aktywność enzymów (działanie enzymów)
aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
Wymień co najmniej 3 czynniki wypływające na aktywność enzymów.Omów dokładny wpływ jednego z nich na przebieg reakcji enzymatycznych.
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
Wiekszosc enzymow wymaga do uzyskania aktywnosci roznych czynnikow chemicznych przyspieszajacych lub w ogole umozliwijaych ich dzialanie. Sa one tzw. aktywatorami, a omawiane zjawisko- aktywacją.
Nie dobrze dziala zmiana pH, podwyzszenie temperatury, a chemiczne- dzialanie rozpuszczalnikow organicznych, stezonych roztworow soli metali ciezkich, niektore kwasy aromatyczne. Czynniki te powoduja denaturacja bialka enzymowego. Zwiazki dzialajaco nieodwracalnie lub odwracalnie na okreslony fragment czasteczki enzymu nazywamy inhibitorami. Wowczas mowi sie o tzw. inhibicji, ktorej jest kilka rodzajow.
wracajac do tej temperatury czy pH (bo jedno musisz opisac).
Temperatura: podwyzszenie o 10C pwooduje wzrost ( 2 lub 3 krotny) szybkosci wiekszosci reakcji chem, podobnie w enzymatycznych, jednakze tylko w granicach temp. powyzej ktorej rozpoczyna sie deneturacja bialka enzymu. miedzy 0 a 30C tylko wzrost szybkosci reakcji, przy dalszym wzroscie szybkosc rekacji rosnie nadal ale postepuje denaturacja i w pewnym momencie szybkosc reakcji gwaltownie maleje.
Jak chcesz tez pH to daj znac.
pozdrawiam
zrodlo: biochemia, Kączkowski.
Nie dobrze dziala zmiana pH, podwyzszenie temperatury, a chemiczne- dzialanie rozpuszczalnikow organicznych, stezonych roztworow soli metali ciezkich, niektore kwasy aromatyczne. Czynniki te powoduja denaturacja bialka enzymowego. Zwiazki dzialajaco nieodwracalnie lub odwracalnie na okreslony fragment czasteczki enzymu nazywamy inhibitorami. Wowczas mowi sie o tzw. inhibicji, ktorej jest kilka rodzajow.
wracajac do tej temperatury czy pH (bo jedno musisz opisac).
Temperatura: podwyzszenie o 10C pwooduje wzrost ( 2 lub 3 krotny) szybkosci wiekszosci reakcji chem, podobnie w enzymatycznych, jednakze tylko w granicach temp. powyzej ktorej rozpoczyna sie deneturacja bialka enzymu. miedzy 0 a 30C tylko wzrost szybkosci reakcji, przy dalszym wzroscie szybkosc rekacji rosnie nadal ale postepuje denaturacja i w pewnym momencie szybkosc reakcji gwaltownie maleje.
Jak chcesz tez pH to daj znac.
pozdrawiam
zrodlo: biochemia, Kączkowski.
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
jesli mozna to poprosze o opisanie wplywu ph na aktywnosc tudziez wskazania mi sensownego zrodla internetowego nt enzymow
(mam problem tez z tymi zagadnieniami:
metody stabilizacji enzymow
zrodła preparatów enzymatycznych)
z gory dziekuje za pomoc bo jakos nie radze sobie z gaszczem informacji w sieci/
(mam problem tez z tymi zagadnieniami:
metody stabilizacji enzymow
zrodła preparatów enzymatycznych)
z gory dziekuje za pomoc bo jakos nie radze sobie z gaszczem informacji w sieci/
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
wplyw pH na bialka enzymow jest dwojakiego rodzaju: skrajne wartosci pH wplywaja na nie denaturujaco i nieodwracalnie hamuja ich dzialanie, natomiast niewielkie odchylenia od wartosci ptymalnej, moga nieznacznie denaturowac bialko, a mimo to wplywaja na zmniejszenie szybkosci reakcji. zjawisko drugiegom rodzaju wynika z wplywu stezenia jonow worowoych na dysocjujace grupy (aminowe i karboksylowe) wystepujace w bezposrednim sasiedztwie centrum enzymu, zmiana stopnia dysocjacji tych gruo pod wplywem pH roztworu powoduje zmiane ukladu ladunkow, a tym samym struktury trzeciorzedowej bialka, co moze zmniejszyc aktywnosc enzymu.
Polecam Kączkowskiego oraz Stryera, a takze ksiazke z serii Krotkie wykladyBiochemia.
pozdrowienia
Polecam Kączkowskiego oraz Stryera, a takze ksiazke z serii Krotkie wykladyBiochemia.
pozdrowienia
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
sprzezenie koenzymatyczne na przykladzie NAD i FAD
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
bardzo fajno wyjaśniłaś te zagadnienia Pani ekspert hehe, na necie cięŻko co kolwiek znaleźć, pozdro :D :-D
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
Znalazłam to co było mi potrzebne o tych enzymach, w necie nic nie znalazłam / ale fajnie ze trafiłam tutaj i P. Expert wyjaśniła to . buziaki :*
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
bagatha,
czesc mam prosbe do ciebie moglabys mi napisac doswiadczenie biologiczne z zakresu enzymow i wykrywania zwiazkow organicznych :hhipoteze,problemy badawcze,przebieg doswiadczenia,wznioski prosze o kontak na moj numer gg5764425
czesc mam prosbe do ciebie moglabys mi napisac doswiadczenie biologiczne z zakresu enzymow i wykrywania zwiazkow organicznych :hhipoteze,problemy badawcze,przebieg doswiadczenia,wznioski prosze o kontak na moj numer gg5764425
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
mam do wyjasnienia jak dzialaja enzymy i jaki maja zwiazek w witaminai.Oraz przklady bielek roslinnych i zwierzecych i wjasnienie dlaczego zwierzece jest pelnowartosciowe :((
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
Proszę pomocy w zaprojektowaniu doświadczenia.
Zaprojektuj doświadczenie potwierdzające słuszność hipotezy:
Aktywność enzymów zależy od temperatury.
Uwzględniając:
1. Materiał badawczy.
2.sprzęt.
3.Próba kontrolna.
4.Próba badawcza.
5.Sposób określania wyników.
Najlepiej żeby to było z enzymem pokarmowym(amylaza)i potrzebnym sprzętem ma być łaźnia wodna.
Jeśli nie uda się dokąłdnie opsiać tego doświadczenia to proszę chociaż o jakieś cenne wskazówki:)
Zaprojektuj doświadczenie potwierdzające słuszność hipotezy:
Aktywność enzymów zależy od temperatury.
Uwzględniając:
1. Materiał badawczy.
2.sprzęt.
3.Próba kontrolna.
4.Próba badawcza.
5.Sposób określania wyników.
Najlepiej żeby to było z enzymem pokarmowym(amylaza)i potrzebnym sprzętem ma być łaźnia wodna.
Jeśli nie uda się dokąłdnie opsiać tego doświadczenia to proszę chociaż o jakieś cenne wskazówki:)
Re: aktywność enzymów (dziaŁanie enzymów)
1. Materiałem będzie oczyszczona amylaza o znanym stężeniu i jej substrat czyli skrobia oraz coś co pozwoli ci na wizualizację (nie wiem dokładnie jak ilościowo pomierzyć tę reakcję)ania1789 pisze:Aktywność enzymów zależy od temperatury.
Uwzględniając:
1. Materiał badawczy.
2.sprzęt.
3.Próba kontrolna.
4.Próba badawcza.
5.Sposób określania wyników.
2. Łaźnia wodna do inkubacji próbek w określonej temperaturze, probówki, pipety, urządzenie do pomiaru zmian stężenia substratu lub produktu.
3. Próba kontrolną jest reakcja z wszystkimi składnikami bez enzymu.
4. Próba badawcza to po prostu wszystkie składniki reakcji - jest ich kilka, każda inkubowana przez określona ilość czasu w inne temperaturze.
5. Wyznaczasz wykres parametrów kinetycznych np. szybkości reakcji od temperatury. Fajnie tez mogłoby być zrobić kilka powtórzeń i analizę statystyczną wyników.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 4302 Odsłony
-
Ostatni post autor: Elsa
9 lip 2018, o 18:28
-
- 0 Odpowiedzi
- 1766 Odsłony
-
Ostatni post autor: etamika
10 sty 2015, o 14:46
-
-
Specyficzność enzymów restrykcyjnych
autor: Restryktaza123 » 13 lis 2016, o 21:02 » w Biotechnologia - 1 Odpowiedzi
- 10367 Odsłony
-
Ostatni post autor: nestormikrobiolog
26 sty 2017, o 11:08
-
-
-
Przemiana energii, regulacja enzymów, transkrypcja, translacja
autor: twelve » 5 mar 2018, o 15:50 » w Cytologia - biologia komórek - 0 Odpowiedzi
- 14577 Odsłony
-
Ostatni post autor: twelve
5 mar 2018, o 15:50
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 3494 Odsłony
-
Ostatni post autor: Dildano
10 lut 2020, o 13:10
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości