Fermentacja drożdży

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
zuzix3
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2008, o 16:43

Fermentacja drożdży

Post autor: zuzix3 »

mam następujące doświadczenie. W zamkniętym naczyniu umieszczono roztwór drożdży z cukrem. Z tego naczynia wychodzi mała rurka do probówki. Jaki gaz wydzieli się w tej probówce kiedy odczekamy 2-3 godziny? Jak można wykryć obecnośc tego gazu i jak nazywa się ten cały proces. Mamy też wykres, że liczba pęcherzyków rośnie do temperatury 40stopni, następnie maleje ze wzrostem temperatury.

Prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, o 20:03 przez zuzix3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
malgosi35
Posty: 3706
Rejestracja: 13 lut 2007, o 13:01

Re: Fermentacja drożdży

Post autor: malgosi35 »

Są w przyrodzie procesy wszystkim znane, łatwo dostępne w literaturze, dobrze opisane.
Google nie gryzie, wystarczy wpisać : drożdże fermentacja
Dawifd
Posty: 469
Rejestracja: 13 sty 2008, o 16:03

Re: Fermentacja drożdży

Post autor: Dawifd »

to może powiem ja:
Gazem tym jest znany na cały świat tlenek węgla (IV), znany dwutlenekiem węgla. Powsteje on podczas utleniania glukozy zymazą (enzymem) zawartym drożdzach.


WYKRYCIE: przepuszczenie gazu przez wode wapnienna, która zacznie mętnieć (powsteje nierozpuszczlny we wodzie węglan wapnia)

Ca(OH)2 + CO2 CaCO3 + H2O
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość