glikoliza i beta oksydacja
Re: glikoliza i beta oksydacja
Jeżeli jest jakaś, to w Stryerze na pewno jest, bo póki co wszystko, czego szukam tam jest. Ale nie znam. Hmm. też poszukam.
Re: glikoliza i beta oksydacja
sposób w jaki świat jest zróżnicowany jest zadziwiająca ewolucja wprowadzając zmiany jest czymś dla mnie osobiście niezrozumiałym choć zasadniczo prostym
-
- Posty: 399
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 21:27
Re: glikoliza i beta oksydacja
No w mózgowych to kwasy tłuszczowe rzeczywiście nie grają żadnej roli, ale. ciała ketonowe jak najbardziej. Wg najnowszych badań mózg w 3/4 może na nich funkcjonować. Veech udowodnił, że na kwasie betahydroksymasłowym, acetylooctowym oraz acetonie mózg pracuje o 20% lepiej niż na samej glukozie.Rebelek pisze:pf nie w komorkach miesniowych tylko mozgowych. TO chcialem napisac
Re: glikoliza i beta oksydacja
Jakakolwiek tkanka może pracować na acetonie? Pierwsze słyszę.maciek_tyfel pisze:Rebelek pisze:Veech udowodnił, że na kwasie betahydroksymasłowym, acetylooctowym oraz acetonie mózg pracuje o 20% lepiej niż na samej glukozie.
Re: glikoliza i beta oksydacja
Może mięśniowa, sercowa i właśnie mózgowa. Tylko z tą sprawnością to można by się sprzeczać.
Re: glikoliza i beta oksydacja
Przepraszam za sarkazm w poprzednim poście.
Po tym jak acetooctan ulegnie spontanicznie dekarboksylacji do acetonu to ja nie znam sposobu, żeby go znów włączyć do przemian energetycznych. Zdaje się, że organizm też nie zna, bo raz, że jego produkcja(z produkcji ogółu ciał ketonowych w wątrobie) to około 2%, a dwa, że jak tylko może to go wydala(z moczem,z wydychanym powietrzem). Także - nie, nie ma tkanki, która używa acetonu do pozyskania energii. Nie znam enzymu, który karboksylowałby aceton do acetooctanu, aby potem można go było przekształcać do AcetyloCoA.
Po tym jak acetooctan ulegnie spontanicznie dekarboksylacji do acetonu to ja nie znam sposobu, żeby go znów włączyć do przemian energetycznych. Zdaje się, że organizm też nie zna, bo raz, że jego produkcja(z produkcji ogółu ciał ketonowych w wątrobie) to około 2%, a dwa, że jak tylko może to go wydala(z moczem,z wydychanym powietrzem). Także - nie, nie ma tkanki, która używa acetonu do pozyskania energii. Nie znam enzymu, który karboksylowałby aceton do acetooctanu, aby potem można go było przekształcać do AcetyloCoA.
Re: glikoliza i beta oksydacja
Mówisz o normalnym stanie, a ja mówię o ?patologicznym? w każdym razie przy ograniczonym spożyciu węglowodanów np 40g/doba występuje ketoza, a wtedy substratem siłą rzeczy są ciała ketonowe. Aceton to akurat przesada ale pozostałe raczej nie
Re: glikoliza i beta oksydacja
Są i tego nie neguję, bo wtedy byłbym kimś kto pisze, że aceton jest substratem dla tkanki mięśniowej, sercowej i mózgowej(swoją drogą co to są te dwie ostatnie tkanki?). Natomiast dziwi mnie, że to ciągniesz, skoro od początku wspomniałem tylko o acetonie. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, żeby nie zgarniać tych 3 związków do jednego wora, bo to zwyczajne manipulowanie informacjami płynące z ignorancji.
-
- Posty: 399
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 21:27
Re: glikoliza i beta oksydacja
Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Omyłkowo dodałem aceton do tej listy, choć oczywiście nie gra on tutaj żadnej energetycznej, że się tak wyrażę, roli.Tomq pisze: Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, żeby nie zgarniać tych 3 związków do jednego wora, bo to zwyczajne manipulowanie informacjami płynące z ignorancji.
Co nie zmienia tego, co uprzednio napisałem o tych ciałach ketonowych.
Wiadomo, mało na ten temat badań zrobiono. Veech porównywał chyba high-carb z low-carbem, a można przecież zadać pytanie, czy wydolność mózgu nie będzie większa np. na 120 g glukozy węgli (co również podpada pod LC, ale już nie takie niskie) niż na tych (chyba?) 50 g.
Ale jedno jest pewne - te stwierdzenia, że tylko na glukozie nasz mózg może dobrze pracować są mocno nieprawdziwe.
Re: glikoliza i beta oksydacja
To ciekawe - nie pierwszy raz słyszę tą plotkę o mózgu i glukozie
Re: glikoliza i beta oksydacja
w internecie mozna troszke informacji znalezc ale zdania są różne.
Re: glikoliza i beta oksydacja
nieszczególnie.
Re: glikoliza i beta oksydacja
Dołączę tutaj swoje pytanie:
Dlaczego w czasie głodzenia dochodzi do ketogenezy?
Czy można to ująć mniej więcej tak:
w czasie głodzenia dochodzi do pobudzenia lipolizy, jest uwalniany Glicerol wykorzytsywany w glukoneogenezie i Wolne Kwasy Tłuszczowe które w watrobie ulegają utlenieniu i powstaje acetylo-CoA, który nie może być włączony w cykl przemian kwasu cytrynowego z powodu braku szczawiooctanu. Zostaje przekształcony do acetooctaanu i beta-hydroksymaślanu
Dlaczego w czasie głodzenia dochodzi do ketogenezy?
Czy można to ująć mniej więcej tak:
w czasie głodzenia dochodzi do pobudzenia lipolizy, jest uwalniany Glicerol wykorzytsywany w glukoneogenezie i Wolne Kwasy Tłuszczowe które w watrobie ulegają utlenieniu i powstaje acetylo-CoA, który nie może być włączony w cykl przemian kwasu cytrynowego z powodu braku szczawiooctanu. Zostaje przekształcony do acetooctaanu i beta-hydroksymaślanu
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 10232 Odsłony
-
Ostatni post autor: KasiaKasia
10 cze 2016, o 22:56
-
- 1 Odpowiedzi
- 2690 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
13 mar 2016, o 19:00
-
- 0 Odpowiedzi
- 4664 Odsłony
-
Ostatni post autor: kropeczka200
3 wrz 2014, o 00:10
-
- 2 Odpowiedzi
- 10520 Odsłony
-
Ostatni post autor: Annaaa1
10 maja 2015, o 23:15
-
-
Zadania z metabolizmu szlak metaboliczny, glikoliza podczas oddychania tlenowego
autor: olusia888 » 26 sie 2018, o 10:48 » w Matura z Biologii - 0 Odpowiedzi
- 4718 Odsłony
-
Ostatni post autor: olusia888
26 sie 2018, o 10:48
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości