najgorsze jest to że niby poważne media jak tvn24 też podają takie informacje.. a większość ludzi bardzo łatwo poddaje się takim manipulacją i sztucznie tworzonej panice.
wojtas007 napisał(a):
Chyba już mamy pierwszy przypadek:
Cytuj:
Według lekarzy, to prawdopodobnie tylko przeziębienie.
a Ty piszesz że chyba świńska grypa tak się właśnie robi panike wśród ludzi którzy uwierzą we wszystko..
To, Że choroba prędzej czy później dotrze do Polski jest jasne, ale nie ma co panikować - jak by nie patrzeć, na razie przypadki śmiertelne były tylko w Meksyku (chociaŻ chorych na całym świecie jest juŻ duŻo więcej), a na tle tego kraju nasza "wspaniała" słuŻba zdrowia nie wypada jednak tak najgorzej. Dlatego zachowajcie spokój i trzymajcie rękę na pulsie - temat niewątpliwie jest gorący, zainteresowanie spore, przez co powstało juŻ kilka serwisów dedykowanych tej tematyce - np. www .... .... ... .. Tam jest pod ręką sporo ogólnych informacji o chorobie, a takŻe aktualności z Polski i ze świata.
ale nie ma co panikować - jak by nie patrzeć, na razie przypadki śmiertelne były tylko w Meksyku (chociaż chorych na całym świecie jest już dużo więcej)
Bla bla bla. Wszyscy krzyczą, panikują, rozsiewają plotki i półprawdy. Ofiary śmiertelne są też w Stanach (dwuletnie dziecko). Jednak okazje się, że grypa, przynajmniej w Europie daje się leczyć dostępnymi metodami i pacjenci przechodzą ją podobnie do "zwykłej" grypy. Najbardziej ubawiłem się gdy dzisiaj na tvn24 widniał nagłówek wielkimi literami "Groźna świńska grypa" a lekarz mówi w tym momencie coś zbliżonego treścią do "ta grypa nie jest znacząco groźniejsza od "zwykłej" grypy, przy zastosowaniu leczenia(...)"
a jak zwrocilem uwage to stacja TVN i jej dziennikarze nie sa zbyt kompetentni i szczerze mowiac to nie maja zbyt duzego pojecia o tym co pisza i mowia.Prawie codziennie ogladam Fakty i non stop doszukuje sie bledow w tym co podaja no chyba ze specjalnie przeinaczaja fakty
No ja ostatnio nie wiedziałam, czy śmiać się, czy płakać, jak w czasie audiencji radiowej na temat świńskiej grypy usłyszałam, jak to "gen zwierzęcy zmieszał się z genem ludzkim";P później jakaś słuchaczka zadzoniła jeszcze i wtrąciła olśniewającą myśl, że tak samo może być przecież z roślinami modyfikowanymi genetycznie- i że ich geny także się wkrótce z naszymi "wymieszają":D aż strach pomyśleć, ilu ludzi to słyszało i w to uwierzyło...
_________________ "Jeśli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko?"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników