Mamy trzy probówki z bydlęcą krwią. Jedna jest trzymana w temp. pokojowej, druga 30 - 40, a trzecia w lodzie. Po upływie tego samego czasu zobserwowano zmiany w wyglądzie krwi w poszczególnych probówkach związanych z różnym stopniem jej skrzepnięcia.
Wiem że w lodzie nie skrzepnie, ale jak sie zachowa w innych to poradźcie
Krzepnięcie krwi
Re: Krzepnięcie krwi
A w temp. 30-40 stopni moze nie zajdzie krzepniece, bo dojdzie do denaturacji białka Co o tym myslicie
- Medycyna Lwów
- Posty: 5874
- Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Re: Krzepnięcie krwi
tak, większość czynników krzepnięcia to białka, lecz nie w temp. 30 st. lecz ponad 40 następuje denaturacja białek. Reszta sie zgadza.
Re: Krzepnięcie krwi
BioDan, slonko moje - pomyśl logicznie - masz w sobie krew, krew ta nie jest skrzepła a ciekła i sobie płynie przez Twój organizm. A teraz pomyśl raz jeszcze - jaką masz temperaturę ciała? zawiera się w przedziale 30-40st C prawda? więc krew w ten temparaturze nie morze krzepnąć sama z siebie bo białka się denaturują.
denaturacja poprzez temperaturę - 42st C i więcej.
denaturacja poprzez temperaturę - 42st C i więcej.
- Medycyna Lwów
- Posty: 5874
- Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Re: Krzepnięcie krwi
generalnie przyjmuje sie granicę 40 st lub więcej, jedne białek już w temp. 38 st. ulegają denaturacji,inne dopiero przy 45 st. Reszta j/w.
Re: Krzepnięcie krwi
Matthiola skarbie, dziękuję, faktycznie to byłoby nie możliwe. Imoże a niemorze
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 4960 Odsłony
-
Ostatni post autor: kliop
28 maja 2018, o 21:18
-
- 7 Odpowiedzi
- 36522 Odsłony
-
Ostatni post autor: Anthrax
27 sty 2016, o 17:51
-
- 2 Odpowiedzi
- 14875 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
16 kwie 2015, o 08:22
-
- 0 Odpowiedzi
- 5735 Odsłony
-
Ostatni post autor: Kodi10
25 wrz 2021, o 17:58
-
- 0 Odpowiedzi
- 4398 Odsłony
-
Ostatni post autor: abiol22
6 mar 2022, o 17:03
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości