Jak zostać dietetyczką?
Jak zostać dietetyczkĄ?
Jakie studia trzeba skończyć, Żeby pracować w szpitalu jako dietetyczka?Czy to musi być koniecznie dietetyka na jakiejś AM? Czy wogóle jest taki kierunek jak dietetyka?
Re: Jak zostać dietetyczkĄ?
Przyszły dietetyk powinien ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć może zaczynać także od technikum lub studium policealnego z tego zakresu. Jednak przyszłe zadania na rynku pracy będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych lub od niedawna na akademiach medycznych. Kandydaci mają przed sobą wstępny egzamin testowy (biologia, chemia) połączony z konkursem świadectw dojrzałości.
Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego. Te pierwsze zaczynają się niezbyt intensywną nauką na I roku (3 egzaminy), na którym studenci zapoznają się z dietetyką. Uczą się wówczas podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.
Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka. Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.
Na II roku ważna jest bromatologia (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu) oraz wiadomości o lekach. Uzupełnieniem, ważnym ze względu na przyszłe zadania dietetyka głównie w szpitalnictwie, jest medycyna katastrof, ratunkowa, a także immunologia. Natomiast takie dziedziny, jak żywienie dzieci i niemowląt czy żywienie ludzi starszych, to wstęp do wiedzy o żywieniu specjalizowanym. Uzupełnia go znana już z I roku pracownia żywienia i dietetyki.
Wreszcie na III roku jest medycyna rodzinna - kolejny dział medycyny ważny dla dietetyków, poza tym kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Dietetycy na III roku studiów mają także przedmioty uzupełniające, takie jak statystyka, psychologia, socjologia czy etyka zawodowa. Oczywiście poza pracownią żywienia zaliczają także praktykę w placówkach medycznych.
Gdzie do pracy?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych - jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).
Zarobki
Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1200 zł miesięcznie. W firmie, czyli głównie w gastronomii mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do poziomu nie wyższego niż 4-5 tys. zł.
gazeta
Pozdrawiam
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych lub od niedawna na akademiach medycznych. Kandydaci mają przed sobą wstępny egzamin testowy (biologia, chemia) połączony z konkursem świadectw dojrzałości.
Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego. Te pierwsze zaczynają się niezbyt intensywną nauką na I roku (3 egzaminy), na którym studenci zapoznają się z dietetyką. Uczą się wówczas podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.
Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka. Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.
Na II roku ważna jest bromatologia (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu) oraz wiadomości o lekach. Uzupełnieniem, ważnym ze względu na przyszłe zadania dietetyka głównie w szpitalnictwie, jest medycyna katastrof, ratunkowa, a także immunologia. Natomiast takie dziedziny, jak żywienie dzieci i niemowląt czy żywienie ludzi starszych, to wstęp do wiedzy o żywieniu specjalizowanym. Uzupełnia go znana już z I roku pracownia żywienia i dietetyki.
Wreszcie na III roku jest medycyna rodzinna - kolejny dział medycyny ważny dla dietetyków, poza tym kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Dietetycy na III roku studiów mają także przedmioty uzupełniające, takie jak statystyka, psychologia, socjologia czy etyka zawodowa. Oczywiście poza pracownią żywienia zaliczają także praktykę w placówkach medycznych.
Gdzie do pracy?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych - jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).
Zarobki
Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1200 zł miesięcznie. W firmie, czyli głównie w gastronomii mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do poziomu nie wyższego niż 4-5 tys. zł.
gazeta
Pozdrawiam
Re: Jak zostać dietetyczkĄ?
Z tego, co wiem to na Akademii Rolniczej w Poznaniu, na ktorej studiuje istnieje specjalizacja dotyczaca dietetyki na kierunku Technologia Zywnosci (wybiera sie ja bodajze po trzecim roku). Wiec mysle, ze podobnie bedzie w innych miastach.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2007, o 15:13 przez patera, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak zostać dietetyczkĄ?
na SGGW w Warszawie, Technologia Zywnosci i Zywienia Czlowieka
-
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 17:38
Re: Jak zostać dietetyczkĄ?
Jakos nigdy specjalnie nie interesowałam sie praca dietetyka, ale po tym co napisał Guru, wydała mi sie ciekawa.
Czy moze ktos sie orientuje co trzeba zdawac na maturze zeby dostac sie na takie studia? I czy łatwo znalezc prace po tym kierunku? Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam!
Czy moze ktos sie orientuje co trzeba zdawac na maturze zeby dostac sie na takie studia? I czy łatwo znalezc prace po tym kierunku? Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam!
Re: Jak zostać dietetyczkĄ?
a wie ktoś może czy w Szczecinie można studiować dietetyke? jeśli tak to gdzie?
Technik dietetyk w Trójmieście
Gzie można podjąć naukę w szkole policealnej na kierunku dietetyk w Trójmieście?
różnica?
czym różni się dietetyka jako oddzielny kierunek od zdrowia publicznego ze specjalizacją: dietetyka"? są jakieś różnice w kwalifikacjach? i który kierunek w takim wypadku wybrać? lepiej od razu dietetykę czy zdrowie publiczne a później dopiero specjalizację?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 13576 Odsłony
-
Ostatni post autor: tchorz
27 sie 2014, o 10:10
-
-
Poprawa matury, rzucić czy zostać
autor: Loket » 4 lis 2019, o 19:07 » w Matura i egzaminy na uczelnie - 5 Odpowiedzi
- 5153 Odsłony
-
Ostatni post autor: alex123123
20 lis 2019, o 20:25
-
-
-
Jak zostać laureatem olimpiady chemicznej
autor: Lirka » 10 cze 2019, o 17:32 » w Olimpiady Chemiczne - 0 Odpowiedzi
- 18029 Odsłony
-
Ostatni post autor: Lirka
10 cze 2019, o 17:32
-
-
-
Czy po farmacji można zostać nauczycielem chemii ?
autor: Roza1997 » 26 mar 2017, o 19:58 » w Farmacja na studiach - 13 Odpowiedzi
- 16229 Odsłony
-
Ostatni post autor: Nitrogenium32
17 lut 2023, o 23:21
-
-
-
Jak zostać naukowcem + pytanie o sprawy administracyjne
autor: Hymenophyllum » 9 lut 2016, o 17:19 » w Matura i egzaminy na uczelnie - 4 Odpowiedzi
- 8971 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
10 lut 2016, o 17:29
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości