DOświadczenie

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
bacia
Posty: 18
Rejestracja: 17 sty 2009, o 20:26

DOświadczenie

Post autor: bacia »

W trakcie doświadczenia do 3 probówek nalano mieszaniny śliny ( gotowanej i nie gotowanej) i skrobi. Po 20 min. za pomocą płynu Lugola zbadano obecnośc skrobi oraz- używając odczynnika Benedicta - obecnośc cukrów prostych( oba wskazniki zmieniaja zabarwienie w obecnosci badanej substancji). badanie przeprowadzono w 3 probówkach.

Probówka A: niegotowana ślina +woda
Probówka B : niegotowana ślina + skrobia
Probówka C : zagotowana ślina + skrobia

WYNIK:
a) która z probówek zawiera skrobię?
b) która z probówek zawiera cukry proste?
c) jak wyjaśnic otrzymane wyniki?
d) która z probówek była próbą kontrolną?
Awatar użytkownika
malgosi35
Posty: 3706
Rejestracja: 13 lut 2007, o 13:01

Re: DOświadczenie

Post autor: malgosi35 »

Nie wiem z czym masz problem? Zacznij korzystać z podręczników.
Prosimy o twoje przemyślenia.
Ostrzegam, kolejny raz łamiesz regulamin.
bacia
Posty: 18
Rejestracja: 17 sty 2009, o 20:26

Re: DOświadczenie

Post autor: bacia »

malgosi35 pisze:Nie wiem z czym masz problem? Zacznij korzystać z podręczników.
z zadaniem mam problem, wątpie zeby w podreczniku było własnie takie doswiadczenie. pozatym czegos takiego tam nie ma, bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktyczne
grzyb_m
Posty: 994
Rejestracja: 3 lut 2007, o 13:50

Re: DOświadczenie

Post autor: grzyb_m »

bacia pisze:bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktyczne
bez wiadomości teoretycznych tego zadania nie rozwiążesz. Pomyśl co zawiera ślina, jaki enzym, za co jest odpowiedzialny. Co się dzieje z enzymem (białkiem) w zwyższonej temperaturze oraz za co odpowiedzialny jest płyn Lugola i odczynnik Benedicta.
Awatar użytkownika
malgosi35
Posty: 3706
Rejestracja: 13 lut 2007, o 13:01

Re: DOświadczenie

Post autor: malgosi35 »

bacia pisze:z zadaniem mam problem, wątpie zeby w podreczniku było własnie takie doswiadczenie. pozatym czegos takiego tam nie ma, bo sa wiadomosci bardziej teoretyczne niz praktyczne
Te wszystkie doświadczenia opierają się na tym co np. dzieje się w organiźmie człowieka. Wymagają podstawowej wiedzy.

Np. gdzie rozpoczyna się trawienie skrobi i co do tego jest niezbędne.
Na maturze dostaniesz take doświadczenie ale zamiast słliny będziesz miała napisane amylaza i jesteś ugotowana.

Doświadczenie o białku: co jest potxebne do trawienia białka, gdzie się odbywa?
Jakie jest w tym momencie pH treści żołądkowej?

Niestety powinnaś wkuć trawienie głównych składników poakrmowych by sobie poradzić.
To jest rada podyktowana życzliwością.
bacia
Posty: 18
Rejestracja: 17 sty 2009, o 20:26

Re: DOświadczenie

Post autor: bacia »

moim zdaniem probówka A zawiera skrobię tylko po otrymaniu wyniku, a tylko probówki B,C zawierają cukry proste, dobrze?
grzyb_m
Posty: 994
Rejestracja: 3 lut 2007, o 13:50

Re: DOświadczenie

Post autor: grzyb_m »

Próbówka C: co się stanie z enzymem po zagotowaniu go Inaktywuje się. więc

[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 23:07 ]
W ogóle poczytaj sobie co to są enzymy, z jakich podjednostek się składają, co się dzieje z białkami w podwyższonej temperaturze. Jaką rolę spełnia amylaza ślinowa jakie wiązania hydrolizuje i co jest z tym związane a na pewno Ci się rozwiązanie nasunie samo.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości