niezdrowe chipsy

Problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
Iwus
Posty: 1126
Rejestracja: 30 wrz 2000, o 01:00

niezdrowe chipsy

Post autor: Iwus »

Wszyscy powtarzają ,że chipsy są niezdrowe.
Ale czy ktoś wie dlaczego są niezdrowe?
Mili
Posty: 193
Rejestracja: 14 wrz 2006, o 11:55

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: Mili »

w chipsach jest dużo akrylamidu, który jest rakotwórczy.
Misiek

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: Misiek »

Rakotwórczy akrylamid we frytkach ale dotyczy to także chipsów
Iwus
Posty: 1126
Rejestracja: 30 wrz 2000, o 01:00

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: Iwus »

czy istnieje w takim razie tzw dawka bezpieczna,jak często mozna sobie pozwolić na małą paczke chipsów?
Wiem ze najlepiej wcale nie jeść chipsów,ale ja je lubie
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: tin »

Akryloamid w produktach spożywczych
Chem. Eng. News 2002,80, nr 18,381 nr 19,33
Szwedzcy chemicy i toksykolodzy z uniwersytetu w Sztokholmie i z National Food Administration (NFA) odkryli, że smażone lub pieczone produkty żyw nościowe zawierające skrobię, takie jak chipsy i frytki ziemniaczane zawierają duże ilości akryloamidu (CH2CHCONH2) związku należącego do neurotoksyn i podejrzanego o działanie rakotwórcze. Analiza tych samych produktów w stanie surowym lub poddanych gotowaniu nie wykazywała natomiast żadnych śladów akryloamidu. Stwierdzono, że stężenie akryloamidu w chipsach ziemniaczanych wynosiło średnio 1200 ppb, w frytkach 450 ppb, w biszkoptach i krakersach 410 ppb, w pieczywie chrupkim 140 ppb, w zbożowych płatkach śniadaniowych 160 ppb i w płatkach kukurydzianych 150 ppb. Są to stężenia kilkaset razy większe od tych, jakie - wg ustaleń Światowej Orga nizacji Zdrowia (WHO) i amerykańskiej EPA (Enyironmental Protection Agency) -obowiązują dla wody pitnej (0,5 pph lub 0,5 mg w litrze). Jest to pierwszy wypadek odkrycia tak dużych stężeń akryloami du w produktach spożywczych. Na podstawie tych danych naukowcy szwedzcy szacują, że przeciętna dawka akryloamidu przyjmowana w Szwecji wraz z pożywieniem wynosi 35-40 mg na dobę, co skłania do przypuszczeń, żeznaczna liczba zachorowań na raka w tym kraju mogła być spowodowana przez obecność w pożywieniu akryloami du". Nie proponują jednak wycofywania skażonych akryloamidem artykułów spo żywczych z rynku, zalecając jedynie, abyunikać ich długotrwałego smażenia w wysokiej temperaturze". Odkrycie naukowców szwedzkich wywołało duże poruszenie po obu stronach Atlantyku zarówno wśród czynników rządowych jak i zainteresowanych firm. Amerykańska Food and Drug Admini stration (FDA) oraz Komisja Europejska podjęły natychmiast własne badania w tej dziedzinie, a WHO zapowiedziała zwołanie w najbliższym czasie specjalnej kon ferencji na ten temat. Jednocześnie głów ni producenci niektórych artykułów spo żywczych o dużej zawartości akryloami du, tj. firmy McDonald, Burger King i Kellogg, zaniepokojone wynikami badań naukowców szwedzkich, przystąpiły do wzmożonej kontroli produkowa nych przez siebie wyrobów.
źródło:Przemysł Chemiczny 9/2002

Wnioski wyciągnij sama
Ostatnio zmieniony 19 gru 2006, o 18:17 przez tin, łącznie zmieniany 1 raz.
porfiria
Posty: 70
Rejestracja: 11 gru 2006, o 19:51

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: porfiria »

Ejjjj, no A ja placuszki ziemniaczane miałam sobie właśnie smażyć. Ech, na coś w końcu trzeba umrzeć.
anik
Posty: 302
Rejestracja: 14 sty 2006, o 20:21

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: anik »

Poza tym jedzenie zbyt dużej ilości chipsów (ale również innych dobrodziejstw zawierającyh dużo soli) zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu. Więcej soliwięcej wody musi zostać zmagazynowane w organizmieobciążenie krążenia etc.
Jynx

Re: niezdrowe chipsy

Post autor: Jynx »

Akryloamid powstaje w reakcji akroleiny z amionokwasami. Akroleina powstaje z tłuszczów konkretnie z gliceryny która wchodzi w skład tłuszczów.
Akroleina

Kod: Zaznacz cały

pl.wikipedia.org/wiki/Akroleina
Gliceryna

Kod: Zaznacz cały

pl.wikipedia.org/wiki/Gliceryna
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości