Doświadczenie z probówkami

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Arturess
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2008, o 14:18

Doświadczenie z probówkami

Post autor: Arturess »

Witam. Mam problem. Zadali nam trudną pracę domową. Jest rysunek - doświadczenie i do niego 2 pytania. Na rysunku jest przedstawione naczynie z wodą. W naczyniu znajdują się 4 probówki : A,B,C i D oraz termometr. W probówce A znajduje się białko i woda. W probówce B - białko, pepsyna i kwas solny. W C - białko i pepsyna, w D - białko, pepsyna i wodorotlenek sodu.

Pytania :
1. Jaką hipotezę (hipotezy) weryfikowano za pomocą tego doświadczenia ?
2. Jakich wyników można spodziewać się pod koniec doświadczenia ?

PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ POMOC (ODPOWIEDŹ) NA TE PYTANIA, PONIEWAŻ W PONIEDZIAŁEK MAM BIOLOGIĘ I NIE UMIEM TEGO ZROBIĆ. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ.
yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: Doświadczenie z probówkami

Post autor: yeast »

Wpływ pH na aktywność enzymatyczną pepsyny.
Arturess
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2008, o 14:18

Re: Doświadczenie z probówkami

Post autor: Arturess »

Prosiłbym o dokładniejszą odpowiedź na 1 i 2 pytanie.ponieważ muszę to bardziej wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
malgosi35
Posty: 3706
Rejestracja: 13 lut 2007, o 13:01

[Link] Doświadczenie z probówkami

Post autor: malgosi35 »

tematy47/pepsyna-bialko-hcl-spirytus-vt16243.htm
Hydroliza białka pepsyną
Pepsyna jest głównym enzymem soku żołądkowego. Jest to proteaza która w środowisku kwaśnym hydrolizuje białka pokarmowe. Enzym ten można stosunkowo łatwo uzyskać w czystej postaci. Ma on zastosowanie w leczeniu osłabionej aktywności pepsynowej - czyli w przypadkach niedoboru tego enzymu. Do doświadczenia potrzebne będą:

pepsyna - do kupienia w aptece
woda destylowana
białko jaja kurzego
stężony HCl
wodorotlenek sodu NaOH
4 probówki
statyw
termometr
łaźnia wodna
papierki uniwersalne
moździerz
Przygotowujemy potrzebne roztwory:

W 10ml wody destylowanej rozpuszczamy 1g pepsyny
4g białka ugotowanego na twardo jaja kurzego ucieramy w moździerzu ze 100 g wody na jednolitą masę tak, aby powstała zawiesina
do 10 ml wody destylowanej dodajemy 5 ml stężonego HCl
w 100 ml wody destylowanej rozpuszczamy 4 g NaOH
Do czterech probówek wkraplamy roztwory:

1 ml wody, 3 ml r-r białka
3 ml r-r białka, 1 ml pepsyny, 2 krople r-r HCl
3 ml r-r białka, 1 ml pepsyny, 2 krople r-r NaOH
3 ml r-r białka, 1 ml pepsyny
Probówki umieszczamy na 20 minut na łaźni wodnej ogrzanej do temperatury 40°C. Po upływie tego czasu w każdej z probówek wykonuje się reakcję z ninhydryną. W probówce zawierającej pepsynę i zakwaszonej roztworem HCl zawartość wolnych aminokwasów powstałych z enzymatycznego rozpadu białka jest największa, na co wskazuje najintensywniejsza barwa niebieska.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości