siemię lniane w kuchni

ważny dział forum medycznego, poruszający problemy odchudzania oraz utrzymywania odpowiedniej wagi ciała. Sprawdź jak być FIT
bovana
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2017, o 10:12

siemię lniane w kuchni

Post autor: bovana » 5 gru 2017, o 16:40

Mam nadzieję że o zaletach siemienia lnianego nie muszę nikogo przekonywać. Bierzemy je na kaszel. Stosujemy na niestrawności i zaburzenia pracy jelit. Wspomagamy nim odchudzanie. Poprawia układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Ja znalazłam jego zastosowanie w kuchni. Konkretnie chodzi mi o siemię mielone. Ostatnio dodaję je do past by wzmocnić ich spoistość. Pasty z suchego mięsa, czy ryb rozlatują się. Ciężko potem nimi smarować pieczywo. Kiedyś w tym celu dodawałam do past ser topiony lub jajko. Niestety bardzo niezdrowe składniki w przypadku diety męża. Dzięki artykułowi w poradniku jak zachować zdrowie odkryłam że można zastąpić ser topiony mielonym siemieniem lnianym z odrobiną wody. To zainspirowało mnie do dalszych poszukiwań. Zaczęłam smażyć ryby i mięso w panierce z samego siemienia lnu. DO tego nie potrzebne jest żadne jajko. Spróbujcie. Najsmaczniejsze są tak przygotowane płaty śledziowe i grzyby suszone. Chyba tak właśnie przygotuję je na Wigilię.

Awatar użytkownika
Arthass
Posty: 19
Rejestracja: 29 gru 2017, o 06:54

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: Arthass » 29 gru 2017, o 07:02

Skąd pomysł, że jajko jest niezdrowe?

stejki

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: stejki » 20 kwie 2018, o 11:14

siemię lniane rewelacyjnie wpływa na nasz organizm. Ja bardzo lubię stosować suplementy z siemieniem lnianym, do tego teraz chce wspomóc organizm probiotykami, czytałam na stronie [mod], że mają rewelacyjne działanie, a jak cena suplementu nie jest droga, to czemu miałabym nie spróbować :)

Awatar użytkownika
fiolek16
Posty: 4
Rejestracja: 5 cze 2018, o 10:46

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: fiolek16 » 11 cze 2018, o 14:11

Arthass pisze:
29 gru 2017, o 07:02
Skąd pomysł, że jajko jest niezdrowe?
Autor tematu najprawdopodobniej mówi o indywidualnej reakcji organizmu, nietolerancji pokarmowej lub alergii.

Samo siemię lniane jest czymś nowym z czym człowiek wcześniej nie miał do czynienia w roli pokarmu. Należy podchodzić do tego z rozwagą i ostrożniej niż do tradycyjnej żywności. Dlaczego? Ten suplement zawiera glikozydy cyjanogenne, które w wodzie ulegają przekształceniu w cyjanowodór potocznie znanym pod nazwą kwasu pruskiego. Oznacza to, że nie należy przekraczać zaleconej dawki 15 gramów dziennie. Wyższe dawki niekoniecznie muszą być toksyczne jednak warto zachować rozwagę.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość