glikoliza i beta oksydacja
Re: glikoliza i beta oksydacja
Dołączę tutaj swoje pytanie:
Dlaczego w czasie głodzenia dochodzi do ketogenezy?
Czy można to ująć mniej więcej tak:
w czasie głodzenia dochodzi do pobudzenia lipolizy, jest uwalniany Glicerol wykorzytsywany w glukoneogenezie i Wolne Kwasy Tłuszczowe które w watrobie ulegają utlenieniu i powstaje acetylo-CoA, który nie może być włączony w cykl przemian kwasu cytrynowego z powodu braku szczawiooctanu. Zostaje przekształcony do acetooctaanu i beta-hydroksymaślanu
Dlaczego w czasie głodzenia dochodzi do ketogenezy?
Czy można to ująć mniej więcej tak:
w czasie głodzenia dochodzi do pobudzenia lipolizy, jest uwalniany Glicerol wykorzytsywany w glukoneogenezie i Wolne Kwasy Tłuszczowe które w watrobie ulegają utlenieniu i powstaje acetylo-CoA, który nie może być włączony w cykl przemian kwasu cytrynowego z powodu braku szczawiooctanu. Zostaje przekształcony do acetooctaanu i beta-hydroksymaślanu
Re: glikoliza i beta oksydacja
A nie chodzi tutaj po prostu o nadmiar acetylo-CoA powstający podczas lipolizy (a dokładnie po przekształceniu kwasów tłuszczowych wchodzących w skład tłuszczy właściwych), który nie jest wykorzystywany w cyklu Krebsa i jest przekształcany w ciała ketonowe?
Re: glikoliza i beta oksydacja
A czy to nie jest tak, że podczas głodzenia się zostają wykorzystane najpierw węglowodany, potem tłuszcze (beta oksydacja) a następnie rozkładane są aminokwasy z organizmu (rozkładają się na amoniak i ketokwasy) w procesie glukoneogenezy ketokwasy są wykorzystywane do produkcji glukozy i organizm może funkcjonować tyle, że zjada właśne tkanki.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 22:47
Re: glikoliza i beta oksydacja
Ja też mam pytanie odnośnie glikolizy. Mianowicie mam takie pytanie:
Czynnikiem który (przy dużym stężeniu) ma hamujący wpływ na przebieg glikolizy w mięśniu szkieletowym:
A. ATP
B. Cytrynian
C.Stężenie H+
D.Alanina
E.Wszystkie odpowiedzi są prawdziwe
W Stryerze znalazłam, że w mięśniu szkieletowym hamująco działa ATP, pH i alanina a cytrynian w wątrobie. Czy wie ktoś jak to jest? Bo nie ma takiej odpowiedzi -.-
Czynnikiem który (przy dużym stężeniu) ma hamujący wpływ na przebieg glikolizy w mięśniu szkieletowym:
A. ATP
B. Cytrynian
C.Stężenie H+
D.Alanina
E.Wszystkie odpowiedzi są prawdziwe
W Stryerze znalazłam, że w mięśniu szkieletowym hamująco działa ATP, pH i alanina a cytrynian w wątrobie. Czy wie ktoś jak to jest? Bo nie ma takiej odpowiedzi -.-
Re: glikoliza i beta oksydacja
Wydaje mi się że to będzie odpowiedź A i B. Glikolizę chyba hamuje duże stężenie ATP i cytrynianu.
Miałam podobne pytanie na egzaminie z biochemii na AWF-ie . Współczuję Ci tego, bo dla mnie biochemia to byłą istna zmora i sama do tej pory nie dowierzam że jakoś ją przeszłam
Miałam podobne pytanie na egzaminie z biochemii na AWF-ie . Współczuję Ci tego, bo dla mnie biochemia to byłą istna zmora i sama do tej pory nie dowierzam że jakoś ją przeszłam
-
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 sie 2016, o 18:51
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 10235 Odsłony
-
Ostatni post autor: KasiaKasia
10 cze 2016, o 22:56
-
- 1 Odpowiedzi
- 2708 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
13 mar 2016, o 19:00
-
- 0 Odpowiedzi
- 4673 Odsłony
-
Ostatni post autor: kropeczka200
3 wrz 2014, o 00:10
-
- 2 Odpowiedzi
- 10531 Odsłony
-
Ostatni post autor: Annaaa1
10 maja 2015, o 23:15
-
-
Zadania z metabolizmu szlak metaboliczny, glikoliza podczas oddychania tlenowego
autor: olusia888 » 26 sie 2018, o 10:48 » w Matura z Biologii - 0 Odpowiedzi
- 4753 Odsłony
-
Ostatni post autor: olusia888
26 sie 2018, o 10:48
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości