Przyrodniczy serwis edukacyjny Biolog.pl
Ogólnopolski Dziennik BIOLOG - strona główna Największe polskie forum przyrodnicze i naukowe Korepetycje Matura 2014 Studia 2014 Ściągi Baza konkursów Festiwale naukowe Książki Księgarnia Fotografia przyrodnicza Multimedia Praca forum przyrodnicze
   Bądź na bieżąco z wydarzeniami, subskrybuj kanały RSS
     Zobacz inne kanały tematyczne RSS dziennika BIOLOG
Aktualności naukowe Biotechnologia Botanika Nauka w Polsce i na świecie Ekologia Leśnictwo Medycyna Zoologia Encyklopedia naukowa GMO - Organizmy modyfikowane genetycznie Świńska grypa forum naukowe



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2008, o 16:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2008, o 21:14
Posty: 7
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Płeć: brak
Mam ogromną prośbę. Ma ktoś może jakiś schemat dotyczący trawienia u przeżuwaczy? Albo czy potrafi ktoś to wytłumaczyć przystępnym językiem? W poniedziałek mam egzamin z żywienia, jest to test, raczej na myślenie niż na wykucie, więc trzeba wszystko dokładnie rozumieć, a mi jakoś ciężko sobie to trawienie wyobrazić i do końca pojąć. Nie mogę nic znaleźć w necie, w notatkach to jakieś takie...nieskładne, nielogiczne do końca, skryptu nie mam.... :/ bardzo proszę o pomoc :oops: :cry:


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 17:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2006, o 19:29
Posty: 2519
Lokalizacja: ACAPULCO
Płeć: Kobieta
nie wiem czy to bedzie poziom uniwersytecki

zoladek przezuwaczy sklada sie ze żwacza, czepca, ksiąg i trawieńca

wstępnie uformowany kęs trafia do żwacza w którym zachodzi trafienie chemiczne enzymami wydzielanymi przez symbiotyczne bakterie i protista- celulazy trawiące celulozę [nietrawiona w org. np. czlowieka]. następnie pokarm trafia do pierwszego odcinka przewodu pokarmowego, gdize znowu jest bardziej rozdrabniany a nastepnie trafia do pozostalych 3 czesci zoladka. trawieniec to odpowiednik zoladka czlowieka gdzie sa wydzielane enzymy wewnatrzkomorkowe- produkowane przez zoladek zwierzecia. 3 pierwsze czesci pozbawione sa gr. trawiennych


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 17:22 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2007, o 05:03
Posty: 5109
Płeć: Mężczyzna
Libelle ale o co dokładnie chodzi? o budowę żołądka wielokomorowego, proces napełniania, przeżuwanie czy o procesy biochemiczne zachodzące w żwaczu i innych komorach?


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 21:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2008, o 21:14
Posty: 7
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Płeć: brak
ulala, dziękuję :)
Morfeusz, budowę znam, chodzi mi raczej o rozwinięcie jeszcze tego co napisała Ulala, np. jak to jest z tym trawieniem białka, nietolerowaniem tłuszczu (tłuszcz musi być "by-pass" czyli "przelatywać" przez żołądek do jelit), jak dokładnie "działają" te bakterie, białko trawione przez bakterie, białko trawione w jelitach, węglowodany..... :twisted: coś takiego....ciężko mi się w tym wszystkim połapać, a muszę znać dokładnie :? .


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 21:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2006, o 19:29
Posty: 2519
Lokalizacja: ACAPULCO
Płeć: Kobieta
wpisz jeszcze w wyszukiwarkę te hasla, bo taki temat już na forum był


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 21:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2006, o 21:30
Posty: 600
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: brak
Łatwiej by Ci w sumie było pofatygować się po Fizjologię Zwierząt np. Krzymowskiego :P
No ale, że mam ją u siebie to mogę zrobić mały plagiacik:
Część bakterii potrafi rozkładać niektóre lipidy roślinne na glicerol i kwasy tłuszczowe. Glicerol wchodzi w przemiany cukrowe i powstają LKT. Podobnie jak niektóre kwasy tłuszczowe. Część z nich przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. W żwaczu odbywa się również uwodornienie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w postaci kwasów nasyconych przechodzą do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, gdzie są wchłaniane. Tyle o lipidach.


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 21:51 
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2007, o 05:03
Posty: 5109
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z "Zarysu fizjologii zwierząt" - autorem jest Zygmunt Ewy (to tak na wstępie).

libelle napisał(a):
nietolerowaniem tłuszczu (tłuszcz musi być "by-pass" czyli "przelatywać" przez żołądek do jelit),


Moja książka mówi, że:
"Badając procesy przemian biochemicznych tłuszczu w żwaczu wykazano, że występujące w paszach w dużej ilości kwasy nienasycone: oleinowy, linolowy, linolenowy ulegają w żwaczu uwodornieniu, wytwarzając kwasy tłuszczowe o konsystencji stałej".

Co do białek to w żwaczu zachodzą procesy zarówno rozkładu jak i syntezy. Białko pochodzące z paszy jest trawione do polipeptydów a potem przy udziale peptydaz do aminokwasów. Wolne aminokwasy są wykorzystywane przez mikroorganizmy do syntezy białej bakteryjnych. Mogą też ulegać dalszym przemianom: dezaminacji albo dekarboksylacji.
Niebiałkowe związki azotowe np. mocznik są rozkładane przez ureazę (wytwarzana przez bakterie żwacza). Pod jej wpływem mocznik jest rozszczepiany na NH3 i CO2.

