W trakcie doświadczenia do 3 probówek nalano mieszaniny śliny ( gotowanej i nie gotowanej) i skrobi. Po 20 min. za pomocą płynu Lugola zbadano obecnośc skrobi oraz- używając odczynnika Benedicta - obecnośc cukrów prostych( oba wskazniki zmieniaja zabarwienie w obecnosci badanej substancji). badanie przeprowadzono w 3 probówkach.
Probówka A: niegotowana ślina +woda
Probówka B : niegotowana ślina + skrobia
Probówka C : zagotowana ślina + skrobia
WYNIK:
a) która z probówek zawiera skrobię?
b) która z probówek zawiera cukry proste?
c) jak wyjaśnic otrzymane wyniki?
d) która z probówek była próbą kontrolną?
DOświadczenie
Re: DOświadczenie
Nie wiem z czym masz problem? Zacznij korzystać z podręczników.
Prosimy o twoje przemyślenia.
Ostrzegam, kolejny raz łamiesz regulamin.
Prosimy o twoje przemyślenia.
Ostrzegam, kolejny raz łamiesz regulamin.
Re: DOświadczenie
z zadaniem mam problem, wątpie zeby w podreczniku było własnie takie doswiadczenie. pozatym czegos takiego tam nie ma, bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktycznemalgosi35 pisze:Nie wiem z czym masz problem? Zacznij korzystać z podręczników.
Re: DOświadczenie
bez wiadomości teoretycznych tego zadania nie rozwiążesz. Pomyśl co zawiera ślina, jaki enzym, za co jest odpowiedzialny. Co się dzieje z enzymem (białkiem) w zwyższonej temperaturze oraz za co odpowiedzialny jest płyn Lugola i odczynnik Benedicta.bacia pisze:bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktyczne
Re: DOświadczenie
Te wszystkie doświadczenia opierają się na tym co np. dzieje się w organiźmie człowieka. Wymagają podstawowej wiedzy.bacia pisze:z zadaniem mam problem, wątpie zeby w podreczniku było własnie takie doswiadczenie. pozatym czegos takiego tam nie ma, bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktyczne
Np. gdzie rozpoczyna się trawienie skrobi i co do tego jest niezbędne.
Na maturze dostaniesz take doświadczenie ale zamiast słliny będziesz miała napisane amylaza i jesteś ugotowana.
Doświadczenie o białku: co jest potxebne do trawienia białka, gdzie się odbywa?
Jakie jest w tym momencie pH treści żołądkowej?
Niestety powinnaś wkuć trawienie głównych składników poakrmowych by sobie poradzić.
To jest rada podyktowana życzliwością.
Re: DOświadczenie
moim zdaniem probówka A zawiera skrobię tylko po otrymaniu wyniku, a tylko probówki B,C zawierają cukry proste, dobrze?
Re: DOświadczenie
Próbówka C: co się stanie z enzymem po zagotowaniu go Inaktywuje się. więc
[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 23:07 ]
W ogóle poczytaj sobie co to są enzymy, z jakich podjednostek się składają, co się dzieje z białkami w podwyższonej temperaturze. Jaką rolę spełnia amylaza ślinowa jakie wiązania hydrolizuje i co jest z tym związane a na pewno Ci się rozwiązanie nasunie samo.
[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 23:07 ]
W ogóle poczytaj sobie co to są enzymy, z jakich podjednostek się składają, co się dzieje z białkami w podwyższonej temperaturze. Jaką rolę spełnia amylaza ślinowa jakie wiązania hydrolizuje i co jest z tym związane a na pewno Ci się rozwiązanie nasunie samo.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 3 Odpowiedzi
- 17670 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
12 cze 2016, o 19:47
-
- 0 Odpowiedzi
- 8883 Odsłony
-
Ostatni post autor: wiki741119
9 cze 2016, o 20:29
-
- 4 Odpowiedzi
- 5484 Odsłony
-
Ostatni post autor: ercia510
10 kwie 2017, o 20:04
-
- 1 Odpowiedzi
- 5347 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
19 maja 2015, o 07:47
-
- 1 Odpowiedzi
- 1427 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
25 sie 2015, o 15:59
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość