Wszyscy powtarzają ,że chipsy są niezdrowe.
Ale czy ktoś wie dlaczego są niezdrowe?
niezdrowe chipsy
Re: niezdrowe chipsy
w chipsach jest dużo akrylamidu, który jest rakotwórczy.
Re: niezdrowe chipsy
czy istnieje w takim razie tzw dawka bezpieczna,jak często mozna sobie pozwolić na małą paczke chipsów?
Wiem ze najlepiej wcale nie jeść chipsów,ale ja je lubie
Wiem ze najlepiej wcale nie jeść chipsów,ale ja je lubie
Re: niezdrowe chipsy
źródło:Przemysł Chemiczny 9/2002Akryloamid w produktach spożywczych
Chem. Eng. News 2002,80, nr 18,381 nr 19,33
Szwedzcy chemicy i toksykolodzy z uniwersytetu w Sztokholmie i z National Food Administration (NFA) odkryli, że smażone lub pieczone produkty żyw nościowe zawierające skrobię, takie jak chipsy i frytki ziemniaczane zawierają duże ilości akryloamidu (CH2CHCONH2) związku należącego do neurotoksyn i podejrzanego o działanie rakotwórcze. Analiza tych samych produktów w stanie surowym lub poddanych gotowaniu nie wykazywała natomiast żadnych śladów akryloamidu. Stwierdzono, że stężenie akryloamidu w chipsach ziemniaczanych wynosiło średnio 1200 ppb, w frytkach 450 ppb, w biszkoptach i krakersach 410 ppb, w pieczywie chrupkim 140 ppb, w zbożowych płatkach śniadaniowych 160 ppb i w płatkach kukurydzianych 150 ppb. Są to stężenia kilkaset razy większe od tych, jakie - wg ustaleń Światowej Orga nizacji Zdrowia (WHO) i amerykańskiej EPA (Enyironmental Protection Agency) -obowiązują dla wody pitnej (0,5 pph lub 0,5 mg w litrze). Jest to pierwszy wypadek odkrycia tak dużych stężeń akryloami du w produktach spożywczych. Na podstawie tych danych naukowcy szwedzcy szacują, że przeciętna dawka akryloamidu przyjmowana w Szwecji wraz z pożywieniem wynosi 35-40 mg na dobę, co skłania do przypuszczeń, żeznaczna liczba zachorowań na raka w tym kraju mogła być spowodowana przez obecność w pożywieniu akryloami du". Nie proponują jednak wycofywania skażonych akryloamidem artykułów spo żywczych z rynku, zalecając jedynie, abyunikać ich długotrwałego smażenia w wysokiej temperaturze". Odkrycie naukowców szwedzkich wywołało duże poruszenie po obu stronach Atlantyku zarówno wśród czynników rządowych jak i zainteresowanych firm. Amerykańska Food and Drug Admini stration (FDA) oraz Komisja Europejska podjęły natychmiast własne badania w tej dziedzinie, a WHO zapowiedziała zwołanie w najbliższym czasie specjalnej kon ferencji na ten temat. Jednocześnie głów ni producenci niektórych artykułów spo żywczych o dużej zawartości akryloami du, tj. firmy McDonald, Burger King i Kellogg, zaniepokojone wynikami badań naukowców szwedzkich, przystąpiły do wzmożonej kontroli produkowa nych przez siebie wyrobów.
Wnioski wyciągnij sama
Ostatnio zmieniony 19 gru 2006, o 18:17 przez tin, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: niezdrowe chipsy
Ejjjj, no A ja placuszki ziemniaczane miałam sobie właśnie smażyć. Ech, na coś w końcu trzeba umrzeć.
Re: niezdrowe chipsy
Poza tym jedzenie zbyt dużej ilości chipsów (ale również innych dobrodziejstw zawierającyh dużo soli) zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu. Więcej soliwięcej wody musi zostać zmagazynowane w organizmieobciążenie krążenia etc.
Re: niezdrowe chipsy
Akryloamid powstaje w reakcji akroleiny z amionokwasami. Akroleina powstaje z tłuszczów konkretnie z gliceryny która wchodzi w skład tłuszczów.
Akroleina
Gliceryna
Akroleina
Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/Akroleina
Kod: Zaznacz cały
pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości