Fermentacja drożdży

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Kisia
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 09:02

Fermentacja drożdży

Post autor: Kisia »

Mam mały problem muszę na jutro opisać doświadczenie a niewiem jak proszę o pomoc A oto doświadczenie

1. Wsyp do butelki pół łyżki suszonych drożdży.
2. Wlej do połowy objętości butelki ciepłą wodę.
3. Dodaj pół łyżki cukry.
4. Zatkaj kciukiem butelkę i potrząśnij nią energicznie, aby wymieszać zawartość.
5. Posmaruj boczną powierzchnię korka wazeliną i zatkaj nim butelkę.
6. Postaw butelkę na podłodże i zaobserwuj, co się z nią stanie po ok. 5 minutach. Wyjaśnij przyczynę tego zjawiska.
7. Powtórz czynności zapisane w punktach od 1 do 4 z drugą butelką.
8. W szyjce butelki umieść rurkę i uszczelnij ją plasteliną.
9. Drugi koniec rurki włóż do szklanki napełnionej woda wapienną. Prowadż obserwacje przez kilka dni.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
anulkax7
Posty: 174
Rejestracja: 30 maja 2009, o 21:45

Re: Fermentacja drożdży

Post autor: anulkax7 »

Nie wiem dokładnie, w jaki sposób masz go opisać, więc napiszę Ci tu kilka wskazówek, a Ty poskładasz sobie z tego całość.

Co do drugiej butelki- w fermentacji alkoholowej z glukozy powstanie alkohol etylowy i dwutlenek węgla, który będzie powodował mętnienie wody wapiennej.

Co do pierwszej- niestety nie wiem.
Kisia
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 09:02

Re: Fermentacja drożdży

Post autor: Kisia »

dzięki za pomoc postaram się jakoś w przyszłości odwdzięczyć
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości