Trawienie u przeżuwaczy
Trawienie u przeżuwaczy
Mam ogromną prośbę. Ma ktoś może jakiś schemat dotyczący trawienia u przeżuwaczy? Albo czy potrafi ktoś to wytłumaczyć przystępnym językiem? W poniedziałek mam egzamin z żywienia, jest to test, raczej na myślenie niż na wykucie, więc trzeba wszystko dokładnie rozumieć, a mi jakoś ciężko sobie to trawienie wyobrazić i do końca pojąć. Nie mogę nic znaleźć w necie, w notatkach to jakieś takie.nieskładne, nielogiczne do końca, skryptu nie mam bardzo proszę o pomoc
Re: Trawienie u przeżuwaczy
nie wiem czy to bedzie poziom uniwersytecki
zoladek przezuwaczy sklada sie ze żwacza, czepca, ksiąg i trawieńca
wstępnie uformowany kęs trafia do żwacza w którym zachodzi trafienie chemiczne enzymami wydzielanymi przez symbiotyczne bakterie i protista- celulazy trawiące celulozę [nietrawiona w org. np. czlowieka]. następnie pokarm trafia do pierwszego odcinka przewodu pokarmowego, gdize znowu jest bardziej rozdrabniany a nastepnie trafia do pozostalych 3 czesci zoladka. trawieniec to odpowiednik zoladka czlowieka gdzie sa wydzielane enzymy wewnatrzkomorkowe- produkowane przez zoladek zwierzecia. 3 pierwsze czesci pozbawione sa gr. trawiennych
zoladek przezuwaczy sklada sie ze żwacza, czepca, ksiąg i trawieńca
wstępnie uformowany kęs trafia do żwacza w którym zachodzi trafienie chemiczne enzymami wydzielanymi przez symbiotyczne bakterie i protista- celulazy trawiące celulozę [nietrawiona w org. np. czlowieka]. następnie pokarm trafia do pierwszego odcinka przewodu pokarmowego, gdize znowu jest bardziej rozdrabniany a nastepnie trafia do pozostalych 3 czesci zoladka. trawieniec to odpowiednik zoladka czlowieka gdzie sa wydzielane enzymy wewnatrzkomorkowe- produkowane przez zoladek zwierzecia. 3 pierwsze czesci pozbawione sa gr. trawiennych
- Padre Morf
- Posty: 4407
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03
Re: Trawienie u przeżuwaczy
Libelle ale o co dokładnie chodzi? o budowę żołądka wielokomorowego, proces napełniania, przeżuwanie czy o procesy biochemiczne zachodzące w żwaczu i innych komorach?
Re: Trawienie u przeżuwaczy
ulala, dziękuję
Morfeusz, budowę znam, chodzi mi raczej o rozwinięcie jeszcze tego co napisała Ulala, np. jak to jest z tym trawieniem białka, nietolerowaniem tłuszczu (tłuszcz musi byćby-pass czyliprzelatywać przez żołądek do jelit), jak dokładniedziałają te bakterie, białko trawione przez bakterie, białko trawione w jelitach, węglowodany. coś takiegociężko mi się w tym wszystkim połapać, a muszę znać dokładnie .
Morfeusz, budowę znam, chodzi mi raczej o rozwinięcie jeszcze tego co napisała Ulala, np. jak to jest z tym trawieniem białka, nietolerowaniem tłuszczu (tłuszcz musi byćby-pass czyliprzelatywać przez żołądek do jelit), jak dokładniedziałają te bakterie, białko trawione przez bakterie, białko trawione w jelitach, węglowodany. coś takiegociężko mi się w tym wszystkim połapać, a muszę znać dokładnie .
Re: Trawienie u przeżuwaczy
wpisz jeszcze w wyszukiwarkę te hasla, bo taki temat już na forum był
Re: Trawienie u przeżuwaczy
Łatwiej by Ci w sumie było pofatygować się po Fizjologię Zwierząt np. Krzymowskiego
No ale, że mam ją u siebie to mogę zrobić mały plagiacik:
Część bakterii potrafi rozkładać niektóre lipidy roślinne na glicerol i kwasy tłuszczowe. Glicerol wchodzi w przemiany cukrowe i powstają LKT. Podobnie jak niektóre kwasy tłuszczowe. Część z nich przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. W żwaczu odbywa się również uwodornienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w postaci kwasów nasyconych przechodzą do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, gdzie są wchłaniane. Tyle o lipidach.
No ale, że mam ją u siebie to mogę zrobić mały plagiacik:
Część bakterii potrafi rozkładać niektóre lipidy roślinne na glicerol i kwasy tłuszczowe. Glicerol wchodzi w przemiany cukrowe i powstają LKT. Podobnie jak niektóre kwasy tłuszczowe. Część z nich przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. W żwaczu odbywa się również uwodornienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w postaci kwasów nasyconych przechodzą do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, gdzie są wchłaniane. Tyle o lipidach.
- Padre Morf
- Posty: 4407
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03
Re: Trawienie u przeżuwaczy
Korzystam zZarysu fizjologii zwierząt - autorem jest Zygmunt Ewy (to tak na wstępie).
"Badając procesy przemian biochemicznych tłuszczu w żwaczu wykazano, że występujące w paszach w dużej ilości kwasy nienasycone: oleinowy, linolowy, linolenowy ulegają w żwaczu uwodornieniu, wytwarzając kwasy tłuszczowe o konsystencji stałej".
Co do białek to w żwaczu zachodzą procesy zarówno rozkładu jak i syntezy. Białko pochodzące z paszy jest trawione do polipeptydów a potem przy udziale peptydaz do aminokwasów. Wolne aminokwasy są wykorzystywane przez mikroorganizmy do syntezy białej bakteryjnych. Mogą też ulegać dalszym przemianom: dezaminacji albo dekarboksylacji.
Niebiałkowe związki azotowe np. mocznik są rozkładane przez ureazę (wytwarzana przez bakterie żwacza). Pod jej wpływem mocznik jest rozszczepiany na NH3 i CO2.
Ogólnie mówiąc:
*część białek w żwaczu nie ulega przemianom i jest przekazywane do trawieńca
*druga część jest przetwarzana na wolne aminokwasy oraz amoniak, z których jest syntetyzowane białko mikroorganizmów
*amoniak jest wchłaniany ze żwacza i trawieńca do żyły wrotnej a następnie wędruje do wątroby, gdzie zachodzi synteza mocznika. Mocznik krąży w ustroju i jest wydalany przez nerki, ponadto pewne ilości mocznika przenikają do sliny.
Cukry:
Dwucukry i wielocukry zostają pod wpływem enzymów rozszczepione do cukrów prostych , a te w toku dalszych przemian dają kwasy tłuszczowe i gazy.
*substancje pektynowe są rozkładane do kwasu galakturonowego. Potem zachodzi fermentacja cukrów prostych - powstaje kwas mrówkowy a z niego metan
*pentozany są rozkładane przez ksylonazę do ksylobiozy. Ksylobioza przy udziale ksylobiazy przechodzi w ksylozę a ta fermentuje do kwasu octowego
*celuloza jest rozkładana przy udziale celulazy do celobiozy. Celobioza jest przekształcana w arabinozę a ta w kwas masłowy.
*glukoza (powstaje przez rozkład celobiozy, maltozy) fermentuje do kwasu propionowego
*sacharoza jest rozkładana do glukozy i fruktozy. Fruktoza fermentuje do kwasu bursztynowego. W dalszych przemianach wydziela się CO2.
Celulozę rozkładają bakterie obecne w żwaczu. Do najważniejszych bakterii zalicza się: paciorkowce, laseczki kwasu mlekowego, bakterie rozkładające celulozę (Bacteroides succinogenes, Ruminobacter parvum, Ruminococcus flavefaciens). Oprócz bakterii w żwaczu występują też wymoczki z gatunków Entodinium, Diplodinium, Isotricha, Dasytricha.
Co do jelita to w soku jelitowym występują nast. enzymy:
amino i karboksypeptydazy rozkładające białka
polinukleotydazy rozkładające polinukleotydy
laktaza rozkładająca laktozę
maltaza
sacharaza
Moja książka mówi, że:libelle pisze:nietolerowaniem tłuszczu (tłuszcz musi byćby-pass czyliprzelatywać przez żołądek do jelit),
"Badając procesy przemian biochemicznych tłuszczu w żwaczu wykazano, że występujące w paszach w dużej ilości kwasy nienasycone: oleinowy, linolowy, linolenowy ulegają w żwaczu uwodornieniu, wytwarzając kwasy tłuszczowe o konsystencji stałej".
Co do białek to w żwaczu zachodzą procesy zarówno rozkładu jak i syntezy. Białko pochodzące z paszy jest trawione do polipeptydów a potem przy udziale peptydaz do aminokwasów. Wolne aminokwasy są wykorzystywane przez mikroorganizmy do syntezy białej bakteryjnych. Mogą też ulegać dalszym przemianom: dezaminacji albo dekarboksylacji.
Niebiałkowe związki azotowe np. mocznik są rozkładane przez ureazę (wytwarzana przez bakterie żwacza). Pod jej wpływem mocznik jest rozszczepiany na NH3 i CO2.
Ogólnie mówiąc:
*część białek w żwaczu nie ulega przemianom i jest przekazywane do trawieńca
*druga część jest przetwarzana na wolne aminokwasy oraz amoniak, z których jest syntetyzowane białko mikroorganizmów
*amoniak jest wchłaniany ze żwacza i trawieńca do żyły wrotnej a następnie wędruje do wątroby, gdzie zachodzi synteza mocznika. Mocznik krąży w ustroju i jest wydalany przez nerki, ponadto pewne ilości mocznika przenikają do sliny.
Cukry:
Dwucukry i wielocukry zostają pod wpływem enzymów rozszczepione do cukrów prostych , a te w toku dalszych przemian dają kwasy tłuszczowe i gazy.
*substancje pektynowe są rozkładane do kwasu galakturonowego. Potem zachodzi fermentacja cukrów prostych - powstaje kwas mrówkowy a z niego metan
*pentozany są rozkładane przez ksylonazę do ksylobiozy. Ksylobioza przy udziale ksylobiazy przechodzi w ksylozę a ta fermentuje do kwasu octowego
*celuloza jest rozkładana przy udziale celulazy do celobiozy. Celobioza jest przekształcana w arabinozę a ta w kwas masłowy.
*glukoza (powstaje przez rozkład celobiozy, maltozy) fermentuje do kwasu propionowego
*sacharoza jest rozkładana do glukozy i fruktozy. Fruktoza fermentuje do kwasu bursztynowego. W dalszych przemianach wydziela się CO2.
Celulozę rozkładają bakterie obecne w żwaczu. Do najważniejszych bakterii zalicza się: paciorkowce, laseczki kwasu mlekowego, bakterie rozkładające celulozę (Bacteroides succinogenes, Ruminobacter parvum, Ruminococcus flavefaciens). Oprócz bakterii w żwaczu występują też wymoczki z gatunków Entodinium, Diplodinium, Isotricha, Dasytricha.
Co do jelita to w soku jelitowym występują nast. enzymy:
amino i karboksypeptydazy rozkładające białka
polinukleotydazy rozkładające polinukleotydy
laktaza rozkładająca laktozę
maltaza
sacharaza
Re: Trawienie u przeżuwaczy
Gdybyś jeszcze czegoś potrzebowała- mam w dyspozycji prezentację z trawienia u przeżuwaczy i z mikroflory żwacza, z rysunkami i schematami.
Re: Trawienie u przeżuwaczy
i do mlekaMorfeusz pisze:Mocznik krąży w ustroju i jest wydalany przez nerki, ponadto pewne ilości mocznika przenikają do sliny.
Woooow Morfeusz, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
o matko, a czy jest możliwość, żebym stała się szczęśliwą posiadaczką tejże prezentacji? Z nieba mi spadłaśskarabae pisze:Gdybyś jeszcze czegoś potrzebowała- mam w dyspozycji prezentację z trawienia u przeżuwaczy i z mikroflory żwacza, z rysunkami i schematami.
Oczywiscie po punkciku dla ulala, skarabae, Morfeusza dziękuję :*
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 14915 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
21 kwie 2015, o 19:40
-
-
chymotrypsyna czy trypsyna rozpoczyna trawienie PILNE ! help
autor: cordis » 11 maja 2014, o 14:36 » w Biologia w szkole - 5 Odpowiedzi
- 5166 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
11 maja 2014, o 19:58
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości