sprawdzcie mnie
Cukry
Cukry trawione SA już w jamie ustnej. Znajduje się tam ślina produkowana przez ślinianki, która zawiera miedzy innymi amylazę ślinową która działa na wiązania chemiczne wielocukrów rozkłada je na krótsze łańcuchy wielocukrowe (dekstryny) i maltozę.
Nastepnie cukry trawione SA w jelicie cienkim początkowo w dwunastnicy, do której wydzielana jest amylaza trzustkowa z trzustki rozkładająca dekstryny do maltozy.
nastepnie wszystkie dwucukry (laktoza< sacharoza maltoza) znajdujące sie w dwunastnicy rozkładane są przez odpowiednie enzymy ścany jelita cienkiego tak zwane amylazy jelitowe(maltaza Sacharaza laktaza). Tak wiec Maltaza rozkłada maltoze do 2 czasteczek glukozy sacharaza rozkłada sachaoze do fruktozy i glukozy a laktaza rozkłada laktoze do glukozy i galaktozy
trawienie
Re: trawienie
Bardzo ładnie:) mysle ze nic dodac nic ujac.
Re: trawienie
Jak chcesz możesz dodać maltazę znajdującą się w ślinie.
Re: trawienie
hmm o maltazie w ślinie nie słyszałem spróbuje doczytać.
a jak wygląda trawienie tłuszczów
a jak wygląda trawienie tłuszczów
Re: trawienie
żółć w jelicie cieńkim emulguje je- czyli tworzy z nich micele- rozwala jakby na mniejsze częsci- na które może działać lipaza trzustkowa , trawiąc. Strawione już przez kosmki jelitowe dostaja się do naczyń limfatycznych
Re: trawienie
Żółć produkowana przez wątrobe wędruje do dwunastnicy, gdzie emulguje tłuszcze, rozbija je na małe cząsteczki( możliwe jest to dzięki kwasom zółciowym wykazjącym powinnowactwo do h2o i tłuszczy), następnie zemulgowane tłuszcze są trawione przez lipaze trzustkową (produkowaną w trzustce, ale działającą w dwunastnicy). Następnie są wchłaniane w jelicie cienkim przez kosmki jelitowe do naczynia limfatycznego.- trawienie tłuszczy jest łatwiejsze niż np. cukrów, odbywa się ono na drodze dyfuzji prostej, co wynika z budowy błony komórkowej enterocytów- komórek nabłonka jelta.
Można dodać też lipazę działającą w zołądku (lipaza żołądkowa), jednak działa ona tylko i wyłącznie na tłuszcze, które spożyliśmy już w posatci zemulgowanej, np. w śmietanie.
Można dodać też lipazę działającą w zołądku (lipaza żołądkowa), jednak działa ona tylko i wyłącznie na tłuszcze, które spożyliśmy już w posatci zemulgowanej, np. w śmietanie.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 14915 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
21 kwie 2015, o 19:40
-
-
chymotrypsyna czy trypsyna rozpoczyna trawienie PILNE ! help
autor: cordis » 11 maja 2014, o 14:36 » w Biologia w szkole - 5 Odpowiedzi
- 5166 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
11 maja 2014, o 19:58
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości