Przyrodnicze forum dyskusyjne Biolog.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2007, o 16:59 
Moderator w spoczynku
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 wrz 2000, o 02:00
Posty: 3560
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
male kulinarne pytanie, dlaczego jesli do galaretki dodamy kiwi to sie nie zetnie?


Góra
  
 
PostNapisane: 7 sty 2007, o 17:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 wrz 2005, o 02:00
Posty: 1073
Lokalizacja: Łask/Łódź
Płeć: brak
Guru, otóż surowe kiwi zawiera enzymy z grupy peptydaz: aktynidinę i papainę, które rozkładają białka, a żelatyna to nic innego jak właśnie białko. ;) Nazwa papaina pochodzi od papai, w której znajduje się dużo tego enzymu, a aktinidina od kiwi, bo kiwi to po łacinie Actinidia chinensis. Podobny efekt w galaretce wywołuje ananas. ;) Pozdrawiam!


Góra
  
 
PostNapisane: 7 sty 2007, o 18:53 

Dołączył(a): 7 sty 2007, o 18:46
Posty: 65
Lokalizacja: PoLaNd
Płeć: brak
A ja chciałam od siebie dodać, że takową galaretkę można zrobić- zarówno z kiwi jak i ananasa- jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili (nie musi być na drobne kawałki żeby łatwo było wyjąć) gdyż ona neutralizuje działanie enzymów rozpuszczających żelatynę...

Pierwszy post hehe ale pojechałam :-D :-D :-D


Góra
  
 
PostNapisane: 7 sty 2007, o 19:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 wrz 2005, o 02:00
Posty: 1073
Lokalizacja: Łask/Łódź
Płeć: brak
bezimienna napisał(a):
jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili

To wyjdzie chyba pikantna galaretka. :D


Góra
  
 
PostNapisane: 7 sty 2007, o 19:39 
No właśnie Że nie bo to się wszystko podobnieŻ pięknie neutralizuje i nie szkodzi smakowi...Tak mówili na DISCOVERY:)


Góra
  
 
PostNapisane: 8 sty 2007, o 17:55 
Moderator w spoczynku
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 wrz 2006, o 00:43
Posty: 4411
Lokalizacja: Łódź/Wisła/Skoczów
Płeć: brak
najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)


Góra
  
 
PostNapisane: 8 sty 2007, o 19:49 

Dołączył(a): 26 wrz 2006, o 19:07
Posty: 134
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: brak
DMchemik napisał(a):
najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)

a że tak zapytam - co z tego wyjdzie? ;) i dlaczego wrażenia mamy zapamiętać na długo? ;P


Góra
  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Poznaj kierunki studiów, opinie studentów, pytania i odpowiedzi maturzystów na studia.biolog.pl
(informator na temat kierunków: biologia, biotechnologia, medycyna, weterynaria, ochrona środowiska, mikrobiologia...)


W naszym portalu:  Zoologia i zwierzęta | olimpiada ekologiczna | Mikroskopy
Matura 2014: matura z biologii, arkusze maturalne z biologii, testy maturalne z biologii, testy z biologii, Wyniki próbnej matury z matematyki, Kursy przygotowawcze na studia medyczne, Kursy przygotowawcze do matury 2014
Aktualne na forum: jak zrobić zielnik, świńska grypa w Polsce, Zadania domowe z biologii, Edukacja ekologiczna

Na bazie phpBB
© Platforma edukacyjna BIOAREA | Ogólnopolski Dziennik BIOLOG
Redakcja | REKLAMA | Regulamin, ochrona prywatności