Strona 1 z 1

Galaretka z kiwi

: 7 sty 2007, o 14:59
autor: Guru
male kulinarne pytanie, dlaczego jesli do galaretki dodamy kiwi to sie nie zetnie?

Re: Galaretka z kiwi

: 7 sty 2007, o 15:55
autor: MiRACiDiUM
Guru, otóż surowe kiwi zawiera enzymy z grupy peptydaz: aktynidinę i papainę, które rozkładają białka, a żelatyna to nic innego jak właśnie białko. Nazwa papaina pochodzi od papai, w której znajduje się dużo tego enzymu, a aktinidina od kiwi, bo kiwi to po łacinie Actinidia chinensis. Podobny efekt w galaretce wywołuje ananas. Pozdrawiam!

Re: Galaretka z kiwi

: 7 sty 2007, o 16:53
autor: bezimienna
A ja chciałam od siebie dodać, że takową galaretkę można zrobić- zarówno z kiwi jak i ananasa- jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili (nie musi być na drobne kawałki żeby łatwo było wyjąć) gdyż ona neutralizuje działanie enzymów rozpuszczających żelatynę.

Pierwszy post hehe ale pojechałam

Re: Galaretka z kiwi

: 7 sty 2007, o 17:17
autor: MiRACiDiUM
bezimienna pisze:jeśli sok ananasa/kiwi uprzednio pogotujemy wraz z pokrojoną papryką chili
To wyjdzie chyba pikantna galaretka.

Re: Galaretka z kiwi

: 7 sty 2007, o 17:39
autor: bezimienna
No właśnie Że nie bo to się wszystko podobnieŻ pięknie neutralizuje i nie szkodzi smakowi.Tak mówili na DISCOVERY:)

Re: Galaretka z kiwi

: 8 sty 2007, o 15:55
autor: DMchemik
najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)

Re: Galaretka z kiwi

: 8 sty 2007, o 17:49
autor: Asia:)
DMchemik pisze:najlepiej zrobić koktail z owoców z dodatkiem kiwi na zsiadłym mleku, odczekać ze 2 godziny i dopiero wypić, wrażenie zapamiętacie na długo:)
a że tak zapytam - co z tego wyjdzie? i dlaczego wrażenia mamy zapamiętać na długo? P