trawienie

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
Bartek92
Posty: 85
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:02

trawienie

Post autor: Bartek92 »

sprawdzcie mnie

Cukry

Cukry trawione SA już w jamie ustnej. Znajduje się tam ślina produkowana przez ślinianki, która zawiera miedzy innymi amylazę ślinową która działa na wiązania chemiczne wielocukrów rozkłada je na krótsze łańcuchy wielocukrowe (dekstryny) i maltozę.
Nastepnie cukry trawione SA w jelicie cienkim początkowo w dwunastnicy, do której wydzielana jest amylaza trzustkowa z trzustki rozkładająca dekstryny do maltozy.
nastepnie wszystkie dwucukry (laktoza< sacharoza maltoza) znajdujące sie w dwunastnicy rozkładane są przez odpowiednie enzymy ścany jelita cienkiego tak zwane amylazy jelitowe(maltaza Sacharaza laktaza). Tak wiec Maltaza rozkłada maltoze do 2 czasteczek glukozy sacharaza rozkłada sachaoze do fruktozy i glukozy a laktaza rozkłada laktoze do glukozy i galaktozy
Awatar użytkownika
kinky
Posty: 69
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:44

Re: trawienie

Post autor: kinky »

Bardzo ładnie:) mysle ze nic dodac nic ujac.
ika006
Posty: 305
Rejestracja: 24 sty 2008, o 23:03

Re: trawienie

Post autor: ika006 »

Jak chcesz możesz dodać maltazę znajdującą się w ślinie.
Bartek92
Posty: 85
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:02

Re: trawienie

Post autor: Bartek92 »

hmm o maltazie w ślinie nie słyszałem spróbuje doczytać.

a jak wygląda trawienie tłuszczów
u3a
Posty: 91
Rejestracja: 19 lis 2006, o 10:58

Re: trawienie

Post autor: u3a »

żółć w jelicie cieńkim emulguje je- czyli tworzy z nich micele- rozwala jakby na mniejsze częsci- na które może działać lipaza trzustkowa , trawiąc. Strawione już przez kosmki jelitowe dostaja się do naczyń limfatycznych
ika006
Posty: 305
Rejestracja: 24 sty 2008, o 23:03

Re: trawienie

Post autor: ika006 »

Żółć produkowana przez wątrobe wędruje do dwunastnicy, gdzie emulguje tłuszcze, rozbija je na małe cząsteczki( możliwe jest to dzięki kwasom zółciowym wykazjącym powinnowactwo do h2o i tłuszczy), następnie zemulgowane tłuszcze są trawione przez lipaze trzustkową (produkowaną w trzustce, ale działającą w dwunastnicy). Następnie są wchłaniane w jelicie cienkim przez kosmki jelitowe do naczynia limfatycznego.- trawienie tłuszczy jest łatwiejsze niż np. cukrów, odbywa się ono na drodze dyfuzji prostej, co wynika z budowy błony komórkowej enterocytów- komórek nabłonka jelta.

Można dodać też lipazę działającą w zołądku (lipaza żołądkowa), jednak działa ona tylko i wyłącznie na tłuszcze, które spożyliśmy już w posatci zemulgowanej, np. w śmietanie.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości