Dołączył(a): 15 gru 2006, o 19:54 Posty: 1 Lokalizacja: Kraków Płeć:
Witam. Bardzo proszę o pomoc dotyczącą mojego badania boilogicznego. Polega ono na tym ze muszę zbadać dlaczego na chlebie po powstaniu pleśni koloru białego (podobna do puchu z czarnymi kropeczkami) powstała pleśń zielona (podobna do gąbki). Chleb ten trzymałam w pudełku. Nawilżałam go co kilka dni wodą z cukrem. Przypuszczam ze biała pleśń to rozłożek czerniejący lub pleśniak biały. Co do powstania zielonej pleśni przypuszczam ze to stosunek metabiotyczny. Czy moglibyście mi pomóc? Napisać czy moje przypuszczenia są słuszne? Pozdrawiam.
na piszczcie mi proszę jak powstaje pleśń na chlebie???????????????????? PILNE
no po prostu z niewidocznych golym okiem zarodnikow ktore sa dookoła nas rozwijaja sie w sprzyjajacych warunkach grzyby, chodzi ci o cykl rozwojowy czy o co??
Zielona gąbczasta pleśń... Jak się ona nazywa!!! Pomocy!
_________________ "Gdybyś wiedział wszystko o kimś, skończyłoby się to brakiem zainteresowania tą osobą, a stosunki z nią stanęłyby w martwym punkcie."
Ayumi Hamasaki
asieka94 napisał(a):
Zielona gąbczasta pleśń... Jak się ona nazywa!!! Pomocy
Tu masz listę zielonych pleśni, może to któraś z nich:
Penicillium glaucum (pędzlak zielony)
Aspergillus versicolor (kropidlak różnobarwny)
Mucor viride (pleśniak zielony)
Penicillium janthinelium
mam wielką prośbę. prowadzę dośwaiadczenie "czy warunki takie jak temp. i nasłonecznienie wpływaja na rozwój pleśni" i mam 4 słoiki gdzie jest chleb. 1 słoik jest w ciemnym ciepłym, 2 w ciemnym chłodnym, 3 w jasnym chłodnym, 4 w jasnym ciepłym. i mam pytanie JAK POWINNA WYGLĄDAC GRUPA KONTROLNA do tego doświadczenia?
Jednym z moich zadań na biologię było przyogotowanie hodowil pleśni. Wszystko super, temperatura, miejsce... po tygodniu urosła. Czytałam już dużo o pleśni, jednak nie znalazłam "specjalistycznej" nazwy pleśni o kolorze niebieskim. Poza tym, chleb z dżemem truskawkowym zaczął robić się...czarny. Myślę, że gnije. Czy to zaszkodzi pleśniakowi? A może rozpocząć hodowlę od nowa? Z góry dziękuje i pozdrawiam-Marta
Gatunku pleśni nie da się określić tylko po kolorze. A czernienie chleba może być wywołane innym gatunkiem pleśni (niektóre wytwarzają czarne zarodnie). Poza tym większość pleśni dobrze sobie radzi z bakteriami - żyją w środowisku dla tych nieprzyjaznym (suchym, hipertonicznym) i wydzielają antybiotyki.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien."
Albert Einstein
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników