocieplnych),
pH krwi i płynów ustrojowych,
ciśnienie osmotyczne,
objętość płynów ustrojowych (stan nawodnienia organizmu),
stężenie związków chemicznych w płynach ustrojowych (np. glukozy w osoczu),
ciśnienie tętnicze krwi,
ciśnienie parcjalne tlenu i dwutlenku węgla we krwi.
Kontrola wymienionych parametrów odbywa się poprzez receptory (głównie chemoreceptory), które informacje o wartości określonego parametru przekazują do interpretatora (np. w przypadku temperatury ciała ssaków do podwzgórza), gdzie dokonuje się porównanie wartości wykrytej ze stałą wartością prawidłową (tzw. punktem nastawczym) lub, co zdarza się częściej, z jej przedziałami akceptowalnymi. Jeśli aktualny stan parametru jest zbyt wysoki lub zbyt niski, centrum integrujące wymusza na efektorach odpowiedź odpowiednią do sytuacji .
wikipedia.org
Utrzymanie wewnętrznej równowagi wymaga regulowania i/lub kontrolowania wartości najważniejszych parametrów wewnętrznego środowiska organizmu. Należą do nich głównie:
temperatura ciała (u organizmów stałocieplnych),
pH krwi i płynów ustrojowych,
ciśnienie osmotyczne,
objętość płynów ustrojowych (stan nawodnienia organizmu),
stężenie związków chemicznych w płynach ustrojowych (np. glukozy w osoczu),
ciśnienie tętnicze krwi,
ciśnienie parcjalne tlenu i dwutlenku węgla we krwi.
Kontrola wymienionych parametrów odbywa się poprzez receptory (głównie chemoreceptory), które informacje o wartości określonego parametru przekazują do interpretatora (np. w przypadku temperatury ciała ssaków do podwzgórza), gdzie dokonuje się porównanie wartości wykrytej ze stałą wartością prawidłową (tzw. punktem nastawczym) lub, co zdarza się częściej, z jej przedziałami akceptowalnymi. Jeśli aktualny stan parametru jest zbyt wysoki lub zbyt niski, centrum integrujące wymusza na efektorach odpowiedź odpowiednią do sytuacji .
wikipedia.org
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 7 Odpowiedzi
- 12134 Odsłony
-
Ostatni post autor: karczma96
28 wrz 2014, o 16:39
-
- 1 Odpowiedzi
- 8988 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
8 sie 2014, o 17:09
-
- 0 Odpowiedzi
- 8019 Odsłony
-
Ostatni post autor: agatkamon
6 wrz 2016, o 13:17
-
- 0 Odpowiedzi
- 13610 Odsłony
-
Ostatni post autor: maja307
11 sty 2016, o 21:28
-
-
czynniki powodujące wydzielanie soku żołądkowego i trzustk.
autor: vaaleanroosa » 30 sty 2016, o 14:30 » w Biologia w szkole - 1 Odpowiedzi
- 11142 Odsłony
-
Ostatni post autor: persil1991
5 lut 2016, o 23:22
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości