Zadanie 25, OKE Poznań, styczeń 2017
Zadanie 25, OKE Poznań, styczeń 2017
Niech mi ktoś wytłumaczy jak stwierdzili (bez miareczkowania), że najmniej wolnych kwasów tłuszczowych będzie w tristearynianie glicerolu? Czy ktoś nie pomylił tego z liczbą zmydlania?
Re: Zadanie 25, OKE Poznań, styczeń 2017
Jest to rzeczywiście pomieszanie z poplątaniem. Wg autorów zakładamy, że cały tłuszcz zawarty ulega hydrolizie i powstałe z niego kwasy tłuszczowe ulegają zobojętnieniu przez wodorotlenek. I dlatego, że tristearynian glicerolu jest najcięższy, to w 1 gramie tego związku znajdzie się najmniej moli kwasów tłuszczowych, a więc ilość wodorotlenku na ich zobojętnienie będzie najmniejsza. Tak zakładali autorzy.
Jednakże, każdy tłuszcz ma inną podatność na psucie się wskutek hydrolizy przy udziale bakterii i powietrza. Trudno powiedzieć, który z nich jest bardziej, a który mniej podatny na psucie. Jeżeli rozważymy to zadanie teoretycznie to rzeczywiście łatwo można odpowiedzieć, jednakże jeżeli ktoś zacznie szukać jakichś elementów budowy, które by miały przełożenie na trwałość tluszczy, to polegnie. Mogli to zadanie ułożyć troszkę inaczej, ażeby nie było takiej zagwostki. Gdyby napisali, że po 1 gramie każdego tłuszczu poddano całkowitej hydrolizie a następnie badano te liczby kwasowe, to nie byłoby problemu z potencjalną analizą trwałości przez maturzystów. A zresztą, czy teraz bromatologii nie ma przypadkiem w toku liceum? :d
Jednakże, każdy tłuszcz ma inną podatność na psucie się wskutek hydrolizy przy udziale bakterii i powietrza. Trudno powiedzieć, który z nich jest bardziej, a który mniej podatny na psucie. Jeżeli rozważymy to zadanie teoretycznie to rzeczywiście łatwo można odpowiedzieć, jednakże jeżeli ktoś zacznie szukać jakichś elementów budowy, które by miały przełożenie na trwałość tluszczy, to polegnie. Mogli to zadanie ułożyć troszkę inaczej, ażeby nie było takiej zagwostki. Gdyby napisali, że po 1 gramie każdego tłuszczu poddano całkowitej hydrolizie a następnie badano te liczby kwasowe, to nie byłoby problemu z potencjalną analizą trwałości przez maturzystów. A zresztą, czy teraz bromatologii nie ma przypadkiem w toku liceum? :d
Re: Zadanie 25, OKE Poznań, styczeń 2017
Niestety nie wiem co zakładali autorzy. Nie wiem co chcieli napisać. Wiem co napisali. Wiem również jak powstała odpowiedź z klucza i wiem, że ma się nijak do treści zadania.lukasz471 pisze:Wg autorów zakładamy, że cały tłuszcz zawarty ulega hydrolizie i powstałe z niego kwasy tłuszczowe ulegają zobojętnieniu przez wodorotlenek. I dlatego, że tristearynian glicerolu jest najcięższy, to w 1 gramie tego związku znajdzie się najmniej moli kwasów tłuszczowych, a więc ilość wodorotlenku na ich zobojętnienie będzie najmniejsza. Tak zakładali autorzy.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Trudne zadanie, na podst. zad. 26, OKE Poznań, styczeń 2017
autor: pesel » 26 sty 2017, o 14:32 » w Matura z Chemii - 8 Odpowiedzi
- 8588 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
27 sty 2017, o 19:26
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 7140 Odsłony
-
Ostatni post autor: rkazm
20 sty 2017, o 18:04
-
- 2 Odpowiedzi
- 9713 Odsłony
-
Ostatni post autor: Ardorn
11 mar 2017, o 10:52
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości