Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Colloportus
|
Tytuł: Wybór profilu i LO Napisane: N gru 27, 2009 22:50 |
|
Dołączył(a): So gru 26, 2009 10:33 Posty: 446 Lokalizacja: Ostrołęka, mazowieckie Płeć: Gadu-Gadu: 8638489
|
Nie jestem pewny czy to dobry dział, ale mam nadzieję, że dobrze trafiłem. No więc jestem w III klasie gimnazjum. W pierwszej i drugiej klasie nie zastanawiałem się kim chce zostać w przyszłości, dopiero na początku trzeciej podczas rozmowy na lekcji (pani miała jakieś tam spotkanie czy coś podobnego) jeden z moich kolegów poruszył temat studiów, na które się wybieramy. Zadeklarował, że sam wybiera się na medycynę, potem gadał jakieś rożne rzeczy o anestezjologach itp. W każdym razie po tej rozmowie zacząłem zastanawiać się nad medycyną, sprawdziłem w internecie matury potrzebne do dostania się na te studia i szybko stwierdziłem, że są dla mnie. Teraz jednak mam problem z wybraniem liceum i odpowiedniego profilu biol-chem. Wybieram między dwoma Ostrołęckimi LO I LO i III LO W I LO jest bardzo wysoki poziom, znajdują się tu 2 podobne do siebie klasy o profilu biol-chem-fiz (medyczne), jedyna różnica polega na językach obcych, w tej klasie wprowadzono też j. łaciński. Poza tym jest też klasa biol-chem-mat. (a zawsze byłem lepszy z matmy niż fizyki, ale na medycynie matma jest sporadycznie) Niestety ta szkoła jest dość daleko mojego miejsca zamieszkania, w związku z tym musiałbym dojeżdżać autobusem, a dojazd zajmowałby ok. 30 min. Bilet szkolny miesięczny kosztuje 35 zł, ale w związku z tym, że mój tata pracuje w Miejskim zakładzie komunikacji do 24 roku życia jeżdżę autobusem za darmo  W III LO poziom jest trochę niższy ale dojście pieszo do szkoły zajmuje mi 4-5 min. Noi chodzę tam do gimnazjum nr 5, bo to Zespół Szkół i w związku z tym znam wielu nauczycieli tam uczących. Tu również znajdują się 3 klasy biol-chem.: - biol-chem-fiz (biologiczno-chemiczna) - biol-chem-mat (ekologiczna) - biol-chem (medyczna) Klasa medyczna jest nastawiona oczywiście na medycynę, ale na WUM muszę zdawać też podstawę z fizyki, więc przydałoby się rozszerzenie. Mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać profil i LO, tak abym mógł studiować medycynę dobrze przygotowany 
_________________ http://pajacyk.pl/ <-- Kliknij!
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
 |
|
witamina110
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Wt gru 29, 2009 22:57 |
|
Dołączył(a): Wt mar 24, 2009 13:47 Posty: 391 Lokalizacja: woj. dolnośląskie Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Chodź też jestem w gimnazjum, napiszę Ci jak ja to widzę i jak ja bym wybrała na Twoim miejscu.  Jeśli LO III jest bliżej Twego domu i już trochę go znasz, a poziom jest trochę niższy, to polecałabym wybrać tę szkołę.  Co do profili...podczas rekrutacji na studia lekarskie na WUM biorą pod uwagę: biol R, chem R, fiz P! Jeśli fizyka Cię bardzo nie interesuje to kto powiedział, że musisz ją mieć na R? Zdajesz podstawę to idź do klasy o profilu bez fizyki. Teraz kolejne dwa profile. Biol-chem(medyczna), z pewnością tak jak mówisz, jest nastawiona na medycynę, ale biol-chem-mat jest dobrym rozwiązaniem, z kilku względów. Biologię i chemię masz normalnie rozszerzoną, fizyka podstawa,więc wszystko co Ci jest potrzebne do matury masz. A matematykę i tak będziesz zdawał na podstawie, dzięki matmie na R łatwiej będzie Ci zrozumieć kilka procesów, napotkanych na drodze. Na Twoim miejscu wybrałabym biol-chem-mat(szkoda, że nie mam takiej możliwości  ), ale to Twój wybór, zastanawiałabym się nad tymi dwoma profilami: medyczna i biol-chem-mat. Co wybierzesz, będzie dobre. Ten pierwszy profil byłby dobry, gdybyś chciał zdawać fiz R, może to nie 'strata czasu', ale po co się amsz męczyć? Ale się rozpisałam. 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Margaretta6941
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Śr gru 30, 2009 19:56 |
|
Dołączył(a): So sie 29, 2009 13:59 Posty: 57 Lokalizacja: pomorskie Płeć:
|
|
Musisz sam sobie wybrać szkołę, nikt Ci w tym nie pomoże.
"tak abym mógł studiować medycynę dobrze przygotowany" Po pierwsze szkoła ma Cię przygotować tylko i wyłącznie do zdania matury. Nikt Ci nie zagwarantuje, że jeśli pojdziesz do klasy medycznej dostaniesz się na takie studia i się na nich utrzymasz. Nikt Ci też nie zagwarantuje, że obojętnie w jakiej szkole, profil biol - chem stoi wysoko i napisze maturę na 90%. To co się mówi gimnazjalistom to w połowie bujdy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
xienka
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Śr gru 30, 2009 20:01 |
|
Dołączył(a): Wt lut 10, 2009 14:24 Posty: 684 Lokalizacja: Bahamy Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Dokładnie  czasami są takie szkoły że jak pójdzie na profil ogólny to się dostaniesz na wymarzone studia albo i odwrotnie. Jednak Ty najbardziej powinieneś nad tym pracować sam.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Colloportus
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Śr gru 30, 2009 22:41 |
|
Dołączył(a): So gru 26, 2009 10:33 Posty: 446 Lokalizacja: Ostrołęka, mazowieckie Płeć: Gadu-Gadu: 8638489
|
Margaretta6941 napisał(a): Musisz sam sobie wybrać szkołę, nikt Ci w tym nie pomoże.
"tak abym mógł studiować medycynę dobrze przygotowany" Po pierwsze szkoła ma Cię przygotować tylko i wyłącznie do zdania matury. Nikt Ci nie zagwarantuje, że jeśli pojdziesz do klasy medycznej dostaniesz się na takie studia i się na nich utrzymasz. Nikt Ci też nie zagwarantuje, że obojętnie w jakiej szkole, profil biol - chem stoi wysoko i napisze maturę na 90%. To co się mówi gimnazjalistom to w połowie bujdy. Wiem, że to czy dostanę się na studia, zależy głównie ode mnie, ale wybór profilu w kilku procentach też jest ważny. Generalnie te profile różnią się ostatnimi przedmiotami, ale muszę też wybrać szkołę. witamina110 napisał(a): Chodź też jestem w gimnazjum, napiszę Ci jak ja to widzę i jak ja bym wybrała na Twoim miejscu.  Jeśli LO III jest bliżej Twego domu i już trochę go znasz, a poziom jest trochę niższy, to polecałabym wybrać tę szkołę.  Co do profili...podczas rekrutacji na studia lekarskie na WUM biorą pod uwagę: biol R, chem R, fiz P! Jeśli fizyka Cię bardzo nie interesuje to kto powiedział, że musisz ją mieć na R? Zdajesz podstawę to idź do klasy o profilu bez fizyki.  Teraz kolejne dwa profile. Biol-chem(medyczna), z pewnością tak jak mówisz, jest nastawiona na medycynę, ale biol-chem-mat jest dobrym rozwiązaniem, z kilku względów. Biologię i chemię masz normalnie rozszerzoną, fizyka podstawa,więc wszystko co Ci jest potrzebne do matury masz. A matematykę i tak będziesz zdawał na podstawie, dzięki matmie na R łatwiej będzie Ci zrozumieć kilka procesów, napotkanych na drodze. Na Twoim miejscu wybrałabym biol-chem-mat(szkoda, że nie mam takiej możliwości  ), ale to Twój wybór, zastanawiałabym się nad tymi dwoma profilami: medyczna i biol-chem-mat. Co wybierzesz, będzie dobre. Ten pierwszy profil byłby dobry, gdybyś chciał zdawać fiz R, może to nie 'strata czasu', ale po co się amsz męczyć? Ale się rozpisałam.  Też jestem bardziej za III LO, ale co do profilu to chyba jednak jestem za samym biol-chem. Dowiedziałem się niedawno, że w biol-chem.-mat. jest raz w tygodniu taki przedmiot "ekologia", który jest mi nie potrzebny. Zresztą jeżeli na profilu biol-chem trafi mi się od fizyki p. Ż********* to spokojnie napiszę podstawę, bo to świetna nauczycielka, wymagająca, ale bardzo dobra w swoim zawodzie, ale jak mi się trafi p. B*******, to sam w domu będę musiał uczyć się wszystkich tematów z fizyki, bo bardzo słabo tłumaczy i robi nielogiczne zadania (wiem, bo uczy mnie teraz w gimnazjum). Od podstawówki bardzo lubię matematykę i rozwiązywanie zadań z tej dziedziny wiedzy. W gimnazjum jednak bardzo zainteresowałem się też biologią i chemią, ale na WUM wymagają też fizyki podstawowej, więc sam nie wiem co lepsze. Rozwijać dalej swoje zainteresowanie matematyką czy poważnie przyłożyć się do przedmiotów maturalnych wymaganych na WUM?Czy rozszerzona matematyka przyda się na studiach medycznych?Czy może przyda mi się j.łaciński w medycznych klasach I LO?P.S. Po świętach muszę sprawdzić, w których klasach w III LO jest j. łaciński (czy w humanistycznych czy w medycznej).
|
|
| Góra |
|
 |
|
witamina110
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Śr gru 30, 2009 23:09 |
|
Dołączył(a): Wt mar 24, 2009 13:47 Posty: 391 Lokalizacja: woj. dolnośląskie Płeć: Gadu-Gadu: 0
|
Z tego co mówisz to z tych biol-chem'ów najlepszy będzie sam biol-chem. Przecież możesz się przygotowywać do tych przedmiotów maturalnych+matma, matma zawsze się przydaje, tym bardziej, że ją lubisz.  J. łaciński jest na studiach oczywiście, więc jak będziesz miał z niego lekcje już w LO, to będzie to bardzo pomocne w przyszłości.
|
|
| Góra |
|
 |
|
paula0809
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Cz gru 31, 2009 00:14 |
|
Dołączył(a): N sty 18, 2009 23:01 Posty: 1178 Lokalizacja: Gorlice/Kraków Płeć:
|
Wszystko w życiu i tak się zmienia... Jeśli nawet pójdziesz na biol- chem nie wiadomo co za 3 lata w życiu Ci się zmieni i jakie upodobania będziesz wtedy miał ; p A z LO to radze o każdym poczytaćtroszkę informacji i posłuchać opini innych osób tam uczeszcząjących... czasami szkoła jest tylko dobra i wspaniałomyślna z okładki a później może okazać się czymś innym  No a później to tylko przy poduszce pomyśleć co dalej D:

Dla fanów House'a -----> http://www.youtube.com/watch?v=qqsyXdj_p_I
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gekon
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Cz gru 31, 2009 18:16 |
|
Dołączył(a): Wt maja 27, 2008 16:18 Posty: 589 Lokalizacja: .../Lbn Płeć: Gadu-Gadu: 4238331
|
|
najlepiej zainteresuj się jacy nauczyciele uczą na danym profilu przedmiotów dla Ciebie najważniejszych.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Colloportus
|
Tytuł: Re: Wybór profilu i LO Napisane: Śr lut 03, 2010 23:49 |
|
|
Dzięki Wszystkim za pomoc  Już wybrałem profil: Biologia-Chemia w III LOOd znajomej dowiedziałem się, że tu uczy najlepsza nauczycielka biologii w Ostrołęce p. N************, z Chemią też nie będzie problemu, uczy chemiczka po biologii, ale podobna świetna. Po za tym fizyka jest częściowa rozszerzona  I na tym profilu również uczy niezła nauczycielka. co do matmy, polskiego i angielskiego może być różnie, ale podstawę na 30% powinienem zdać  Noi tu w 3 klasie jest j. łaciński 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|