Czesc,wpadlam dzis na pomysl,ze moze w ramach powtorki bedziemy sobie zadawac zadania maturalne? Kolejna osoba odpowie i zada kolejne. i tak dalej... Mysle,ze to swietna powtorka.Zrobilam juz chyba wszystkie mozliwe arkusze i mam juz dosc szczerze mowiac,wiec to moze byc fajna zabawa Tylko blagam,zadawajmy sobie typowe zadania maturalne i tak tez odpowiadajmy na nie,czyli krotko i konkretnie. Moje pierwsze pytanie:
Wplyw roslin motylkowych na rekultywacje gleb zadaje je bo jest bardzo lubiane przez cke
_________________ Jesli pomagasz,wiem co naciskac PP
Rośliny motylkowe żyją w symbiozie z bakteriami z rodzaju Rhizobium. Bakterie te mają zdolność do wiązania wolnego azotu znajdującego się w atmosferze i zamieniają go w związki azotowe dostępne dla roślin. Dzięki temu organy tych roślin są bogate w związki azotowe. Obumarcie tych roślin powoduje wzbogacenie gleby w związki azotowe (czyli staje się ona bardziej żyzna). Stosowanie roślin motylkowych jako zielony nawóz pozwoli na zmniejszenie stosowania nawozów sztucznych dzięki czemu poprawi się jakość gleby i możliwy będzie proces jej rekultywacji.
Nienawidzę tego pytania, jeżeli jest jakiś błąd proszę o poprawienie.
Moje pytanie:
Dwie różnice w budowie anatomicznej łodyg dwuliściennych i jednoliściennych
U roslin dwulisciennych wiazki przewodzace sa otwarte,oznacza to ze wystepuje kambium. wiazki przewodzace u roslin jednolisciennych sa zamkniete, kambium nie wystepuje.
Wiazki przewodzace roslin dwulisciennych ulozone sa w charakterystyczny pierscien,zas wiazki przewodzace roslin jednolisciennych sa rozproszone
Pytanie Przedstaw wlasciwosci wody i ich znaczenie w funkcjonowaniu organizmu
1. Woda ma wysokie ciepło właściwe, wolno się nagrzewa i wolno się ochładza - chroni to organizmy przed wahaniami temperaturowymi wewnątrz organizmu, pomimo zmian temperatury otoczenia.
2. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem - dzięki tej właściwości stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego , transportuje m.in. hormony z miejsca ich syntezy do komórek docelowych, enzymy, substancje odżywcze wchłonięte w jelicie cienkim, szkodliwe produkty przemiany materii.
3. Woda ma wysokie napięcie powierzchniowe - dzięki tej właściwości współtworzy błony cytoplazmatyczne.
Moje pytanie:
Pięć cech kodu genetycznego z wyjaśnieniem
Tytuł: Re: Zadania maturalne- odpowiedz i zadaj kolejne!
Napisane: Cz kwi 09, 2009 13:13
Dołączył(a): N sie 03, 2008 00:21 Posty: 223 Lokalizacja: .b.town Płeć: Gadu-Gadu: 23445155
1. uniwersalny - u wszystkich organizmów taki sam
2. jednoznaczny - dana trójka zasad (kodon) koduje zawsze jeden i ten sam aminokwas
3. zdegenerowany - jeden aminokwas może byc kodowany przez kilka różnych trójek
4. niezachodzący - kodony nie zachodzą na siebie
5. bezprzecinkowy - pomiędzy trójkami kodującymi (kodonami) brak jest dodatkowych elementów
Płyny ciała ryb słodkowodnych mają większe stężenie (płyny ciała są hipertoniczne względem otoczenia) niż woda słodka dlatego narażone są na napływ wody do ich organizmu przez skrzela i pęknięcie. Dlatego ryby te nie piją wody oraz wydalają dużą ilość silnie rozcieńczonego moczu. Narażone są wtedy na utratę soli z organizmu, dlatego komórki solne znajdujące się w skrzelach zatrzymują sól.
Pytanie: Cztery przystosowania ptaków w budowie anatomicznej do lotu.