Ogólnie mówiąc:
*część białek w żwaczu nie ulega przemianom i jest przekazywane do trawieńca
*druga część jest przetwarzana na wolne aminokwasy oraz amoniak, z których jest syntetyzowane białko mikroorganizmów
*amoniak jest wchłaniany ze żwacza i trawieńca do żyły wrotnej a następnie wędruje do wątroby, gdzie zachodzi synteza mocznika. Mocznik krąży w ustroju i jest wydalany przez nerki, ponadto pewne ilości mocznika przenikają do sliny.

Cukry:
Dwucukry i wielocukry zostają pod wpływem enzymów rozszczepione do cukrów prostych , a te w toku dalszych przemian dają kwasy tłuszczowe i gazy.
*substancje pektynowe są rozkładane do kwasu galakturonowego. Potem zachodzi fermentacja cukrów prostych - powstaje kwas mrówkowy a z niego metan
*pentozany są rozkładane przez ksylonazę do ksylobiozy. Ksylobioza przy udziale ksylobiazy przechodzi w ksylozę a ta fermentuje do kwasu octowego
*celuloza jest rozkładana przy udziale celulazy do celobiozy. Celobioza jest przekształcana w arabinozę a ta w kwas masłowy.
*glukoza (powstaje przez rozkład celobiozy, maltozy) fermentuje do kwasu propionowego
*sacharoza jest rozkładana do glukozy i fruktozy. Fruktoza fermentuje do kwasu bursztynowego. W dalszych przemianach wydziela się CO2.

Celulozę rozkładają bakterie obecne w żwaczu. Do najważniejszych bakterii zalicza się: paciorkowce, laseczki kwasu mlekowego, bakterie rozkładające celulozę (Bacteroides succinogenes, Ruminobacter parvum, Ruminococcus flavefaciens). Oprócz bakterii w żwaczu występują też wymoczki z gatunków Entodinium, Diplodinium, Isotricha, Dasytricha.

Co do jelita to w soku jelitowym występują nast. enzymy:
amino i karboksypeptydazy rozkładające białka
polinukleotydazy rozkładające polinukleotydy
laktaza rozkładająca laktozę
maltaza
sacharaza


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 21:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2006, o 21:30
Posty: 600
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: brak
Gdybyś jeszcze czegoś potrzebowała- mam w dyspozycji prezentację z trawienia u przeżuwaczy i z mikroflory żwacza, z rysunkami i schematami.


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 22:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2008, o 21:14
Posty: 7
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Płeć: brak
Morfeusz napisał(a):
Mocznik krąży w ustroju i jest wydalany przez nerki, ponadto pewne ilości mocznika przenikają do sliny.


i do mleka ;)

Woooow Morfeusz, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

skarabae napisał(a):
Gdybyś jeszcze czegoś potrzebowała- mam w dyspozycji prezentację z trawienia u przeżuwaczy i z mikroflory żwacza, z rysunkami i schematami.


o matko, a czy jest możliwość, żebym stała się szczęśliwą posiadaczką tejże prezentacji? :-D Z nieba mi spadłaś :yahoo:


Oczywiscie po punkciku dla ulala, skarabae, Morfeusza :) dziękuję :*


Góra
  
 
PostNapisane: 19 cze 2008, o 22:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2006, o 21:30
Posty: 600
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: brak
Odezwij się na PW :)


Góra
  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Poznaj kierunki studiów, opinie studentów, pytania i odpowiedzi maturzystów na studia.biolog.pl
(informator na temat kierunków: biologia, biotechnologia, medycyna, weterynaria, ochrona środowiska, mikrobiologia...)


W naszym portalu:  Zoologia i zwierzęta | olimpiada ekologiczna | Mikroskopy
Matura 2014: matura z biologii, arkusze maturalne z biologii, testy maturalne z biologii, testy z biologii, Wyniki próbnej matury z matematyki, Kursy przygotowawcze na studia medyczne, Kursy przygotowawcze do matury 2014
Aktualne na forum: jak zrobić zielnik, świńska grypa w Polsce, Zadania domowe z biologii, Edukacja ekologiczna

Na bazie phpBB
© Platforma edukacyjna BIOAREA | Ogólnopolski Dziennik BIOLOG
Redakcja | REKLAMA | Regulamin, ochrona prywatności
Letnia Szkoła Mikroskopii Optycznej 2014
AKTUALNOŚCI

Cena: 5,00 zł
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Gdański Uniwersytet Medyczny
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Pomorski Uniwersytet Medyczny
Akademia Medyczna we Wrocławiu
Collegium Medicum w Bydgoszczy
Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
 Oferty pracy
 w biolog.pl
 Znajdź pracę (350328 ofert pracy)

  

  

  
 
  Praca dla biologa, praca dla biotechnologa, praca dla nauczyciela
Na skróty: matura 2014, progi, limity, arkusze maturalne, przecieki



przewodnik dla maturzystów - kierunki studiów studia biologia studia biotechnologia leśnictwo studia medycyna studia ochrona środowiska studia weterynaria studia studia