Badanie warunków trawienia skrobi

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Awatar użytkownika
wisienka_92
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2009, o 19:24

Badanie warunków trawienia skrobi

Post autor: wisienka_92 »

Mam problem z pewnym doświadczeniem :

w tabeli zamioszone są nastepujace dane :
A. 1 cm 1% kleik skrobiowy + 2 cm śliny + 2cm wody destylowanej w temp.35 stopni
B.2 cm 1% kleiku +1 cm śliny + 2cm destylowanej wody w temp 70 stopni
C.3 cm kleiku +4 cm śliny + 1cm96%roztworu alkoholu etylowego w temp 35
D.4 kleiku + 3 sliny + 1cm 10% kwasu octowego w temp 35.

wszędzię oczywiscie chodzi o cm szescienne oraz w kazdej probowce jest 1% kleik ,
1.w której probówce po zakończeniu doświadczenia nastąpi charaktyrystyczne zabarwienie wywowałane płynem Lugola ?
wiec myślę , na pewno w B , ponieważ wysoka temp doprowadzi do denaturacji białka czyli enzymu i skrobia będzie niestrawiona ,wiec płynem Lugola ją wykryjemy , jednak zastanawiam się nad C lub D , bo alkohol z pewnościa ma negatywny wpływ na trawienie skrobi ,ale to się tyczy np uszkodzenia trzustki , a co do kwasu to myślę ,ze zbytnio obnizyło by się pH ,
jednak trzeba wskazać tylko jedną probowke jak wynika z polecenia.

2.w ktorych probowkach nie da się wykryć skrobi po zakonczeniu trawienia ?
wiec myśle ,ze w A skrobia ulegnie całkowitemu strawieniu ,a co z C i D to na prawdę nie wiem /
3.Gdzie były optylmalne warunki do działania enzymu ?
czyżby A ?
4.Dlaczego i w ktorych prob. nie zajdzie reakcja ?
wiec uważam ,ze B i D

nie byłam na lekcjach o tym i samej troche trudno mi to załapac D

pomożcie z tym zadankiem jesli mozecie ,
bo moze mam zła koncepcję to naprowadzcie mnie na rozwiazaanie
z góry dziekuje )
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości