Cudowne właściwości czosnku
: 30 gru 2007, o 13:49
Od dawna znane są zarówno smakowe jak i zdrowotne właściwości czosnku. Jednak dopiero od niedawna udało się stwierdzić jakie związki odpowiadają za dobroczynne właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe, itp. Czy udało wam się trafić na jakieś ciekawe publikacje dotyczące składników występujących w tej roślince?
[ Dodano: Nie Gru 30, 2007 14:50 ]
Tu dołoże jakąś zachętę:
[ Dodano: Nie Gru 30, 2007 14:50 ]
Tu dołoże jakąś zachętę:
Dopiero jednak w 1944 r. rozszyfrowano skład czosnku i poznano dokładnie substancje lecznicze. Wyizolowano allicynę - substancję nadającą zapach i zarazem działającą przeciwbakteryjnie. Allicyna i trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma tak silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, że ujawnia się ono nawet w rozcieńczeniach typu 1:25 000! Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują natomiast wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.
Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcjizłej LDL, a zwiększenie stężenia frakcjidobrej HDL. Niektórzy naukowcy wskazują również na możliwość zapobiegania przez związki siarkowe rozwojowi nowotworów i zmniejszania ciśnienia krwi.