wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
panna_nikt
Posty: 6
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 13:39

wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Post autor: panna_nikt »

Doświadczenie przedstawiam w punktach, które trzeba po kolei wykonywać:
1) Obrać i umyć jeden mały ziemniak.

2) Zetrzeć ziemniaka na tartce i odcisnąć otrzymaną masę przez gazę
- zebrany sok rozlać do dwóch próbówek.
3) Jedną probówke ogrzewać nad palnikiem aż do
zagotowania sie soku - pozostawić do wystudzenia.
4)Do obu probówek dodać po ok. 2 ml nadtlenku wodoru (wody utlenionej).


Moim zadaniem jest:
a) ustalić który z zestawów (ten podgrzewany czy nie podgrzewany) to próba kontrolna. A mój problem to co to w ogóle jest próba kontrolna, a co za tym idzie jak jest w tym przypadku i dlaczego?
b) w którym zestawie jest katalaza? wiem ze w tym, którym bedzie sie wydzielał gaz, ale to znaczy w którym?

Z góry dzięki za pomoc:))
arti
Posty: 437
Rejestracja: 2 sty 2007, o 15:51

Re: wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Post autor: arti »

Gaz będzie wydzielał się w tej nie ogrzanej próbce ponieważ enzymy rozkładają się pod wpływem wysokiej temperatury

A próbka kontrolna to ta nie ogrzana

[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 15:02 ]
Próba kontrolna to ta na podstawie której możemy stwierdzić czy dana substancja znajduje się lub znajdowała w danej próbce

Ale niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi jak zrobiłem błąd
Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Post autor: Medycyna Lwów »

dobrze ale lepiej ludzi składniać do myślenia niż im gotowe pisać.
sufler
Posty: 58
Rejestracja: 15 kwie 2011, o 15:51

Re: wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Post autor: sufler »

Sorry za odgrzebywanie starego tematu, ale robiłem dzisiaj to doświadczenie w domu. Oczywiście nie posiadam probówek, więc sok z ziemniaka gotowałem w garnuszku. Stała się jednak rzecz dziwna. Kazali podgrzewać aż do zagotowania się soku, więc myślałem, że on pozostanie w postaci płynnej, a z tego soku po chwili podgrzewania (nie było go zbyt wiele) zrobiła się taka ciemna galaretka:

No i mam pytanie, co to właściwie jest?
Jakusz
Posty: 2313
Rejestracja: 8 sty 2007, o 22:03

Re: wykrywanie katalazy w peroksysomach z bulw ziemniaka

Post autor: Jakusz »

Skrobia uległa kleikowaniu - najprawdopodobniej.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości