O fretki są bardzo interesującymi zwierzakami swego czasu marzyłam o małym zwierzyńcu z fretką w roli głównej ... ale udało mi się uzyskać jedenie zgodę na psa ( od rodziców) tak więc mam jamniczkę szorstkowłosa Miskę i tez jestem zadowolona.. a tak wogóle to jestem ogromna miłośniczką zwierzaków a w szczególnie psów
ale samice częściej chorują niestety (jeśli nigdy nie rodziły), występuje u nich ruja permanentna i często kończy się to zakażeniem dróg rodnych i śmiercią
natomiast samca można wykastrować i wtedy zapach jest porównywalny jak u samiczki
to zależy w jakim jest wieku, bo jeśli jest bardzo malutki (tzn. ma ok. 6 tygodni) to po prostu jeszcze się boi i jeszcze długo nie bedzie chciał się bawić, za to będzie uwielbiał spać na rękach ^_^
ale jeśli jest już starszy to możliwe, że brak chęci do zabawy (a to naprawdę dziwne, bo fretki bardzo lubią się bawić) może być oznaką jakiejś choroby i trzeba się skonsultować z weterynarzem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników