Witam, mam pare zadań do rozwiązania.
1. Kisiel, którego głównym składnikiem jest skrobia, ulega strawieniu pod wpływem?
a)lipazy
b)trypsyny
c)amylazy
d)endopeptydazy
2. Przedstaw współdziałanie wątroby i trzustki w trawieniu tłuszczów.
współdziałanie wątroby i trzustki w trawieniu tłuszczów
współdziałanie wątroby i trzustki w trawieniu tłuszczów
Ostatnio zmieniony 1 gru 2008, o 17:05 przez Bell12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 558
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 20:37
Re: zadania z odżywiania
1. c) amylazy
Wynika to z faktu, ze właśnie amylaza jest enzymem, który niszczy wiązanie glikozydowe alfa-1-4 pomiędzy cząstkami alfa glukozy budujący łańcuch skrobi. Niszcząc te wiązania skraca ów łańcuch do dekstryn lub cząsteczek maltozy.
2. Współdziałanie wygląda następująco. Trzustka wydziela enzymy trawienne wchodzące w skład soku trzustkowego wydzielanego do dwunastnicy. Wśród tych enzymów znajduje się lipaza, która jest enzymem niszczącym wiązanie estrowe w cząsteczce tłuszczu rozkładajac ją do kwasu tłuszczowego i glicerolu. Jednakze jest pewien problem lipaza rozkłada tłuszcze tylko powierzchniowo, tzn. jak mamy dużą kroplę tłuszczu to lipaza działa tylko od zewnatrz, czyli na powierzchni kropli. Jeśli ta kropla jest duża, czyli ma mały stosunek powierzchni do objętości to jej rozkład trwałby bardzo długo. I tu na pomoc przychodzi wątroba wydzielająca do światła dwunastnicy substancję zwaną żółcią. Trzeba pamiętac jedno: ŻÓŁĆ NIE JEST ENZYMEM. Działanie żółci polega na tym że emulguje ona duże krople tłuszczu czyli rozbija je na mniejsze. Mała kropla tłuszczu ma duży stosunek powierzchni do objetości przez co trawienie przebiega znacznie szybciej.
Wynika to z faktu, ze właśnie amylaza jest enzymem, który niszczy wiązanie glikozydowe alfa-1-4 pomiędzy cząstkami alfa glukozy budujący łańcuch skrobi. Niszcząc te wiązania skraca ów łańcuch do dekstryn lub cząsteczek maltozy.
2. Współdziałanie wygląda następująco. Trzustka wydziela enzymy trawienne wchodzące w skład soku trzustkowego wydzielanego do dwunastnicy. Wśród tych enzymów znajduje się lipaza, która jest enzymem niszczącym wiązanie estrowe w cząsteczce tłuszczu rozkładajac ją do kwasu tłuszczowego i glicerolu. Jednakze jest pewien problem lipaza rozkłada tłuszcze tylko powierzchniowo, tzn. jak mamy dużą kroplę tłuszczu to lipaza działa tylko od zewnatrz, czyli na powierzchni kropli. Jeśli ta kropla jest duża, czyli ma mały stosunek powierzchni do objętości to jej rozkład trwałby bardzo długo. I tu na pomoc przychodzi wątroba wydzielająca do światła dwunastnicy substancję zwaną żółcią. Trzeba pamiętac jedno: ŻÓŁĆ NIE JEST ENZYMEM. Działanie żółci polega na tym że emulguje ona duże krople tłuszczu czyli rozbija je na mniejsze. Mała kropla tłuszczu ma duży stosunek powierzchni do objetości przez co trawienie przebiega znacznie szybciej.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 1531 Odsłony
-
Ostatni post autor: ojeja
17 maja 2019, o 22:22
-
- 0 Odpowiedzi
- 5595 Odsłony
-
Ostatni post autor: feelthelifee
9 gru 2014, o 16:14
-
- 7 Odpowiedzi
- 18035 Odsłony
-
Ostatni post autor: woodi94
24 kwie 2021, o 22:53
-
-
Insulina a synteza tłuszczów
autor: Hymenophyllum » 1 mar 2016, o 13:36 » w Cytologia - biologia komórek - 1 Odpowiedzi
- 7121 Odsłony
-
Ostatni post autor: soczka
1 mar 2016, o 19:32
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 2567 Odsłony
-
Ostatni post autor: kondzixd
30 sty 2016, o 12:15
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości