Galaretka z kiwi
- MiRACiDiUM
- Posty: 892
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00
Re: Galaretka z kiwi
Guru, otóż surowe kiwi zawiera enzymy z grupy peptydaz: aktynidinę i papainę, które rozkładają białka, a żelatyna to nic innego jak właśnie białko. Nazwa papaina pochodzi od papai, w której znajduje się dużo tego enzymu, a aktinidina od kiwi, bo kiwi to po łacinie Actinidia chinensis. Podobny efekt w galaretce wywołuje ananas. Pozdrawiam!
-
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:46
Re: Galaretka z kiwi
A ja chciałam od siebie dodać, że takową galaretkę można zrobić- zarówno z kiwi jak i ananasa- jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili (nie musi być na drobne kawałki żeby łatwo było wyjąć) gdyż ona neutralizuje działanie enzymów rozpuszczających żelatynę.
Pierwszy post hehe ale pojechałam
Pierwszy post hehe ale pojechałam
- MiRACiDiUM
- Posty: 892
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00
Re: Galaretka z kiwi
To wyjdzie chyba pikantna galaretka.bezimienna pisze:jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili
Re: Galaretka z kiwi
No właśnie Że nie bo to się wszystko podobnieŻ pięknie neutralizuje i nie szkodzi smakowi.Tak mówili na DISCOVERY:)
Re: Galaretka z kiwi
najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)
Re: Galaretka z kiwi
a że tak zapytam - co z tego wyjdzie? i dlaczego wrażenia mamy zapamiętać na długo? PDMchemik pisze:najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości