Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego polecenia:
W przepisie na kwas z buraków znajduje się następująca instrukcja: „Pół kilograma umytych, obranych i pokrojonych buraków oraz 4 ząbki czosnku ułóż w słoiku i zalej letnią wodą, w której rozpuszczono czubatą łyżeczkę soli i cukru. Dodaj kromkę razowego chleba na zakwasie. Przykryj słoik ściereczką, nie zamykaj go szczelnie. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na 5 dni."
Wyjaśnij, dlaczego buraki należy zalać letnią, a nie gorącą bądź zimną wodą, a hodowlę trzymać w cieple. Wytłumacz, po co dodaje się razowy chleb i dlaczego słoik, w którym tworzy się kwas, nie może być szczelnie zamknięty.
KWAS BURACZANY - ZADANIE
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 3964 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
30 gru 2018, o 08:52
-
- 2 Odpowiedzi
- 32808 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
3 lip 2017, o 15:37
-
- 1 Odpowiedzi
- 6438 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
16 sty 2019, o 13:51
-
- 21 Odpowiedzi
- 20333 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
23 kwie 2017, o 17:59
-
- 0 Odpowiedzi
- 5652 Odsłony
-
Ostatni post autor: Saguś
29 sty 2018, o 16:29
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości