Drożdze....

Mikroskopy, preparaty, sprzęt, metody utrwalania i barwienia preparatów, zdjęcia mikroskopowe, mikrofotografia, metodyka, bioindykacja
OŚmat
Posty: 40
Rejestracja: 10 lis 2008, o 11:28

Drożdze....

Post autor: OŚmat »

Witajcie!
Chciałem wypróbować swój nowy mikroskop(Delta Optical Biolight) i a początek dałem drozdze.
Zrobiłem prepatat, zalałem odrobina wody z cukrem, biorę pod mikroskop i:
1. CZy komórki drozdzy śą tak małe ze ledwo je widac pod 400x?
2. Nie pączkują, co robie zle?
3. Sa to normalne drozdze spozywcze, tylko było na niej juz pleśn: biała, brazowa i zielona.)
4. Niektóre komórki maja kanciasty kształt
Jak rożwiązać problem pączkowania drożdzy ew. po jakim czasie rożmnazaja sie?, no bo ciasto to raczej od razu rosnie
Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, o 21:30 przez OŚmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Savok
Posty: 2903
Rejestracja: 15 gru 2006, o 21:46

Re: Drożdze....

Post autor: Savok »

1. tak
2. drozdze nie rosna od samego dodania cukru
3. zapewnic odpowiednie warunki do wzrostu: temperatura, napowietrzanie
OŚmat
Posty: 40
Rejestracja: 10 lis 2008, o 11:28

Re: Drożdze....

Post autor: OŚmat »

Savok pisze: 3. zapewnic odpowiednie warunki do wzrostu: temperatura, napowietrzanie
znaczy. co? jak położe na szkiełko i zaleję wodą z cukrem to źle?
mógłbys to dokładnie wyjąśnic?
w sprawie napowietrzania mam nie przykrywac preparatu szkiełkiem nakrywkowym?

ps nie moge wstawic obrazka w. jpg ,dlaczego?
Awatar użytkownika
Pablo
Posty: 960
Rejestracja: 30 wrz 2006, o 13:10

Re: Drożdze....

Post autor: Pablo »

Nie wiem czy na temat, ale w szkole jak robimy ciasto drożdżowe to dodajemy ciepłą wodę z cukrem by ciasto rosło tz. drożdże jeśli o to chodzi w pkt. 3 który napisał Savok,
Awatar użytkownika
Savok
Posty: 2903
Rejestracja: 15 gru 2006, o 21:46

Re: Drożdze....

Post autor: Savok »

Pablo, w tych warunkach drozdze produkuja duzo CO2, ale biomasa nieprzyrasta szybko.

Poza tym czas generacji drozdzy to ok 40-60 minut.
Awatar użytkownika
Pablo
Posty: 960
Rejestracja: 30 wrz 2006, o 13:10

Re: Drożdze....

Post autor: Pablo »

Pablo, w tych warunkach drozdze produkuja duzo CO2, ale biomasa nieprzyrasta szybko.
Nigdy się nie zastanawiałem się co się tam dzieje i ile wytwarza się CO2, ale wymieszane z ciepła wodą i cukrem oraz pozostawione w ciepłym miejscu np. w szkole na piecu 180*C na drewnianej desce rośnie bardzo szybko wg. mnie.
Awatar użytkownika
badger
Posty: 2075
Rejestracja: 27 sty 2007, o 18:59

Re: Drożdze....

Post autor: badger »

Pablo pisze:Nigdy się nie zastanawiałem się co się tam dzieje i ile wytwarza się CO2, ale wymieszane z ciepła wodą i cukrem oraz pozostawione w ciepłym miejscu np. w szkole na piecu 180*C na drewnianej desce rośnie bardzo szybko wg. mnie.
ale to rośnie objętość ciasta a nie grzybów
Jakusz
Posty: 2313
Rejestracja: 8 sty 2007, o 22:03

Re: Drożdze....

Post autor: Jakusz »

Pablo pisze:Nigdy się nie zastanawiałem się co się tam dzieje i ile wytwarza się CO2, ale wymieszane z ciepła wodą i cukrem oraz pozostawione w ciepłym miejscu np. w szkole na piecu 180*C na drewnianej desce rośnie bardzo szybko wg. mnie.
To nie wzrost drożdży powoduje rośnięcie ciasta, tylko objętość CO2 przez nie produkowana.
Awatar użytkownika
Pablo
Posty: 960
Rejestracja: 30 wrz 2006, o 13:10

Re: Drożdze....

Post autor: Pablo »

ale to rośnie objętość ciasta a nie grzybów
JakubikF pisze:To nie wzrost drożdży powoduje rośnięcie ciasta, tylko objętość CO2 przez nie produkowana.
Ok, dzięki za wytłumaczenie przynajmniej teraz jestem mądrzejszy
OŚmat
Posty: 40
Rejestracja: 10 lis 2008, o 11:28

Re: Drożdze....

Post autor: OŚmat »

przyznam się ze też myślałem ze to drożdże przez pączkowanie powodują wzrost ciasta.
dziękuje za odpowiedzi już wszystko wiem.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, o 08:47 przez OŚmat, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
_Marcin_
Posty: 1020
Rejestracja: 4 sty 2008, o 15:47

Re: Drożdze....

Post autor: _Marcin_ »

OŚmat pisze:
Savok napisał/a:

3. zapewnic odpowiednie warunki do wzrostu: temperatura, napowietrzanie


znaczy. co? jak położe na szkiełko i zaleję wodą z cukrem to źle?
najpierw musisz sobie te drożdże w odpowiedniej ilości wyhodować, żeby osiągnęły odpowiednią liczebność(biomasę).Potem dopiero zawiesinę przenosisz na szkiełko podst. nakrywasz nakrywkowym i oglądasz pod obiektywem 100x imersyjnym(o ile go masz).
OŚmat pisze:1. CZy komórki drozdzy śą tak małe ze ledwo je widac pod 400x?
Przy takim powiększeniu będą miały wielkość w jakiej je oglądasz przez okular jakieś 2-3mm.
Dawifd
Posty: 469
Rejestracja: 13 sty 2008, o 16:03

Re: Drożdze....

Post autor: Dawifd »

Lepiej wyglądają pod powiększeniem 640, 1280 razy.

[ Dodano: Wto Gru 23, 2008 17:23 ]
Mayr E, ja jakoś je oglądam bez okularu immersyjnego i tez widze je bardzo wyraźnie :D
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości