Doświadczenie z ziemniakiem

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: tin »

Nikt nie zgrywa cwaniaka, ale dosyc juz mamy ludzi którzy ida na łatwizne.
Podałem link do opisu dośwaidczenia-jak ma to wyglądać. Sformuujcie wniosek-napiszcie a my sprwadzimy i ew. poprawimy.
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: tin »

Temat wyczyszczony z postow niezgodnych z tematem. Marry zastrzezenia do mnie na PW.
Kettle

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: Kettle »

A jak dodamy ziemniaka do wody z solą to efekt będzie taki sam :?:
ja

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: ja »

o boŻe!
jakie matołki^^
komórki ziemniaka z roztworem cukru oddały wode Żeby wyrównac steŻenieltosmoza

moŻecie dopisac Że bulwa zrobiła sie miekka
erte

ret

Post autor: erte »

onlyforYou pisze:Ja teŻ zrobiłem, ale nie umiem opisać :/ i jakie wnioski? co to jest to coś kremowo-białego na ściance wewnątrz ziemniaka?
a to nie jest ta skrobia własnie:)?
ukjso257

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: ukjso257 »

no wlasnie. my mamy z tego klasowke i nie ma nic o roztworze solnym
illis
Posty: 4
Rejestracja: 21 sty 2007, o 16:37

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: illis »

Witam. dostałam podobne zadanie, tylko odrobine się różni. Mam zaplanować doświadczenie, za pomocą którego stwierdze, ze organizmy utrzymują homeostazę. musze użyć: dwóch ziemniakow, dwóch zlewek, wody, wodnego roztworu cukru, skalpela i łyżki.

mogłabym wydłubać dziury w ziemniakach za pomoca lyżki, do jednej wlać wode, do drugiej r-r cukru. albo obojetne, włożyć ziemniaki do zlewek z woda i r-rem. wczesniej tym skalpelem może je obrać (?). rozumiem ze ten z woda napęcznieje i zmięknie, ten z cukrem powinien się skurczyć i pomarszczyc oddając wodę w celu wyrównania gradientu stężeń.

Ale teraz sprawa tego utrzymywanie homeostazy. Może źle myślę, ale zmieniaki w tym przypadku nie utrzymują homeostazy, ulegaja raczej sytuacji i prawom, którymi rządzą sie roztwory. Więc, jak to popwinno być? mam napisac na tym przykładzie, ze organizmy nie przystosowane do takiego srodowiska nie mają wykształconych cech wspomagających utrzymywanie homeostazy, i np. poprzec to przykładem ryb słodko i słonowodnych? prosze o pomoc.

pozdrawiam
yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: yeast »

Ależ właśnie są przystosowane - po co obierasz tego ziemniaka? Jeśli włożysz ziemniaka w skórce, to będzie on odporniejszy na utratę wody.
bot
Posty: 167
Rejestracja: 8 mar 2008, o 16:30

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: bot »

można zrobić tak, że jednego obrać, innego nie - skórka pomaga utrzymać homeostazę
czyli jeden ziemniak obrany w roztworze nasyconym cukru ( a jeszcze bardziej naukowo to kupić glukozę w aptece ), inny w skórce
kontrola: ziemniak obrany w wodzie i w skórce - czyli 4 słoiczki i 4 ziemniaczki, w miarę równe
( z 2 ziemniakami nie wykażesz znaczenia skórki )
M.K.
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 12:18

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: M.K. »

OSMOZA - swobodne przemieszczanie się cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalna z roztworu rozcieńczonego - hipotonicznego, gdzie jest wody więcej do roztworu hipertonicznego, gdzie jest jej mniej. Osmoza to szczególny rodzaj dyfuzji!
O tym decyduje osmoza
DOŚWIADCZENIE
ZIEMNAIK WYPWŁNIONY WODĄ
Osmoza to mechanizm znany w przyrodzie i dzięki niemu roztwory o wyższym stężeniu zasysają te o niższym. Takie stężenie ma sok komórkowy roślin i wsysa wodę wraz z rozpuszczonymi solami mineralnymi. Zatem ziemniak, który wypełniono wodą wchłoną ją do wnętrza swoich komórek, dzięki zjawisku osmozy powodując ich nawodnienie Ponieważ stężenie soku komórkowego w komórkach ziemniaka było wyższe od zastosowanego czynnika jakim była woda.
ZIEMNAIK WYPWŁNIONY ROZTWOREM WODY Z CUKREM
W ziemniaku, który wypełniliśmy roztworem wody z cukrem również zaszło zjawisko osmozy ale w odwrotnym kierunku. Ponieważ wraz ze wzrostem odczynu powyżej optimum stężenie soku komórkowego spada powodując zmniejszenie siły ssącej.i zachodzi osmoza, ale niestety w złym kierunku powodując odwodnienie. .

[ Dodano: Sro Kwi 16, 2008 15:59 ]
OSMOZA - swobodne przemieszczanie się cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalna z roztworu rozcieńczonego - hipotonicznego, gdzie jest wody więcej do roztworu hipertonicznego, gdzie jest jej mniej. Osmoza to szczególny rodzaj dyfuzji!
O tym decyduje osmoza
DOŚWIADCZENIE
ZIEMNAIK WYPEŁNIONY WODĄ
Osmoza to mechanizm znany w przyrodzie i dzięki niemu roztwory o wyższym stężeniu zasysają te o niższym. Takie stężenie ma sok komórkowy roślin i wsysa wodę wraz z rozpuszczonymi solami mineralnymi. Zatem ziemniak, który wypełniono wodą wchłoną ją do wnętrza swoich komórek, dzięki zjawisku osmozy powodując ich nawodnienie Ponieważ stężenie soku komórkowego w komórkach ziemniaka było wyższe od zastosowanego czynnika jakim była woda.
ZIEMNAIK WYPEŁNIONY ROZTWOREM WODY Z CUKREM
W ziemniaku, który wypełniliśmy roztworem wody z cukrem również zaszło zjawisko osmozy ale w odwrotnym kierunku. Ponieważ wraz ze wzrostem odczynu powyżej optimum stężenie soku komórkowego spada powodując zmniejszenie siły ssącej.i zachodzi osmoza, ale niestety w złym kierunku powodując odwodnienie. .
dz3m
Posty: 7
Rejestracja: 23 lis 2008, o 20:13

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: dz3m »

a co jeśli mamy 2 ziemniaki z wgłębieniami i dodajemy do nich 1) skrobię, 2) cukier puder.
Gdzie będzie osmoza? Gdzie pojawi się woda we wgłębieniu?

bulwa ma duże stężenie skrobi czyli tam nie zajdzie?
czyli w zestawie z cukrem pudrem?

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 18:14 ]
już znam odpowiedź, problem nieważny:P
cheda
Posty: 1
Rejestracja: 27 maja 2010, o 14:34

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: cheda »

1.Zaplanowana doświadczenie badające wpływ substancji organicznych na żywe tkanki. W tym celu dwie połówki bulwy ziemniaka ustawiono powierzchnią przekroju na szalce. Ścięto wierzchołek bulwy i wycięto w tkance wgłębienie około 2 cm głębokie i 1,5 cm szerokie.
*Jedno wgłębienie wypełniono cukrem pudrem.
*Drugie wgłębienie wypełniono skrobią.
Obserwacje zakończono po upływie 2 godzin.

W którym wgłębieniu pojawiła się woda? Podaj przyczynę.


2.Ze świeżego oraz ugotowanego ziemniaka wycięto po dwa prostopadłościany o wymiarach 3 x 0,5 x 0,5 cm i umieszczono je w roztworach saharozy o różnych stężeniach. Obserwacje prowadzono przez 30 minut a wynik wygląda następująco: Ziemniak świeży się powiększył, a ugotowany skurczył.
Podaj przyczynę.
yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: Doświadczenie z ziemniakiem

Post autor: yeast »

1. Chyba w tym z cukrem pudrem - cukier prosty robi za hipertoniczne srodowisko.
2. A jakie to byly roztwory? rozumiem, ze hipotoniczne? Swiezy byl w srodowisku hipotonicznym, wiec pobral wode, a ugotowany stracil prawdopodobnie przez uszkdzenie i rozklad zlozonych zwiazkow.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości