bakterie

Są wśród nas bakterie, wirusy, grzyby, cały świat mikro, o nich dyskutujemy na forum mikrobiologicznym
kagaya
Posty: 5
Rejestracja: 11 lut 2008, o 15:24

bakterie

Post autor: kagaya »

1. Do jakiej grupy taksonomicznej zaliczamy promieniowce, odpowiedź
uzasadnij

2. Narysować i nazwać po łacinie formy taksonomiczne:
- ziarniak (Coccus)

- laseczka tlenowa (Bacillus)

- laseczka beztlenowa (Clostridium)

- pałeczka (Bacterium)

- przecinkowiec (Vibrio)

- śrubowiec (Spirillum)

- krętek (Spirochaetae)

- czwórniak (Tetracoccus)

- promieniowiec (Actinomyces)

- gronkowiec (Staprylococcus)

- paciorkowiec (Streptococcus)

3. Do jakiej grupy należą paciorkowce

4. Podaj przykłady promieniowców korzystnie wpływających na
środowisko, oraz opisz ich znaczenie

9. Co to jest tyndalizacja, pasteryzacja, jałowienie
Tyndalizacją - metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska brytyjskiego uczonego Johna Tyndalla.
Mechanizm działania:
• pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych
• po okresie 24 h pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji
• trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie
Pasteryzacja to zapoczątkowana przez Pasteura technika konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.
Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja.

12. Oznaczenie produktów poddawanych promieniowaniu

14. Czy temperatura optymalna wzrostu jest także temperaturą optymalną
procesów metabolicznych


15. Podaj przykłady:
- mezofili:
(temp. 10-500C) min. 10-250C, opt. 20-370C, max. 35-500C Bacillus, Sporobolomyces, Trichosporon
- termofili:
-termofile(temp. 25-900C) min. 25-450C, opt. 45-650C, max. 60-900C Sulfovibrio, Bacillus, Clostridium, Streptococcus
- saprofili:

17. Podaj przykłady środków dezynfekujących i opisz ich zasadę działania

18. Wpływ promieni UV na bakterie i grzyby


z góry dziękuję za pomoc w odpowiedzi na te pytania,
yeast
Posty: 2248
Rejestracja: 5 lip 2007, o 16:36

Re: bakterie

Post autor: yeast »

kagaya pisze:promieniowce
Actinomycetales o ile kojarzę. Wystarczy wpisać w wikipedię.

[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 21:55 ]
w zasadzie na wszystkie z tych pytań wystarczy wpisać coś do wikipedii. Jeśli nie jesteś pewna czy dobrze znalazłaś, to podaj swoje odpowiedzi i zobaczymy czy sa poprawneP Forum pomaga się uczyć, ale nie rozwiązuje zadań za ciebie.
kagaya
Posty: 5
Rejestracja: 11 lut 2008, o 15:24

Re: bakterie

Post autor: kagaya »

o jałowieniu i saprofilach nadal nie mogę nic znaleźć,
12. Oznaczenie produktów poddawanych promieniowaniu
14. Czy temperatura optymalna wzrostu jest także temperaturą optymalną
procesów metabolicznych
17. Podaj przykłady środków dezynfekujących i opisz ich zasadę działania

tego niestety też nigdzie nie ma
michicho
Posty: 131
Rejestracja: 26 gru 2007, o 15:13

Re: bakterie

Post autor: michicho »

17. Mogę przykłady podać np. Jodyna (alkoholowy roztwór jodu), wodny lub alkoholowy roztwór fioletu gencjnowego, woda utleniona H2O2
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości