Sprawdzenie

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Bells123
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2016, o 20:54

Sprawdzenie

Post autor: Bells123 »

Hej, mam ogromną prośbę. Czy może ktoś mi pomóc sprawdzić czy odpowiedzi na podane ponizej pytania są poprawne? Koleżanka mi to wysłała, a nie mam obecnie czasu by nad tym usiąść-Praca

1. Witamina B(1,2 lub 3) - nazwa
• witamina B1 (tiamina)
• witamina B2 (ryboflawina)
• witamina B3 lub witamina PP (niacyna i nikotynamid)
• witamina B5 (kwas pantotenowy)
• witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich fosforany)
• witamina B7 lub witamina H (biotyna)
• witamina B8 (inozytol) nie jest dłużej klasyfikowany jako witamina, gdyż jest syntetyzowany przez organizm
• witamina B9 (kwas foliowy)
• witamina B12 (cyjanokobalamina)

2.Co to są woski i jakie mają właściwości?
Woski, mieszaniny estrów wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi monohydroksylowych, kwasów tłuszczowych i innych związków.
Właściwości:
- ugniatalne w 20 C
- kruche
-gruboziarniste do drobnokrystalicznych
-półprzezroczyste do matowych

3.Wymienić aminokwasy egzogenne?
fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, walinęa metionina, treonina, tryptofan, lizyna oraz histydyna

4.Definicja NNKT
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - grupa kwasów tłuszczowych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do kwasów endogennych.
- linolowy
- linolenowy
- arachidowy
1.NNKT sa niezbędne do:
- budowy błon komórkowych
- właściwości transportu lipidów
- warunkują prawidłowy rozwój i wzrost organizmu
- wpływają na stan skóry
- powstają z nich hormony tkankowe
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu
- zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych 
- zwiększają ukrwienie serca
Źródła NNKT:
- oleje roślinne
- tran
- oliwa
2.Niedobór NNKT powoduj:
- gromadzenie cholesterolumiażdżyca
- zmiany degeneracyjne nerek
- zahamowanie wzrostu
- zmiany skórne
- zmiany w funkcjonowaniu narządów rozrodczych

5.Skrobia składa się: amylaza i amylopektyna

6.Składniki błonnika pokarmowego
Błonnik to cała grupa różnorodnych substancji. Każda frakcja błonnika ma trochę inne działanie na organizm człowieka, chociaż wszystkie odgrywają niebagatelną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego i wydalniczego.
Celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy, ligniny
7.fermentacji ulega: glukoza

8.Jakie enzymy rozkładają pektyny : pektozy

9.Jakie kwasy tłuszczowe odpowiadają za stan płynny tłuszczów
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – zawierające dwa lub więcej wiązań podwójnych. Zalicza się do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)- np. kwas linolowy, kwas α-linolenowy,γ-linolenowy

10. jak oznacza sie zawartość błonnika: spopielenie, jak wyżej w 8 i ostatni wariant: przez mineralizacje mieszanką kwasów, metodą Scharrera lub Kurschnera.

11.Jak nazywa się międzywęzłowy roztwór wszystkich przemian - Koenzym A

12.Do białek należy: a) papaina b) żelatyna c) jakiś cukier

13. Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny.

14.Podkreślić aminokwasy amfoteryczne

15. Jaka jest koagulacja (odwracalna, nieodwracalna, częściowo odwracalna)

16. działanie inhibitora komplementarnego. Kształt m-sca aktywnego staje się komplementarny do kształtu substratu.

17.Fenyloketonuria jest jednostką chorobową: spowodowaną niedoborem tyrozyny a nadmiarem fenyloalaniny. chorobą genetyczną spowodowaną mutacją położonego na chromosomie 12 genu kodującego enzym hydroksylazę fenyloalaninową .

18. który z enzymów rozkłada lub rozszczepia? związki (odp. hydratazy, liazy, i coś na amylazy)


1. Jaki pierwiastek wystepuje w witaminie B12 ? (abc) KOBALT
2. Melecytoza to sacharyd ? (abc) MIODU
3. Podaj nazwę aminokwasu, który nie posiada optycznej czynności i wyjasnij dlaczego ?
Glicyna posiada najmniejszą resztę aminokwasową, z jednym tylko atomem wodoru w łańcuchu bocznym. Ze względu na to, że z atomem węgla α związane są dwa atomy wodoru, glicyna – w przeciwieństwie do innych aminokwasów – nie jest optycznie czynna.
4. Wymień przynajmniej dwie aminy biogenne. W jakiej reakcji powstają?
Aminy biogenne, poliaminy, aminy pierwszorzędowe, powstające w organizmach w wyniku wyeliminowania grupy karboksylowej z cząsteczki aminokwasów (dekarboksylacja aminokwasów). należą do nich np.: kadaweryna, putrescyna, spermina
5. Jaką nazwę nosi barwnik występujący w papryce do jakiej gr barwników należy ?
E 160c - kapsantyna, kapsorubina - czerwony, naturalny barwnik otrzymywany z pieprzu. Występuje w czerwonej papryce.
6. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (monoenowe)
kwasy tłuszczowe posiadające w łańcuchu węglowym jedno podwójne wiązanie.
7. Dlaczego wykrywamy cholesterol w makaronie ?
Reakcja ta pozwala stwierdzić obecność podwójnego wiązania w cząsteczce cholesterolu

8. Która z wymienionych substancji jest czynnikiem denaturującym buałko ? - Tanina
9. Cholesterol i kwasy cholowe to składniki: wydzieliny woreczka żółciowego
10. papaina i bromelina to enzymy: roślinne
11. Oksydatywna dekarboksylacja kwasu pirogronowego to przemiana: Tlenowa
13. Lignina- węglowodan
14. Inulina- polisacharyd,
• surowiec do otrzymywania syropu wysokofruktozowego - substytutu cukru w pieczywie, słodyczach, dżemach, produktach mlecznych, deserach mrożonych, napojach gazowanych i niegazowanych, marynatach, dodatkach do potraw, owocach puszkowych, nadzieniach do ciast, sosach sałatkowych, ketchupie[6]
• w diagnostyce chorób nerek (określanie szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych)
• w lecznictwie/dietetyce (preparaty wspomagające odchudzanie)
• dodatek do żywności w jogurtach, serkach, deserach mlecznych, piankach, lodach, margarynach, czekoladach
• w technologii żywności stosowana jako środek zastępujący tłuszcz w produktach cukierniczych (produkcja lukrów, beztłuszczowych dekoracji na produktach)
• prebiotyk - stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, redukuje toksyczne metabolity, poprawia wchłanianie Ca z układu pokarmowego
• działanie przeciwnowotworowe
• dodatek do środków utrzymania czystości[6]
• 15. Rozkład celulozy - żołądek
• 16. Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej: temperatura, pH środowiska, stężenie substratu, inhibitory,
• 17. Pektyna - polisacharyd
• 18. Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach jest związane z procesem spalania glukozy, który to proces jest głównym dostarczycielem energii pożytkowanej na ruch. W przypadku gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu spalanie glukozy przebiega w sposób kompletny. W procesie kompletnego spalania glukozy jako jeden z produktów przejściowych powstaje kwas mlekowy, ale jest on natychmiast przekształcany do kwasu cytrynowego, który jest dalej spalany do CO2 i wody w procesie zwanym cyklem kwasu cytrynowego. Gdy natomiast występuje deficyt tlenu, nie może on być przekształcany do kwasu cytrynowego i zaczyna się odkładać w tkance mięśniowej.
czarkopieczarko
Posty: 11
Rejestracja: 23 kwie 2016, o 13:09

Re: Sprawdzenie

Post autor: czarkopieczarko »

Skrobia na pewno nie składa się z amylazy, a z amylOzy. końcówkę -aza należy kojarzyć w enzymami, dlatego też dalej enzym rozkładający pektyny to pektaza, a nie pektoza .
czarkopieczarko
Posty: 11
Rejestracja: 23 kwie 2016, o 13:09

Re: Sprawdzenie

Post autor: czarkopieczarko »

przepraszam amylaza już mi się wszystko zakręciło
Bells123
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2016, o 20:54

Re: Sprawdzenie

Post autor: Bells123 »

dziękuję:)
Bells123
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2016, o 20:54

Re: Sprawdzenie

Post autor: Bells123 »

Wydaje mi się, że Celuloza się nie rozkłada w żołądku.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości