witam
mam zaprojektować doświadczenie, na podstawie którego udowodnię zachodzenie fermentacji alkoholowej u drożdży. Tak myślałam, żeby do zlewki dać wodę, cukier i drożdże, połączyć to wężykiem z probówką z wodą, do niej dodać wody wapiennej żeby wykryło CO2 - tylko nie wiem, czy wydzielanie CO2 będzie dowodem na fermentację alkoholową. Jak wykryć obecność alkoholu?
fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:10
fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód
mętnienie wody wapiennej skarze tylko na wytwarzanie CO2
Re: fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód
a obecność alkoholu można wykryć bardzo prosto-posiada charakterystyczny zapach ( z pewnością znany):arrow:
Re: fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód
zapach albo też smak (oraz działanie na twój organizm )
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 12196 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
21 cze 2015, o 22:51
-
- 8 Odpowiedzi
- 14981 Odsłony
-
Ostatni post autor: migelo
2 lut 2016, o 14:35
-
-
Fermentacja alkoholowa lub mlekowa
autor: anusiaks » 18 lut 2018, o 17:29 » w Zadania domowe z biologii - 0 Odpowiedzi
- 4750 Odsłony
-
Ostatni post autor: anusiaks
18 lut 2018, o 17:29
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 3210 Odsłony
-
Ostatni post autor: matek237
17 maja 2014, o 15:53
-
-
problem z określaniem ilości drożdży
autor: Kankuros » 25 lip 2015, o 13:29 » w Olimpiady Biologiczne - 2 Odpowiedzi
- 1668 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
27 lip 2015, o 08:56
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość