Strona 1 z 1

Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 09:45
autor: Filemon
Trzeba do podanego rysunku napisać hipotezę.

W naczyniu z wodą 36°C są dwie próbówki. W pierwszej jest pepsyna, białko i kwas solny (HCl). W drugiej jest to samo co w pierwszej, tylko, że z dodatkiem spirytusu.
,
Wiem, że chodzi tu o wpływ spirytusu na trawienie białek, jednak nie wiem jaką napisać hipotezę :

Przeszukiwałam internet jednak nic nie znalazłam. Na forum też się z tym doświadczeniem nie spotkałam.

Proszę o pomoc!

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 10:05
autor: dermatogen
Białko ścina się nieodwracalnie pod wpływem spirytusu (denaturacja). Na pewno chodzi o wykorzystanie tego faktu.

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 10:09
autor: Filemon
Czyli białko w drugiej próbówce nie zostaje strawione? (o ile można to tak nazwać)

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 10:14
autor: Savok
Denaturacja i trawienie to dwa rozne procesy.

Zastanow sie co sie stanie jesli oblejesz sobie reke HCl. Izolowane bialko nie rozni sie od tego, z ktorego jest zbudowana twoja reka.
Zastanow sie, jakie jest stezenie poszczegolnych skladnikow mieszaniny.

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 10:28
autor: Filemon
Z tego teraz wynika, że skóra pod wpływem kwasu zetnie się

W drugiej próbówce jest tyle samo kwasu solnego co w pierwszej, tyle że w drugiej jest jeszcze spirytus to może. jest mniejsze stężenie HCl w drugiej próbówce? Chyba, że spirytus jest kwasem (nie doszłam do tego działu w chemii)

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 11:55
autor: dermatogen
Spirytus to 95-procentowy wodny roztwór etanolu (alkohol)

Re: Pepsyna, białko, HCl, spirytus...

: 11 lis 2008, o 12:44
autor: Filemon
Mało istotne przy tym zadaniu, ale dzięki za rozjaśnienie mego umysłu i za odpowiedzi : )