Są to chrząszcze z rodziny strąkowcowatych (Bruchidae). Trudno po zdjęciach, które nie są wyraźne i ostre, wskazać, jaki to gatunek - strąkowiec fasolowy czy grochowy.aga0678 pisze:Mam problem z robakami które pojawiły w środku zimy w kuchni nie wiadomo skąd. Są małe ok 3mm czarne chyba nie fruwają i małą pancerz który strzela po zabiciu.Dziennie jest ich ok 10.Może ktoś spotkał się z taki robakami
Strąkowce związały swoje życie z nasionami. Larwa po opuszczeniu osłonek jajowych wgryza się w nasiona i w nich żeruje, rośnie, przepoczwarcza się. Opuszcza nasionko grochu lub fasoli jako osobnik dorosły (chrząszcz).
W czasie rozwoju w nasieniu fasoli czy grochu larwa strąkowca wyjada znaczną jego zawartość i zanieczyszcza odchodami. Uszkodzone nasiona nie nadają się do spożycia, ani do wysiewu.
Jeśli chrząszcze występują w kuchni, wtedy należy odnaleźć ich źródło, czyli fasolę lub groch, w których rozwijają się i rozmnażają się. Uszkodzone nasiona grochu lub fasoli należy wyrzucić. Dorosłe strąkowce nie odżywiają się, nie żyją długo, dlatego nie zalecam wykonywania zabiegów chemicznych. Aby uchronić „zdrowe” nasiona fasoli przed strąkowcem, należy je przetrzymać ponad tydzień w zamrażalniku, a następnie zamknąć w szczelnym pojemniku lub w słoiku szklanym.
Pozdrawiam,
Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW