Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
Elk_a
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 23, 2009 20:54 |
|
Dołączył(a): Cz paź 22, 2009 20:38 Posty: 44 Lokalizacja: Poznań Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
|
Znalezienie odpowiedniego tematu to aż taki problem?
Wydaje mi się, że jeżeli nie masz problemu z przedmiotami ścisłymi i cię interesują, natomiast przedmioty humanistyczne nie szczególnie, to jesteś bardziej ścisłowcem niż humanistą. Ja ci nie powiem czy dasz radę, ale nie widzę przeszkód żebyś nie mogła dostać się na tą stomatologię. Jeśli weźmiesz korki i się przyłożysz masz szansę. Same studia do najłatwiejszych podobno nie należą, więc jeśli jesteś leniem zawodowym to znajdź inne wyjście. Łaciny nie biorą pod uwagę przy rekrutacji na studia. Sama musisz się zastanowić czy dasz radę, nikt Ci nie podyktuje co masz robić i czym się kierować w życiu.
_________________ "Ciężka praca jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale po co ryzykować?"
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
 |
|
domi93
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 23, 2009 21:08 |
|
|
|
dzięki za rady. gdybym była ścisłowcem, to byłoby naprawdę kolorowo. mój problem polega na tym głównie, że boję się że mogę po prostu nie dać rady sobie ze ścisłymi, podczas gdy fiza jednak stanowi jakiś tam problem, a o matematyce nie wspomnę ... to już porażka. z chemią dałabym sobie radę. a fizyki dużo jest na stomie? po prostu za wszelką cenę chciałabym uniknąć fizy na maturze...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Elk_a
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 23, 2009 21:18 |
|
Dołączył(a): Cz paź 22, 2009 20:38 Posty: 44 Lokalizacja: Poznań Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Jak pisałaś, na większość uczelni przy rekrutacji nie potrzebna matura z fizy, a na samych studiach jest jej mało, więc jeśli z chemią i biologią dasz radę to ja bym się tej fizy nie obawiała tak bardzo  Moim zdaniem podział na humanistów i ścisłowców to nie jest jakiś wyznacznik tego co możesz a czego nie możesz robić. Być może ścisłowcom łatwiej przychodzi matma i chemia, ale humanista też jest w stanie się jej nauczyć odrobinę większym wysiłkiem. Wszystko jest w kwestii tego, jak bardzo ci zależy na tych studiach.
_________________ "Ciężka praca jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale po co ryzykować?"
|
|
| Góra |
|
 |
|
asienka_berta
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 23, 2009 23:00 |
|
|
nom mnie niestety w stomie w wawie przeraza ta fizyka w rekrutacji;/ale nigdzie indziej jej nie biora pod uwage wiec spoko dla ciebie:) najwazniejsze to podazac za swoimi marzeniami 
|
|
| Góra |
|
 |
|
asienka_berta
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 23, 2009 23:05 |
|
|
nom mnie niestety w stomie w wawie przeraza ta fizyka w rekrutacji;/ale nigdzie indziej jej nie biora pod uwage wiec spoko dla ciebie:) najwazniejsze to podazac za swoimi marzeniami 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Dido
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pn lis 30, 2009 17:21 |
|
Dołączył(a): Pt paź 02, 2009 17:13 Posty: 71 Lokalizacja: Górny śląsk Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
dokładnie, marzenia i tyle  uwierz w siebie, znam wiele osób które były na humanie i zdawały roz. biol i chem, trzeba sie tylko przylozyc  )
_________________ ''Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.'' Albert Einstein
|
|
| Góra |
|
 |
|
_Ania
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Pt gru 04, 2009 21:46 |
|
|
Witam, też zdaję maturę w 2011 ... jak ten czas leci ^^ zdawać będę matme, polski, angielski -podstawe oraz biologie, chemie... no i fizykę bym bardzo chciała do asienka_berta: nie tylko w Warszawie na stome wymagają matury z fizyki - w Łodzi również W naszej klasie -profil bio-chem fizyka z elementami rozszerzenia(wychowaca jest fizykiem  ) - w 3 klasie nie odpadnie nam nic... no może poza PO, informatyką i WOKiem(który był tylko w 1 kl.) zostanie przedsiębiorczość(już teraz wiele osób ma problemy żeby u niego zdać  ) WOS, 2x historia co już w ogóle jest przegięciem  Wkurza mnie, że innym klasom odpadnie po kilka przedmiotów a nam... nic praktycznie. Ale cóż... nauczyliele też ludzie(jeden mnie kiedyś do tego przekonywał  ) może w 3 klasie dadzą nam luzu 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Dido
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: So gru 05, 2009 10:21 |
|
Dołączył(a): Pt paź 02, 2009 17:13 Posty: 71 Lokalizacja: Górny śląsk Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
No słuchaj u mnie też tak jest... w 1 klasie nie miałam żadnych dodatkowych przedmiotów, wszystko zostało mi na 2 i 3 klasie, i hola trzeba się użerać takimi przedmiotami jak np. pp i teraz już jest źle, a co dopiero w 3 klasie, jak trzeba będzie zdawać materiał bieżący, robić powtórki a tu mi taka kobita z pp psuje życie  w 2 klasie tylko 3 przedmioty odchodzą, a 3 jeszcze mi jeden dojdzie... makabra miłego weekendu życzę wam 
_________________ ''Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.'' Albert Einstein
|
|
| Góra |
|
 |
|
xienka
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Cz gru 17, 2009 22:57 |
|
Dołączył(a): Wt lut 10, 2009 14:24 Posty: 684 Lokalizacja: Bahamy Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Też tak mam jak wy.. Ja będę mieć np. 2 geografie w 3kl. i hist. nie wiem jak ja to przeżyję, jak uczyć się do przedmiotów maturalnych i do tych niematuralnych, może z historii mam więcej luzów ale z geografii żeby mieć taką 2 to jednak trochę coś trzeba zrobić  .. a inni, np mojej znajomej w 3klasie odpada każdy przedmiot niematuralny. Czyli w 1 klasie i 2 mają napięty rozkład lekcji.
|
|
| Góra |
|
 |
|
mini
|
Tytuł: Re: matura 2011 Napisane: Śr sty 27, 2010 12:45 |
|
|
Witaaam.  Matura 2011. Na razie ambitnie biol i chem rozsz.  Zobaczymy jak wyjdzie dopiero jak zacznę się uczyć. Studia? Uniwersytet Medyczny w Poznaniu. Kierunek? Farmacja, może lekarski.  Coś się tutaj cicho ostatnio zrobiło:D Pozdrawiam wszystkich maturzystów '11 xd Życzę wytrwałości w nauce i dobrych wyników.
_________________ Matura 2011. Lekarski na UM w Poznaniu ?
Lekarz jest jedynie pocieszycielem umysłu.
|
|
| Góra |
|
 |
|
paulinka_47
|
Tytuł: Re: matura 2011 - przygotowania, nauka, wybór kierunku studiów Napisane: Pt kwi 02, 2010 11:19 |
|
Dołączył(a): N lut 01, 2009 16:52 Posty: 175 Lokalizacja: okolice Węgrowa Płeć:
|
Hej, ludzie, co tu tak cicho? gdzie przyszłoroczni maturzyści? Opowiadajcie co tam u Was, jak z nauką, jakie plany. Lubię poczytać, bo zawsze z takich postów wyciągam coś dla siebie pożytecznego Jestem na profilu ogólnym, rozszerzony polski i geografia. Na maturę szykuję się do biologi i chemii( obie na rozszerzonym poziomie  ). Zobaczymy co z tego wyjdzie. 
_________________ Matura 2011
Biologia R Chemia R
|
|
| Góra |
|
 |
|
Patronus
|
Tytuł: Re: matura 2011 - przygotowania, nauka, wybór kierunku studiów Napisane: Pt kwi 02, 2010 15:45 |
|
Dołączył(a): So lut 14, 2009 15:52 Posty: 10 Lokalizacja: Polska Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Też zdaję maturę w 2011. Póki co oprócz obowiązkowych, zamierzam zdawać biologię i chemię rozszerzoną. Myślałam o matmie rozszerzonej, ale między podstawą i rozszerzeniem jest jednak zbyt wielka różnica (jestem na profilu biol-chem-fiz). Lepiej będzie się skupić na tym, co chcę zdawać, niż dokładać sobie jeszcze matmę ;] Co do moich przygotowywań, to na razie nic nie robię w tym kierunku. W trzeciej klasie się wezmę 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Bones
|
Tytuł: Re: matura 2011 - przygotowania, nauka, wybór kierunku studiów Napisane: Pt kwi 02, 2010 17:49 |
|
Dołączył(a): N mar 28, 2010 22:34 Posty: 15 Lokalizacja: Poznań Płeć:
|
Matura 2011. Biologia, chemia, fizyka. Tak zwane "R" Teraz kompletuję książki. Uczyć zacznę się... jutro, czyli pewnie we wrześniu.  Na jakie uniwersytety medyczne (wydział lekarski) i w jakiej kolejności chcecie składać papiery? Mi się marzy Kraków-Gdańsk-Poznań
|
|
| Góra |
|
 |
|
Włodzimierz
|
Tytuł: Re: matura 2011 - przygotowania, nauka, wybór kierunku studiów Napisane: So kwi 03, 2010 16:01 |
|
Dołączył(a): So kwi 18, 2009 19:05 Posty: 3 Lokalizacja: Polska Płeć:
|
Również zdaję w 2011r maturę. Mam wielkie plany i jeszcze większe marzenia. Na dzień dzisiejszy staram się uwierzyć, że jestem w stanie zdać maturę z biologii, chemii, fizyki i matematyki na poziomie rozszerzonym, no i rzecz jasna, polskiego i angielskiego na podstawie. Obawiam się jednak, że czas zweryfikuje plany i pozostanę przy biologii i chemii, ledwo dając radę się ich nauczyć Poza tym, będąc na profilu humanistycznym, mam cztery (!!!) historie w klasie maturalnej. Nie wiem, jak ja to przetrwam. Ale czego się nie robi, by móc z czystym sumieniem zawiesić stetoskop na szyi ;P
_________________ I'm an alien. 
"I solemnly pledge to consecrate my life to the service of humanity. [...]"
|
|
| Góra |
|
 |
|
Włodzimierz
|
Tytuł: Re: matura 2011 - przygotowania, nauka, wybór kierunku studiów Napisane: So kwi 03, 2010 16:50 |
|
Dołączył(a): So kwi 18, 2009 19:05 Posty: 3 Lokalizacja: Polska Płeć:
|
A co do uniwersytetów to również Kraków-Gdańsk-Poznań. Choć ten ostatni chętnie bym wymieniła na chociażby Olsztyn (Tak, Mazury!). Szczerze nie przepadam za Poznaniem, ale dobrzy podobno są 
_________________ I'm an alien. 
"I solemnly pledge to consecrate my life to the service of humanity. [...]"
|
|
| Góra |
|
 |