Witam. Mam ogromny problem z zadaniami z entalpią. Wiem jak zrobić takie zadanie z energią wiązania, ale kompletnie nie wiem co robić w takich normalnyh zadaniach.. "soufre" : PS. Jeśli efekt energetyczny reakcji obliczasz z entalpii tworzenia reagentów, od sumy entalpii produktów odejmujesz entalpię substratów. <------ jeśli mam tą główną reakcję w zadaniu a pod spodem te inne reakcje z wartościami delta H1, H2 czy też H3 to ja nie wiem kiedy jak i od czego odjąc a kiedy dodać.. pomóżcie..
_________________ Studentka biologii (nauczycielskie z chemią) ;]
Te reakcje, nazwijmy je składowymi, muszą się zgadzać z tą główną w ten sposób, że produkty ze składowych muszą być po tej samej stronie co w głównej. Czyli jak tam w głównej Cu jest w produktach, to składową reakcję trzeba odwrócić tak aby też była Cu w produktach i przemnożyć w ten sposób całą reakcję aby współczynniki stechiometryczne zgadzały się z tą główną.
Czyli pierwsza składowa po tych zabiegach powinna wyglądać następująco: CuO(s) --> Cu(s) + 1/2O2(g) i tu delta wychodzi -1/2deltaH1 ponieważ reakcję odwróciliśmy i pomnożyliśmy aby współczynniki zgadzały się z reakcją główną. Z pozostałymi reakcjami robimy podobnie. Na koniec dla sprawdzenia dodajemy do siebie stronami wszystkie produkty i substraty składowych reakcji. Po skróceniu związków które powtarzają się w takiej samej ilości po obu stronach powinniśmy otrzymać dokładnie to co jest w reakcji głównej - jeśli tak nie jest to coś schrzaniliśmy. Ostateczne równanie do tego przykładu ma postać: deltaHx= -1/2deltaH1 + deltaH2 - deltaH3
no właśnie dotąd ja wszystko rozumiem.. Dla mnie czarną magią jest właśnie o to: "deltaHx= -1/2deltaH1 + deltaH2 - deltaH3" i wiem dlaczego przy delcie H1 jest -1/2 no ale jak robię zadania to mi nie wychodzą końcowe wyniki..;/ Bo całe zadanie umiem zrobić [i tak mam z każdym dotyczącym entalpii] a wszystko psuje na końcu, czyli na obliczeniu tego.. Dzisiaj siedze nad tą entalpią i mam np. takie zadanie: 3 C[s] + 4H2[g] -> C3H8[g]
moim zdaniem : pierwsze razy -1; drugie razy 2; trzecie razy 3. po skróceniu powstaje mi właśnie ta główna reakcja, a schrzaniam zadanie na obliczeniu... ;D masakra... o.O odpowiedź ma być: -106 kJ/mol mi wychodzi tyle samo, ale na plusie..
o a teraz próbowałam zrobić następne: N2 + 1/2O2 -> N20
1) C+ 2 N2O -> CO2 + 2N2 (DELTA = -557 kJ) 2) C + O2 -> CO2 (DELTA= -394 kJ) 1 i 2 równanie podzieliłam przez dwa i obliczyłam to tak: Hx = -1/2H1 + 1/2H2 i wyszło.. ale szczerze mówiąc strzeliłam tego plusa przed deltaH2 xDDD [bo nie wiedziałam czy - czy + xD] tylko,że na maturze już bym wolała być pewna,a nie strzelać..
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 17:50 Posty: 145 Lokalizacja: Hrubieszów Płeć: Gadu-Gadu: 0
Może zwyczajnie chrzanisz znaki gdy podstawiasz liczby do równania? ^^ - i - daje plus, a - i + daje minus. Na to trzeba zwracać uwagę bo nieraz okrutnie można się pomylić. W tym ostatnim powinno być: Hx=-1/2*(-557) +1/2*(-394)= 278,5 + (-197)=278,5 - 197= 81,5kJ Jeśli dobrze masz równanie ułożone to wszystko musi wyjść poprawnie jeśli Ci się przy znakach nie pokiepściło.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników