1. Do jakiej grupy taksonomicznej zaliczamy promieniowce, odpowiedź
uzasadnij
2. Narysować i nazwać po łacinie formy taksonomiczne:
- ziarniak (Coccus)
- laseczka tlenowa (Bacillus)
- laseczka beztlenowa (Clostridium)
- pałeczka (Bacterium)
- przecinkowiec (Vibrio)
- śrubowiec (Spirillum)
- krętek (Spirochaetae)
- czwórniak (Tetracoccus)
- promieniowiec (Actinomyces)
- gronkowiec (Staprylococcus)
- paciorkowiec (Streptococcus)
3. Do jakiej grupy należą paciorkowce
4. Podaj przykłady promieniowców korzystnie wpływających na
środowisko, oraz opisz ich znaczenie
9. Co to jest tyndalizacja, pasteryzacja, jałowienie
Tyndalizacją - metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska brytyjskiego uczonego Johna Tyndalla.
Mechanizm działania:
• pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych
• po okresie 24 h pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji
• trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie
Pasteryzacja to zapoczątkowana przez Pasteura technika konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.
Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja.
12. Oznaczenie produktów poddawanych promieniowaniu
14. Czy temperatura optymalna wzrostu jest także temperaturą optymalną
procesów metabolicznych
15. Podaj przykłady:
- mezofili:
(temp. 10-500C) min. 10-250C, opt. 20-370C, max. 35-500C Bacillus, Sporobolomyces, Trichosporon
- termofili:
-termofile(temp. 25-900C) min. 25-450C, opt. 45-650C, max. 60-900C Sulfovibrio, Bacillus, Clostridium, Streptococcus
- saprofili:
17. Podaj przykłady środków dezynfekujących i opisz ich zasadę działania
18. Wpływ promieni UV na bakterie i grzyby
z góry dziękuję za pomoc w odpowiedzi na te pytania,
bakterie
Re: bakterie
Actinomycetales o ile kojarzę. Wystarczy wpisać w wikipedię.kagaya pisze:promieniowce
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 21:55 ]
w zasadzie na wszystkie z tych pytań wystarczy wpisać coś do wikipedii. Jeśli nie jesteś pewna czy dobrze znalazłaś, to podaj swoje odpowiedzi i zobaczymy czy sa poprawneP Forum pomaga się uczyć, ale nie rozwiązuje zadań za ciebie.
Re: bakterie
o jałowieniu i saprofilach nadal nie mogę nic znaleźć,
12. Oznaczenie produktów poddawanych promieniowaniu
14. Czy temperatura optymalna wzrostu jest także temperaturą optymalną
procesów metabolicznych
17. Podaj przykłady środków dezynfekujących i opisz ich zasadę działania
tego niestety też nigdzie nie ma
12. Oznaczenie produktów poddawanych promieniowaniu
14. Czy temperatura optymalna wzrostu jest także temperaturą optymalną
procesów metabolicznych
17. Podaj przykłady środków dezynfekujących i opisz ich zasadę działania
tego niestety też nigdzie nie ma
Re: bakterie
17. Mogę przykłady podać np. Jodyna (alkoholowy roztwór jodu), wodny lub alkoholowy roztwór fioletu gencjnowego, woda utleniona H2O2
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 18240 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
28 sty 2016, o 19:14
-
- 0 Odpowiedzi
- 4474 Odsłony
-
Ostatni post autor: WojM
12 lis 2014, o 21:42
-
- 2 Odpowiedzi
- 7554 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adenina_ina
28 lut 2019, o 19:53
-
- 15 Odpowiedzi
- 42758 Odsłony
-
Ostatni post autor: kfisher
9 lis 2019, o 19:50
-
- 0 Odpowiedzi
- 7374 Odsłony
-
Ostatni post autor: jaceksko
9 kwie 2015, o 12:24
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości