Doświadczenie (chemizm komórki)

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
karolka5670
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2008, o 19:29

Doświadczenie (chemizm komórki)

Post autor: karolka5670 »

Ziarna jęczmienia zawierają skrobię i enzym, który rozkłada ten węglowodan do glukozy podczas kiełkowania. Przygotowano szalkę Petriego z żelem agarowym zawierającym skrobię. Do tego żelu wetknięto kiełkujące 4 ziarna jęczmienia, które przygotowano w ten sposób, że:
ziarno 1- przecięto na połowę
ziarno 2- przecięto na połowę i przetrzymano 5 minut we wrzącej wodzie
ziarno 3- przecięto na połowię i wymoczono przez 5 minut w kwasie siarkowym
ziarno 4- pozostawiono w całości
Po 15 godzinach na żel agarowy naniesiono jodynę i okazało się, że fioletowe zabarwienie uzyskał prawie cały żel agarowy z wyjątkiem miejsca przylegającego do połówek ziarna 1.

a) Sformułuj problem badawczy do tego dośw.
b) Wyjaśnik wynik tego doświadczenia


Bardzo prosiłabym o pomoc.
Himitsu

Re: Doświadczenie (chemizm komórki)

Post autor: Himitsu »

Zacznijmy od wyników:
jodyna generalnie reaguje ze skrobią a nie z glukozą więc wg wyników ziarno pierwsze nie wykazywało obecności skrobi bo nie uzyskano zabarwienia. czyli enzym był sprawny i rozłożył nam ten wielocukier. W przypadku drugim i trzecim enzym zostałzniszczony poprzez wysoką temperaturę i mocny kwas co skutkowało powstaniem zabarwienia. W przypadku czwartym wydaje mi się że skrobia jest wewnątrz nasiona i nie wydostaje się na jego powierzchnię ale nie jestem pewien.

Przykładowy problem badawczy:
-wpływ temp. i mocnych kwasów na efektywność enzymów.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości