Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
florqa
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 08, 2010 18:17 |
|
Dołączył(a): N sty 18, 2009 18:39 Posty: 164 Lokalizacja: Miasto ze wszystkich w Polsce najstarsze Płeć:
|
Ciastek napisał(a): Florqa-lepiej zostań z nami zamiast na weterynarię iść:):):) I kto to mówi, hehe  :P:P Chyba, że o czymś nie wiem w kwestii Twoich planów?? 
_________________ "Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
W oczekiwaniu na maturę 2010... i z nadzieją na weterynarię... 
Help Animals
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
 |
|
Morfeusz
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 08, 2010 18:42 |
|
|
Cytuj: Mężczyźni na pielęgniarstwie są bardzo mile widziani i potrzebni, bo praca pielęgniarki to tak naprawdę ciężka praca fizyczna.
przy czym 100% pielęgniarzy których znam pracuje albo w pogotowiu albo na OIT albo na bloku jako instrumentariusze. Pozostałe oddziały muszą obejśc się smakiem 
_________________ "Bogom nie przeszkadzają ateiści, pod warunkiem że są to ateiści gorący, głębocy, żarliwi (...). Ateiści, którzy całe życie nie wierzą, całe życie nienawidzą bogów za to, że ci nie istnieją. Taki ateizm jest niczym skała. To prawie wiara..."
to i owo o pracy w szpitalu - http://morfeusz.blox.pl
Lekarz żywi się powołaniem a do pracy jeździ Etyką.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Ciastek
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: So lut 13, 2010 09:47 |
|
Dołączył(a): Śr maja 13, 2009 10:58 Posty: 18 Płeć: Gadu-Gadu: 10278607
|
Cytuj: Chyba, że o czymś nie wiem w kwestii Twoich planów??  Chyba nic się raczej nie zmieniło w moich planach, ale jeżeli zostanę na pielęgniarstwie to nie będę płakała... Cytuj: przy czym 100% pielęgniarzy których znam pracuje albo w pogotowiu albo na OIT albo na bloku jako instrumentariusze.
Też się z tym właśnie spotkałam, na OIT są przydatni bo wiem, że to najtrudniejszy oddział w szpitalu. Po za tym społecznie przyjęto, że pielęgniarstwo to zawód dla kobiet i jak mamy choć jednego mężczyznę na roku to jesteśmy szczęśliwe:)
_________________ Nie wiesz,że dla mnie całym światem jesteś Ty...:***
|
|
| Góra |
|
 |
|
madakes
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: So lut 13, 2010 14:30 |
|
Dołączył(a): Śr paź 14, 2009 21:05 Posty: 14 Lokalizacja: Kraków Płeć: Gadu-Gadu: 3846490
|
Jako instrumentariusze? Bardzo mi się to podoba, sam mam w planach takowym zostać  No, ale do tego jeszcze długa droga...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Ciastek
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 15, 2010 14:19 |
|
|
Madakes-studia szybko przeminą, nawet nie zauważysz:) Na pielęgniarstwie czas szybko leci, zajęcia mamy przeważnie od 8 do 18 lub dłużej, więc cały dzień siedzisz w szkole. Nawet nie zauważasz, że jest już styczeń/ luty i czekają cie zaliczenia/egzaminy  Patrząc z perspektywy czasu widzę, że nie było tak źle, może momentami ciężko i dużo nauki, ale jakoś przetrwaliśmy:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
madakes
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pt lut 19, 2010 17:00 |
|
Dołączył(a): Śr paź 14, 2009 21:05 Posty: 14 Lokalizacja: Kraków Płeć: Gadu-Gadu: 3846490
|
|
Zajęcia są przez cały tydzień (pon-pt)? Najważniejsze chyba, że jednak to czego będę się uczył sam sobie wybrałem idąc na taki, a nie inny kierunek, także tą nauką się tak bardzo nie przejmuję. Jak jest z praktyką? Jest jej więcej niż teorii?
|
|
| Góra |
|
 |
|
jagodzio
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pt lut 19, 2010 17:15 |
|
Dołączył(a): Wt lut 24, 2009 13:32 Posty: 647 Lokalizacja: Z tych bardziej ;) Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
A kiedy mają być zajęcia? Jasne, że cały tydzień. Z praktyką jest masakra... Studiuję położnictwo i mam 2 x po 2 tygodnie praktyk w roku akademickim i 2 miesiące praktyk po 1 i 2 roku. W kolejnych latach jest jeszcze więcej... Pielęgniarstwo u nas ma chyba tak samo.
_________________ Maybe not today, maybe not tomorrow, but some day my dream will come true.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Morfeusz
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pt lut 19, 2010 19:25 |
|
|
Cytuj: Jak jest z praktyką? Jest jej więcej niż teorii?
Godzinowo tak. Niemniej jednak absolwenci mają często problemy z rzeczami praktycznymi co się kiedyś raczej nie zdarzało.
_________________ "Bogom nie przeszkadzają ateiści, pod warunkiem że są to ateiści gorący, głębocy, żarliwi (...). Ateiści, którzy całe życie nie wierzą, całe życie nienawidzą bogów za to, że ci nie istnieją. Taki ateizm jest niczym skała. To prawie wiara..."
to i owo o pracy w szpitalu - http://morfeusz.blox.pl
Lekarz żywi się powołaniem a do pracy jeździ Etyką.
|
|
| Góra |
|
 |
|
madakes
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: N lut 21, 2010 00:00 |
|
|
To jasne, że w tygodniu, ale chodziło mi o to czy zajęcia są codziennie z dnia, na dzień? Brat jest na prawie i ma tak rozplanowane, że de facto chodzi na zajęcia tylko 3 razy w tygodniu. A co do praktyki to ktoś pisał wcześniej w temacie, że jak wypadną wakacyjne to samych wakacji zostaje około 2 tygodni. No, ale w końcu praktyka to praktyka, bez niej się nie obędzie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
jasmminum
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: N lut 21, 2010 10:31 |
|
Dołączył(a): Śr lip 01, 2009 20:45 Posty: 21 Lokalizacja: UM Poznań Płeć:
|
|
W Poznaniu na pierwszym roku praktyki wakacyjne są tylko we wrześniu, więc lipiec i sierpień jest wolny, a na drugim, trzecim, czwartym i piątym roku praktyki 'wakacyjne' są w ciągu roku, czyli lipiec, sierpień i wrzesień są wolne. Pierwsze słysze, żeby jakakolwiek uczelnia zostawiła studentom tylko dw tygodnie wolnego w wakacje, choćby z tego powodu, że prawnie student musi miec minimum miesiąc wkacji.
|
|
| Góra |
|
 |
|
jagodzio
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: N lut 21, 2010 11:54 |
|
Dołączył(a): Wt lut 24, 2009 13:32 Posty: 647 Lokalizacja: Z tych bardziej ;) Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Oczywiście, że zajęcia są codziennie. No, chyba, że ma się plan rozplanowany tak jak ja: 4 razy w tygodniu kończę o 19 i mam jeden dzień wolny  To jest trochę inny tryb studiów. Mój samiec studiuje na polibudzie i ma wykłady nieobowiązkowe i zawsze jeden dzień wolny (też od wykładów) i na uczelni w sumie jest dwa razy w tygodniu... To fajnie mają w Poznaniu. U nas nie jest tak różowo. A miesiąc wolnego w wakacje musi być. Tylko nie rozumiem przeprowadzania praktyk we wrześniu, kiedy niektórzy mogą mieć jeszcze do zdania egzaminy 
_________________ Maybe not today, maybe not tomorrow, but some day my dream will come true.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Ciastek
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 22, 2010 22:10 |
|
|
|
Mamy zajęcia w szpitalu/POZ raz w tygodniu na 1.roku i do tego miesiąc praktyk w wakacje. Oprócz tego na 1.roku mamy jeszcze w 2 sem.pracownię(ok. 6 godzin). Do tego wykłady, ćwiczenia...
|
|
| Góra |
|
 |
|
slash
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Cz lut 25, 2010 21:00 |
|
Dołączył(a): Cz lut 28, 2008 10:29 Posty: 10 Lokalizacja: Trojmiasto Płeć:
|
|
Podaj jakies zrodlo moze, czy cokolwiek. Tez bym mogla sobie cos takiego wymyslic. Moze tez na Twojej uczelni jest taki poziom nauczania, nie wiem... Nie rozumiem tez za bardzo, jaki sens ma zamieszczanie takich postow. Chciales przez to cos zasugerowac, moze obrazic?
|
|
| Góra |
|
 |
|
olo511
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Cz lut 25, 2010 21:05 |
|
Dołączył(a): N maja 17, 2009 09:22 Posty: 34 Płeć: Gadu-Gadu: 8864482
|
nie no przecież napisałem ze nic do pielęgniarek nie mam ale to troszkę nie halo bo macie naprawdę niski poziom a większość odpada z anatomii  troszkę to dziwne... A źródła ro testy z poprzednich lat...
_________________ olo511
|
|
| Góra |
|
 |
|
jagodzio
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Cz lut 25, 2010 21:09 |
|
|
Bardzo zabawne, też umieram ze śmiechu. Studiuję położnictwo, co jest w sumie pokrewnym kierunkiem i mamy jedynie nieznacznie okrojony materiał w stosunku do tego, który obowiązuje lekarski. Jak chcesz to mogę Ci przesłać testy, które my mamy na anatomii, wtedy przestaniesz się tak śmiać. A nie uwierzę, że są tak znaczne różnice programowe, żeby u Was pielęgniarki pytali gdzie jest ręka, a gdzie noga. To że jakiś chamski lekarz się naśmiewa z pielęgniarek, to nie znaczy, że tak faktycznie jest Chyba nie znasz znaczenia słowa 'fakt' 
|
|
| Góra |
|
 |