A polecam lekturę:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277398
To apropo nieszkodliwości żywności GMO
Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Tak działa, żle się wyraziłam, ale brak jest w publikacjach danych na temat całokształtu diety królików doświadczalnych w odniesieniu do diety sprzed badań czy diety innych ludzi.AnnaW_UO pisze:Chodziło o źródła na temat niepowodzenia w stosowaniu złotego ryżu.
To, dane przez Ciebie, malgosi35, mówi, że działa.
"In summary, the high bioconversion efficiency of GR β-carotene to vitamin A shows that this rice can be used as a source of vitamin A. GR may be as useful as a source of preformed vitamin A from vitamin A capsules, eggs, or milk to overcome VAD in rice-consuming populations.
Miałam gdzieś artykuł na temat przyswajalności przy braku tłuszczy w diecie - jak znajdę to podam.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
A więc jeszcze raz:
oczywiście, że badania wykryją wiele szkodliwości w uprawach GMO. Przyczyną jest to, że tworząc nowe odmiany w dowolny sposób narażamy się na tworzenie form szkodliwych.
Interesujące byłoby np. porównanie 30 odmian otrzymanych klasycznie (przez napromieniowanie lub traktowanie mutagenami nasion, albo zbożnym czekaniem aż coś samo zmutuje) i 30 odmian GMO.
Porównanie jednej odmiany z jedną odmianą daje ogromne ryzyko albo nieopatrznego zachwytu GMO, albo nieopatrznego odrzucenia niewinnej odmiany, która nie różni się od innej odmiany naturalnej, niż ta zbadana. Albo różni się, ale nie jest bardziej szkodliwa.
A oczywiste jest, że przy braku tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie będą praktycznie przyswajane, więc to nie jest dla mnie kontrowersyjne, nie musisz tego mi udowadniać.
Jednak do potraw zwykle nieco tłuszczu trafia, nawet do gotowanego ryżu, więc chyba zagadnienie jest nieistotne. A jeżeli nie trafia, to mamy większy problem niż sama witamina A.
oczywiście, że badania wykryją wiele szkodliwości w uprawach GMO. Przyczyną jest to, że tworząc nowe odmiany w dowolny sposób narażamy się na tworzenie form szkodliwych.
Interesujące byłoby np. porównanie 30 odmian otrzymanych klasycznie (przez napromieniowanie lub traktowanie mutagenami nasion, albo zbożnym czekaniem aż coś samo zmutuje) i 30 odmian GMO.
Porównanie jednej odmiany z jedną odmianą daje ogromne ryzyko albo nieopatrznego zachwytu GMO, albo nieopatrznego odrzucenia niewinnej odmiany, która nie różni się od innej odmiany naturalnej, niż ta zbadana. Albo różni się, ale nie jest bardziej szkodliwa.
A oczywiste jest, że przy braku tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie będą praktycznie przyswajane, więc to nie jest dla mnie kontrowersyjne, nie musisz tego mi udowadniać.
Jednak do potraw zwykle nieco tłuszczu trafia, nawet do gotowanego ryżu, więc chyba zagadnienie jest nieistotne. A jeżeli nie trafia, to mamy większy problem niż sama witamina A.
-
- Posty: 66
- Rejestracja: 4 kwie 2015, o 15:08
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Kiedyś byłem przeciwny GMO, wystarczyło się douczyć przede wszystkim z genetyki molekularnej i zdanie mam już zdecydowanie bardziej za, niż przeciwko, jednak wprowadzanie GMO powinno być kontrolowane rygorystycznymi przepisami.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Ludzie są przeciwni GMO, bo nie wiedzą co to za skrót, a brzmi tak strasznie. Podobnie jest teraz ze szczepieniami - wystarczyło, że jakiś troll rzucił hasłem To szkodzi i od razu wszyscy wpadli w panikę i przestali się szczepić, nagle doszli do wniosku, że lekarze kompletnie nie znają się na swoim fachu i że oni wiedzą od nich lepiej, no bo przecież mieli biologię w podstawówce i przeczytali mądry artykuł w gazecie. W konsekwencji szkodzą sobie zamiast pomagać.
-
- Posty: 66
- Rejestracja: 4 kwie 2015, o 15:08
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
GMO ma wg mnie jeden wielki plus - mniejsza konieczność różnych oprysków.
Re: Skąd te wszystkie obawy przed GMO ?
Nie jest wiadome czy organizmy i mikroorganizmy modyfikowane genetycznie nie włączają różnych mechanizmów obronnych przed obcym DNA o ile je posiadają.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 20848 Odsłony
-
Ostatni post autor: decadence555
2 gru 2015, o 17:23
-
- 3 Odpowiedzi
- 13847 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
12 maja 2014, o 08:07
-
- 0 Odpowiedzi
- 15288 Odsłony
-
Ostatni post autor: dobrybotanik
2 cze 2018, o 09:07
-
-
Teoria pola krystalicznego- skąd się bierze 4/9
autor: tomaszp » 21 cze 2014, o 19:10 » w Chemia nieorganiczna - 0 Odpowiedzi
- 13984 Odsłony
-
Ostatni post autor: tomaszp
21 cze 2014, o 19:10
-
-
-
Zadania z analizy wagowej - skąd wziąć równanie reakcji?
autor: iami » 8 paź 2015, o 22:20 » w Chemia analityczna - 0 Odpowiedzi
- 6110 Odsłony
-
Ostatni post autor: iami
8 paź 2015, o 22:20
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość