Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
Lubomirski
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2013, o 18:14

Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Post autor: Lubomirski »

Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Na każdym opakowaniu wyrobów mięsnych jest w składzie azotyn sodu-E250
Przeczytałem, że w kg wędliny może go być około 120mg, a dziennie człowiek może zjeść go do kilku mg
Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała
Przeczytałem też że azotyn sodu powoduje śmiertelne zatrucie przez śmiertelną jego dawkę.

Więc jak to jest z tym konserwantem?
Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Post autor: Giardia Lamblia »

en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite#Toxicity

Na polskiej wiki jest błąd. To już warzywa z gleby pewnie większą ilość pobierają niż wskazana przez Ciebie dawka, więc umierałbyś od zjedzenia marchewki.
Lubomirski
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2013, o 18:14

Re: Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Post autor: Lubomirski »

Aha.
Teraz ciekawe tylko jaka ilość wędliny może okazać się śmiertelna?
boom2151
Posty: 20
Rejestracja: 28 lip 2009, o 20:08

Re: Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Post autor: boom2151 »

Tutaj bardziej starałabym aby konserwowanych azotynami wędlin nie smażyć itp
Jaskow
Posty: 2
Rejestracja: 31 lip 2014, o 08:57

Re: Czy można przedawkować azotyn sodu jedząc np. wędlinę?

Post autor: Jaskow »

Wątpię - no chyba, że zjesz kilka kg na raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości