Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
paulcia3005
|
Tytuł: MATURA OPERON Napisane: Wt lis 10, 2009 00:05 |
|
Dołączył(a): N lis 08, 2009 22:45 Posty: 48 Lokalizacja: Włocławek Płeć: Gadu-Gadu: 5363777
|
|
hej jak oceniacie swój stan wiedzy z biologii przed próbną maturą z OPERONU?
_________________ Grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam, gdzie chcą.
|
|
| Góra |
|
 |
|
elisse
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Wt lis 10, 2009 20:21 |
|
Dołączył(a): Cz cze 11, 2009 20:22 Posty: 49 Lokalizacja: wlkp Płeć:
|
Co prawda moja szkoła nie przystępuje do operonowskiej matury, ale gdybym miała ją pisać to jestem pewna, że nie uzyskałabym satysfakcjonującego mnie wyniku. Nawet nie zaczęłam solidnych powtórek... 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Margaretta6941
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Wt lis 10, 2009 23:10 |
|
Dołączył(a): So sie 29, 2009 13:59 Posty: 57 Lokalizacja: pomorskie Płeć:
|
Witam  Niestety u nas zdecydowali się na próbną maturę z Operonu, a ja wybrałam biologię ;/ Staram się uczyć codziennie, ale nie da się wszystkiego dokładnie powtórzyć, tym bardziej, że niektórych istotnych tematów z pierwszej klasy nie pamiętałam. A genetykę ledwo co zaczęliśmy. Mam nadzieję na 70%, ale jak będzie nie wiem. Powtórzyłam botanikę, bezkręgowce, biochemię, budowę komórki i połowę anatomii. Mam nadzieję, że będzie dobrze  Jednak sądzę, że to głupota, bo matura ta znacznie odbiega od tej właściwej. 
|
|
| Góra |
|
 |
|
PalmaKokosowa
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Wt lis 10, 2009 23:17 |
|
Dołączył(a): Pt lis 21, 2008 15:29 Posty: 1115 Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Ja nie mam tego problemu, bo nasza szkoła takiej matury nie organizuje. W sumie bardzo dobrze, bo tylko bym się załamała, mało co powtórzyłam, z resztą jest jeszcze mnóstwo czasu. 
|
 |
|
paulcia3005
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Śr lis 11, 2009 00:43 |
|
Dołączył(a): N lis 08, 2009 22:45 Posty: 48 Lokalizacja: Włocławek Płeć: Gadu-Gadu: 5363777
|
Ja też właśnie staram się powtarzać jak najczęściej, ale jakieś drobne szczegóły zawsze umykają...Gdy przeglądałam arkusze z poprzednich lat to niestety matura z operonu bazuje na szczegółach i opisówkach... Powtórzyłam już część I klasy(bakterie,wirusy, protista, a z botaniki mszaki i paprotniki, tkanki roślinne) biochemię,fotosyntezę, oddychanie i sporo materiału z genetyki...na anatomie poswięcę ten tydzień. Margerreta6941, masz rację- ta matura z Operonu to głupota 
_________________ Grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne idą tam, gdzie chcą.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Koncepcja
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pn lis 16, 2009 23:01 |
|
|
Arkusze z Operonu są z reguły trudniejsze niż te właściwe. Pomijam fakt, ze są pisane pod podręczniki, a z niektórych schematów nic nie da się "wyczytać", bo polecenie wymaga odpowiedzi, którą trzeba znać na pamięć (więc w sumie po co ten schemat?). Jak oceniam swój stan wiedzy? Jak narazie całkiem ubogo. Wciąż jestem w fazie powtórek. 
_________________ "Człowiek poważny ma mało pomysłów. Człowiek pomysłowy nigdy nie jest poważny." P.Valery
|
|
| Góra |
|
 |
|
stellar
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 11:06 |
|
Dołączył(a): So wrz 20, 2008 07:08 Posty: 859 Lokalizacja: zumi.pl Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Niestety moja szkoła przystępuje do tej matury, co jest dla mnie kompletną głupotą  Ta matura nie tyle sprawdza wiedzę, co umiejętność wkucia podręcznika na pamięć, bo nawet w kluczu nie wysilają się za bardzo z podawaniem poprawnej odpowiedzi, tylko wpisują 'wycięty' z podręcznika fragment stanowiący odpowiedź  Ta matura polega głównie na tym, żeby Operon nabijał sobie klientelę na Vademeca itp bo oczywiście większość osób załamie się swoim wynikiem i będzie szukać odp w pomocach wydawnictwa 
_________________ Kierunek --> WUM, lekarski :]
|
|
| Góra |
|
 |
|
paulcia3005
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 15:08 |
|
|
|
To już niestety za tydzień...
|
|
| Góra |
|
 |
|
tom_ek
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 15:58 |
|
Dołączył(a): N sie 03, 2008 01:21 Posty: 199 Lokalizacja: .b.town Płeć: Gadu-Gadu: 23445155
|
witam Was tą maturą operonowską nie ma co się przejmować wogóle, ani załamywać wynikami.. potraktujcie to z przymróżeniem oka jak już ktoś powiedział operonowskie arkusze nie sprawdzają niczego poza obkuciem ich podręczników (które są do bani jak dla mnie),a także nijak się mają do matur robionych przez OKE/CKE. pozdrawiam! 
_________________ SGGW, weterynaria
|
|
| Góra |
|
 |
|
persil1991
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 21:48 |
|
Dołączył(a): Cz maja 22, 2008 23:21 Posty: 1392 Lokalizacja: Pyrlandia Płeć: Gadu-Gadu: 12783136
|
a moim zdaniem bardzo dobrze, że ta matura jest. I się bardzo cieszę, że będę mógł ją napisać Uważam, że im więcej napiszemy owych maturek, z im większą liczbą zadań się spotkamy, i wreszcie im częściej będziemy poddawani takim pełnym próbom (z zachowaniem różnych ceregieli), tym - jak mi się wydaje - podejdziemy bardziej na lajcie do majowej. Termin ten wcale nie jest taki idiotyczny - lekko miesiąc po Operonowskiej mamy próbną w styczniu. A miesiąc to zleci zanim się człowiek obejrzy. No i na koniec to to, że i na majowej wiedza teoretyczna jest potrzebna, a nauczyciele sprawdzający nie będą chyba odejmować na Operonowskiej punktów za lekko inną acz poprawną definicję czegoś tam.
_________________ Sprzedam moje notatki z biologii i chemii! Dzięki nim zdałem matury z tych przedmiotów na 88%! Notatki biologia - tu więcej info Notatki biologia - link do aukcji Notatki chemia - tu więcej info Notatki chemia - link do aukcji
|
|
| Góra |
|
 |
|
persil1991
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 21:51 |
|
Dołączył(a): Cz maja 22, 2008 23:21 Posty: 1392 Lokalizacja: Pyrlandia Płeć: Gadu-Gadu: 12783136
|
PS. Z wiedzą nie jest najgorzej - nie nauczyłem się tylko o ochronie środowiska (bo to dużo, a nudne) i tylko połowę ekologii sobie przyswoiłem. W szkole mamy fakultety co czwartek, teoretycznie trwają 45 min, ale kobieta jest tak kochana, że siedzi z nami 90. Ponadto chodzimy jeszcze na wykłady na UAM - np. wczoraj był o biosyntezie białka  Także, jak na klasę humanistyczną, nie jest źle. Gorzej z chemią, która leży i kwiczy 
_________________ Sprzedam moje notatki z biologii i chemii! Dzięki nim zdałem matury z tych przedmiotów na 88%! Notatki biologia - tu więcej info Notatki biologia - link do aukcji Notatki chemia - tu więcej info Notatki chemia - link do aukcji
|
|
| Góra |
|
 |
|
biolga
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pt lis 20, 2009 22:08 |
|
Dołączył(a): So kwi 07, 2007 15:50 Posty: 923 Lokalizacja: centrum Płeć:
|
No, ja za tydzień z chemii piszę. Zobaczymy ... 
|
|
| Góra |
|
 |
|
oszka
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: N lis 22, 2009 13:19 |
|
Dołączył(a): N lip 19, 2009 14:10 Posty: 651 Lokalizacja: Podkarpacie Płeć:
|
ja tez pisze te mature ale nie jestem tym specjalnie zachwycona... po pierwsze jestem po humanie, fakultetow u mnie brak i trzeba sie uczyc samemu ewentualnie na korkach... przerobilam dopiero ekologie, botanike, zoologie, fotosynteze, komorke, oddychanie. Anatomia i genetyka to tyle co po podstawie:/ takze obawiam sie slabego wyniku 
_________________ Kokodżambo i do przodu
|
|
| Góra |
|
 |
|
persil1991
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: N lis 22, 2009 18:31 |
|
|
Cytuj: przerobilam dopiero ekologie, botanike, zoologie, fotosynteze, komorke, oddychanie. Anatomia i genetyka to tyle co po podstawie:/ takze obawiam sie slabego wyniku
to przecież zdecydowana większość! Genetyki z rozszerzenia nie ma za wiele (a jak już to ta molekularna). Zresztą sprawdzisz sobie czy dobrze się nauczyłaś tego, czego już się nauczyłaś  Nie dajmy się zwariować wynikiem, na pewno nie on jest najważniejszy na próbnej 
|
|
| Góra |
|
 |
|
janek_dzbanek
|
Tytuł: Re: MATURA OPERON Napisane: Pn lis 23, 2009 20:53 |
|
Dołączył(a): Cz lis 12, 2009 18:49 Posty: 4 Płeć: Gadu-Gadu: 2556375 Skype: janek_dzbanek4
|
Nie bierzcie do głowy… 
|
|
| Góra |
|
 |