Przyrodniczy serwis edukacyjny Biolog.pl

Ogólnopolski Dziennik BIOLOG - strona główna Największe polskie forum przyrodnicze i naukowe Korepetycje Matura 2010 Studia 2010 ¦ciągi Baza konkursów Festiwale naukowe Książki Księgarnia Fotografia przyrodnicza Multimedia Praca forum przyrodnicze
   Bądź na bieżąco z wydarzeniami, subskrybuj kanały RSS
     Zobacz inne kanały tematyczne RSS dziennika BIOLOG
Aktualności naukowe Biotechnologia Botanika Nauka w Polsce i na świecie Ekologia Leśnictwo Medycyna Zoologia Encyklopedia naukowa GMO - Organizmy modyfikowane genetycznie Świńska grypa forum naukowe
Teraz jest Pt mar 12, 2010 14:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pielęgniarstwo
PostNapisane: So gru 03, 2005 22:43 

To jest kierunek na jaki, się wybieram :)
Nie ide na medycyne, z kilku przyczyn
-fizyka (brak)
- chemia dopiero się ucze ;)
A według mnie ten kierunek jest ciekawy i z przyszłością
Po nim można rozglądać się za: otworzeniem Domu spokojnej starości, gabinetu odnowy biologicznej, czy pracy w szpitalu prywatnym publicznym, w prywatnych gabinetach, czy robiąc dodatkowe kursy i specjalizacjie za masażami ( coś typu fizjoterapęta).
a dodatkowym plusem jest to, że ide na ten kierunek jako facet :) a w ostatnich czasach facet pielęgniarz to dość poszukiwana jednostka.

Tytuł: Re: Pielęgniarstwo
PostNapisane: So gru 03, 2005 22:49 
Zaskoczyles mnie :)
rzeczywiscie to ciekawy zawod, ale czy u nas w Polsce? w Polsce pielegniarzy i pielegniarki traktuje sie nieco inaczej jak za granicą. Pomijajac juz zarobki ;/
na jaka uczelnie chcesz startowac?
pozdrowienia :)

PostNapisane: So gru 03, 2005 22:56 

bagatha napisał(a):
Zaskoczyles mnie :)
rzeczywiscie to ciekawy zawod, ale czy u nas w Polsce? w Polsce pielegniarzy i pielegniarki traktuje sie nieco inaczej jak za granicą. Pomijajac juz zarobki ;/
na jaka uczelnie chcesz startowac?
pozdrowienia :)

fakt w Polsce funkcjonuje jeszcze przekonanie, że pielęgniarka i salowa to prawie jedno, ale bylo to spowodowane tym, że kiedyś pojawiło się w naszym kraju bardzo wiele LO o profilach pielęgniarskich, które jednym słowem średnio kształciły i taką mamy w większości jeszcze kadre bo panie w wieku 35 i w góre szły takim systemem, w Polsce mamy bardzo mało dyplomowanych pielęgniarzy a wymogi UE są twarde i do, któregoś roku ( nie chce zmyślać bo nie pamiętam) na każdym oddziale mają być min. 3 pielęgniarki z dyplomem. U mnie w mojej miejscowości mgr ma dokładnie 3 osoby na cały szpital! w USA ten zawód jest bardzo ceniony i poszukuje się wiele osob na te stanowiska. W Polsce na tym też się da zarobić jeśli jest się dobry, czasem w jednym szpitalu jest tylko jedna pielęgniarka, która umie obsługiwać jakąs aparature, do tego ma podpisany kontrakt z prywatnym gabinetem, i zarabia w granicach 4.500-5.000zł na rękę. Uważam, że jeśli się jest dobrym i potrafi troszke zakąbinować to i nasz kraj jest dobrym miejscem żeby zarabiać i mieć ciekawy zawód.
Dlaczego cię zaskoczyłem? :)

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:04 
nie spotkalam jeszcze faceta chetnego na pielegniarstwo, dlatego jestem mile zaskoczona :)
Dokladnie to mialam na mysli- pielegniarka w Polsce traktowana jest na rowni z salowym.
Bardzi fajnie,ze masz do tego takie podejscie... to 3/4 sukcesu :)

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:19 

bagatha napisał(a):
nie spotkalam jeszcze faceta chetnego na pielegniarstwo, dlatego jestem mile zaskoczona :)
Dokladnie to mialam na mysli- pielegniarka w Polsce traktowana jest na rowni z salowym.
Bardzi fajnie,ze masz do tego takie podejscie... to 3/4 sukcesu :)

aWybieram się na AM w Lublinie, tam jest najwyższa jakość kształcenia w tym kierunki ( ostatnio był na ten temat raport w TV )
ja znam jednego kolege, który jest na tym kierunku w Warszawie. I na całą grupe jest on i jeszcze jego kolega. ;)

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:24 
hehehehe to maja pewnie wesole towarzystwo ;)
tak z ciekawosci- jak wyglada rekrutacja?

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:26 

bagatha napisał(a):
nie spotkalam jeszcze faceta chetnego na pielegniarstwo

to malo ludzi spotykasz chyba... bo jest takich troszke...

Żre mnie ta nikczemność polska. Martwi i żre, że tak wszyscy w ślepej nienawiści, w jednym worku(...) Czasami jest tak źle, że wszystko chce się rzucić do diabła i plunąć na to paskudztwo, które Bóg pod nazwą Polaków stworzył! Polska, to wielka rzecz, ale Polacy to arcywielka swołycz.
Władysław Pobóg-Malinowski

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:31 

2. Postępowanie kwalifikacyjne obejmuje wyniki uzyskane przez kandydata na egzaminie maturalnym z części pisemnej zdawanym na poziomie podstawowym ”nowa matura” lub oceny na świadectwie dojrzałości /”stara matura” i matura międzynarodowa/ z biologii. Biologia /”nowa matura”/ może być zdawana jako jeden z przedmiotów w części obowiązkowej bądź jako przedmiot dodatkowy w części nieobowiązkowej. W przypadku niezdawania na egzaminie dojrzałości biologii sytuacja ta nie wyklucza kandydata z toku postępowania kwalifikacyjnego, ale jest równoznaczna z otrzymaniem przez kandydata zero punktów z tego przedmiotu.

3. Ponadto kandydat może uzyskać dodatkowe punkty za jeden przedmiot (wskazany przez kandydata): chemię, fizykę z astronomią, język obcy nowożytny lub klasyczny (ocena z części pisemnej), ochronę środowiska o ile przystąpił z nich do egzaminu na poziomie podstawowym.

4. Ustalenie rankingu punktowego przebiegać będzie według następujących zasad:

a) w przypadku kandydatów z „nową” maturą przelicza się „% punkty” na podstawie
wskaźnika rekrutacyjnego, który jest sumą:
0,7 liczby procent punktów uzyskanych na maturze z biologii na poziomie podstawowym i 0,3 liczby procent punktów uzyskanych na maturze z przedmiotu do wyboru (chemii, fizyki z astronomią, języka obcego nowożytnego lub klasycznego, ochrony środowiska) na poziomie podstawowym,

Czyli nie jest źle :)
Ja zdaje Biologie i Chemie :)
w tamtym roku było 1.9 kandydata na miejsce

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:33 
Guru napisał(a):
bagatha napisał(a):
nie spotkalam jeszcze faceta chetnego na pielegniarstwo

to malo ludzi spotykasz chyba... bo jest takich troszke...

być moze, ja jednak nie spotkalam.

PostNapisane: So gru 03, 2005 23:36 
JaQb napisał(a):
2. Postępowanie kwalifikacyjne obejmuje wyniki uzyskane przez kandydata na egzaminie maturalnym z części pisemnej zdawanym na poziomie podstawowym ”nowa matura” lub oceny na świadectwie dojrzałości /”stara matura” i matura międzynarodowa/ z biologii. Biologia /”nowa matura”/ moŻe być zdawana jako jeden z przedmiotów w części obowiązkowej bądź jako przedmiot dodatkowy w części nieobowiązkowej. W przypadku niezdawania na egzaminie dojrzałości biologii sytuacja ta nie wyklucza kandydata z toku postępowania kwalifikacyjnego, ale jest równoznaczna z otrzymaniem przez kandydata zero punktów z tego przedmiotu.

3. Ponadto kandydat moŻe uzyskać dodatkowe punkty za jeden przedmiot (wskazany przez kandydata): chemię, fizykę z astronomią, język obcy nowoŻytny lub klasyczny (ocena z części pisemnej), ochronę środowiska o ile przystąpił z nich do egzaminu na poziomie podstawowym.

4. Ustalenie rankingu punktowego przebiegać będzie według następujących zasad:

a) w przypadku kandydatów z „nową” maturą przelicza się „% punkty” na podstawie
wskaźnika rekrutacyjnego, który jest sumą:
0,7 liczby procent punktów uzyskanych na maturze z biologii na poziomie podstawowym i 0,3 liczby procent punktów uzyskanych na maturze z przedmiotu do wyboru (chemii, fizyki z astronomią, języka obcego nowoŻytnego lub klasycznego, ochrony środowiska) na poziomie podstawowym,

Czyli nie jest źle :)
Ja zdaje Biologie i Chemie :)
w tamtym roku było 1.9 kandydata na miejsce

Tez tak mysle, nie brzmi zle :)

PostNapisane: N gru 25, 2005 18:56 
mam jedno pytanie.Słyszalam ze po dostaniu swiadectwa maturalnego dostaje sie tylko jeden odpis.I kiedy chce skladac papiery na wiecej niz 2 kierunki musze poswiadczac kazdy odpis notarialnie a to kosztuje 70zl za 1 odpis!!!!
Powiedzcie ze to nie prawda.
Przeciez ja sie nie wyplace :cry:

PostNapisane: N gru 25, 2005 19:10 

Gość napisał(a):
Powiedzcie ze to nie prawda.

niestety jest to prawda

Żre mnie ta nikczemność polska. Martwi i żre, że tak wszyscy w ślepej nienawiści, w jednym worku(...) Czasami jest tak źle, że wszystko chce się rzucić do diabła i plunąć na to paskudztwo, które Bóg pod nazwą Polaków stworzył! Polska, to wielka rzecz, ale Polacy to arcywielka swołycz.

PostNapisane: N gru 25, 2005 22:45 
dokladnie, nie dosyc,ze tyle placi sie za egzamin to jeszcze odpis...

PostNapisane: N gru 25, 2005 23:18 

bagatha napisał(a):
dokladnie, nie dosyc,ze tyle placi sie za egzamin to jeszcze odpis...

brutalna polska rzeczywistosc, za wszystko trzeba placic :?

PostNapisane: N gru 25, 2005 23:20 
i jeszcze jedno...czy wszystkie uczelnie wymagaja odpisu potwierdzonego notarialnie czy wystarczy tylko xero?jak jest na akademii medycznej?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona