Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
| Autor |
Wiadomość |
|
Claudia
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Cz wrz 06, 2007 15:44 |
|
Dołączył(a): Pn lip 30, 2007 20:22 Posty: 894 Lokalizacja: ** Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
U mnie to biorą pod uwagę polski, obcy, biologie i do wyboru chemie lub fizykę. Za zdawanie na poziomie rozszerzonym jest więcej punktów. Wystarczy wejść na stronę uczelni do której chcesz zdawać i sprawdź co chcą na rekrutacji 
_________________ Farmacja...of course.
|
|
| Góra |
|
 |
|
niktwazny
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: So wrz 08, 2007 09:47 |
|
Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 14:34 Posty: 2 Lokalizacja: Olkusz Płeć:
|
Dziekuje bardzo 
|
|
| Góra |
|
 |
|
axea
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pt sty 18, 2008 00:10 |
|
Dołączył(a): Cz sty 17, 2008 20:35 Posty: 1 Lokalizacja: AM WARSZAWA Płeć:
|
Studiuję Pielęgniarstwo (już II rok) na AM w Warszawie. To prawda, że studia są czasochłonne , a i do najłatwiejszych (jakby się wydawało ) nie należą. Jest dużo nauki, przedmioty podobne jak na kierunku lekarskim , tylko trochę w mniejszym zakresie.
Najwięcej czasu pochłaniają praktyki które trwają od 7:00 do 14:00, wieczorem od 15 do 20 wykłady... kiedy się uczyć? Pozostają weekendy....
Czy trudno się dostać? NIE - przyjmują wszystkich którzy zdadzą maturę . U mnie na 300 punktów wystarczyło mieć 91.
Na mój rocznik przyjęto 600 osób teraz jest niecałe 300 ile zostanie? Nie wiem...
Część rezygnuje, niektórzy odpadają po pierwszych egzaminach.
Podoba mi sie kierunek, wiele ciekawych przedmiotów, ale moim marzeniem było studiowanie medycyny. Pielęgniarstwo traktuję jako przygotowanie , po licencjacie idę na kierunek lekarski.
Podziwiam osoby chcące zdawać na ten piękny kierunek. Uważam, że warto. Człowiek oprócz wiedzy medycznej uczy się : szacunku do drugiego człowieka, współczucia , tolerancji, chęci bezinteresownej pomocy drugiemu człowiekowi..........
Na studiach poznałam ludzi , którzy są prawdziwymi przyjaciółmi, na których zawszę mogę liczyć.
Dziękuję im za to, a Wam życzę powodzenia!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
p.s. jakby ktoś miał jakieś pytania piszcie na maila: axea@onet.eu
|
|
| Góra |
|
 |
|
kabaczek18
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 14:03 |
|
Dołączył(a): Pn lut 04, 2008 13:27 Posty: 4 Lokalizacja: Osięciny Płeć:
|
|
a co jest lepsze UM Poznan, czy PAM Szczecin?? albo moze jeszcze inna waszym zdaniem?
|
|
| Góra |
|
 |
|
lung
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 14:53 |
|
Dołączył(a): N sie 26, 2007 15:05 Posty: 653 Lokalizacja: ... Płeć:
|
|
Obie dobre....wszystkie dobre.
|
|
| Góra |
|
 |
|
kielaska
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 18:26 |
|
Dołączył(a): Pn lut 04, 2008 18:24 Posty: 4 Lokalizacja: Gdańsk Płeć:
|
|
ile tak mniej wiecej trzeba miec % z matury z bioli zeby dostac sie na pielegniarstwo w szczecinie, lodzi i warszawie?
|
|
| Góra |
|
 |
|
lung
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 19:33 |
|
|
|
O ile mi wiadomo, wystarczy 40% z rozszerzonej.
|
|
| Góra |
|
 |
|
domi1718
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 21:43 |
|
Dołączył(a): Pn lut 04, 2008 21:38 Posty: 1 Lokalizacja: Wójcin Płeć:
|
Cześć wszystkim. Co prawda dopiero za rok czeka mnie matura, ale juz zaczynam myśleć nad wyborem studiów. Mam pytanie czy wiecie co trzeba zdac na maturze żeby dostać się na pielęgniarstwo do Wrocławia? bardzo prosze o odpowiedź 
_________________ Domi
|
|
| Góra |
|
 |
|
kielaska
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 21:58 |
|
|
|
lung ale z tego co czytalam biora pod uwage podstawe..
|
|
| Góra |
|
 |
|
lung
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn lut 04, 2008 23:44 |
|
|
|
Tak podstawa, ale jak zdasz rozszerzoną, to ci przeliczą...choc w sumie z tym przelicznkiem bardziej sie oplaca zdawac podstawe, jesli na pewno tylko i wylacznie chcesz skladac na ten kierunek, bo na innej uczelni moze sie przydac rozszerzenie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
kielaska
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Wt lut 05, 2008 14:18 |
|
|
tak, tylko ja juz zdawalam mature 2 lata temu 
|
|
| Góra |
|
 |
|
kabaczek18
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Cz lut 07, 2008 21:27 |
|
Dołączył(a): Pn lut 04, 2008 13:27 Posty: 4 Lokalizacja: Osięciny Płeć:
|
|
ja bede zdawac dopiero za rok, ale jak myślicie, duzo sie zmieni z kryteriami na pielegniarstwo?? bedzie raczej wiecej studentow czy mniej? a waszym zdaniem pielegniarka to bedzie w przyszloscie lepiej oplacalny zawod niz teraz??:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Dorota230589
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn mar 24, 2008 18:28 |
|
Dołączył(a): So sty 19, 2008 17:55 Posty: 62 Lokalizacja: podlasie Płeć:
|
|
wlasnie kolezanka ma bardzo dobre pytanie: ZAROBKI ja osobiscie zastanawiam sie nad pielegniarstwem jako alternatywa medycyny <mam dylemat pielegniarstwo czy biotechnologia> i nie wiem czy jak bym nie daj Boze nie dostala sie na lekarski kilkakrotnie i skonczyla pielegniarstow to czy bede w stanie zyc z tego co zarobie w tym zawodzie? jezeli jest ktos zorientowany to ineresuje mnie ile zarabia pielegniaarka np w domu opieki spolecznej szpitalu panstwowym i powiedzmy w tzw. niepublicznym osrodku zdrowia? czy moze lepiej isc na biotechnologie i z tego da sie wyzyc lepiej? jakie sa perspektywy po tym?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Padre Morf
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn mar 24, 2008 20:17 |
|
| Moderator |
 |
Dołączył(a): Śr gru 26, 2007 06:03 Posty: 4298 Płeć: Gadu-Gadu: 13816037
|
Cytuj: jezeli jest ktos zorientowany to ineresuje mnie ile zarabia pielegniaarka np w domu opieki spolecznej szpitalu panstwowym i powiedzmy w tzw. niepublicznym osrodku zdrowia?
pensje pielęgniarek są bardzo zróznicowane i zależą np: od tego czy masz specjalizację czy nie i jaka to jest specjalizacja, od wysługi lat, róznych dodatków oraz liczby dyżurów w miesiacu. W szpitalu gdzie ja pracuje pielęgniarki tuż po studiach zarabiają jakieś 1000-1300zł. Te bardziej posunięte doświadczeniem od 1500 do 2500 w zaleznosci od czynnikow wspomnianych powyżej. Dodam, ze pracuje w dużym szpitalu akademickim - w mniejszych jest gorzej.
_________________ "Bogom nie przeszkadzają ateiści, pod warunkiem że są to ateiści gorący, głębocy, żarliwi (...). Ateiści, którzy całe życie nie wierzą, całe życie nienawidzą bogów za to, że ci nie istnieją. Taki ateizm jest niczym skała. To prawie wiara..."
to i owo o pracy w szpitalu - http://morfeusz.blox.pl
Lekarz żywi się powołaniem a do pracy jeździ Etyką.
|
|
| Góra |
|
 |
|
bechemot
|
Tytuł: Re: Pielęgniarstwo Napisane: Pn mar 24, 2008 20:24 |
|
Dołączył(a): Cz mar 06, 2008 10:35 Posty: 54 Lokalizacja: kutno Płeć:
|
|
zarobki zaleza od miejsca pracy.z tego co wiem trudno jest zyc na godnym poziomie pracujac tylko w ponstwowym szpitalu.wiele pielegniarek dorabia sobie w wielu miejscach.
|
|
| Góra |
|
 |