Ryby slodkowodne Plyny ustrojowe ryb slodkowodych sa hipertoniczne w stosunku do otoczenia,dlatego narazone sa na ciagly doplyw wody(ryba nie pije wody) na drodze osmozy. Aby temu zapobiec produkuja duze ilosci rozcieńczonego moczu, aby ten nadmiar wody usunac.Jesli chodzi o sole mineralne to ryba slodkowodna traci je na skutek roznicy stezen dlatego aktywnie je pobiera.
P.S. Mam nadzieje,ze nie popelnilam bledu,nie lubie tego pytania:P
[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 14:55 ] 1.podwojne oddychanie
2.konczyny przednie przeksztalcone w skrzydla
3.szybkie tempo metabolizmu
4.pneumatyczne kosci
Pytanie, ktore zadalam wczesniej "Gospodarka wodno-mineralna u ryb morskich" tak aby juz sie mylilo [/b]
Co do tych cech to być może źle sprecyzowałam pytanie ale bardziej chodziło mi o przystosowania w szkielecie ptaków do lotu .
Gospodarka wodno - mineralna ryb morskich:
Ryby morskie mają płyny ciała hipotoniczne względem otoczenia (płyny ciała mają stężenie mniejsze niż woda morska) a więc narażone są na ucieczkę wody na drodze osmozy przez skrzela dlatego piją wodę morską. Muszą oszczędzać wodę dlatego wydalają silnie stężony mocz i małe jego ilości. Pijąc wodę morską są narażone na nadmiar soli w organizmie dlatego sól jest wydzielana przez komórki solne znajdujące się w skrzelach do środowiska.
Pytanie: Na czym polega partenogeneza i podaj przykład organizmu rozmnażającego się w ten sposób.
Partenogeneza (dzieworództwo) to odmiana rozmnażania płciowego polegająca na rozwoju osobników potomnych jedynie z niezapłodnionej komórki jajowej, bez udziału plemnika. Przykładem organizmu rozmnażającego się w ten sposób jest mszyca.
Pytanie: Wyjaśnij, dlaczego ciemne zabarwienie skóry, np. u Afroamerykanów zamieszkałych w północnych stanach USA, może mieć negatywny wpływ na syntezę witaminy D3 w naskórku.
_________________ "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Paulo Coelho
W naskórku u Afroamerykanów znajduje się dużo melaniny, melanina pełni funkcje ochronną pochłaniając docierające do skóry promieniowanie UV a więc Afroamerykanie zamieszkali w północnych stanach USA będą narażeni na niedobór witaminy D gdyż większość promieni pochłonie melanina a zabraknie ich do przekształcenia prowitaminy dla witaminy D tzw. ergosteryny z której pod wpływem promieni UV powstaje witamina D.
Nie bardzo jestem pewna swojej odpowiedzi więc poproszę o sprawdzenie jej. ( o ile kojarzę to zadanie z matury podstawowej z maja 2008 )
Pytanie:
Znaczenie stawonogów dla środowiska przyrodniczego. (co najmniej 3)
Znaczenie stawonogów:
-Bardzo ważny udział w rozmnażaniu roslin okrytonasiennych(niektóre owady podczas pobierania nektaru, przenosza pyłek z kwiatu na kwiat)
-wykorzystywane w przemyśle:
a) wytwarzaja miód
b) wytwarzają jedwab
-Są wążnym pokarmem dla wielu organizmu,ale także lubią zjadać się między sobą, np. pająk pochłania muchę.
Pytanie:
Wpływ gąsienicy na poruszanie się czołgu ?
nie no żartuje
Przebieg fotosyntezy i oddychania komórkowego (tak ogólnie).
Znaczenie stawonogów: -Bardzo ważny udział w rozmnażaniu roslin okrytonasiennych(niektóre owady podczas pobierania nektaru, przenosza pyłek z kwiatu na kwiat) -wykorzystywane w przemyśle: a) wytwarzaja miód b) wytwarzają jedwab -Są wążnym pokarmem dla wielu organizmu,ale także lubią zjadać się między sobą, np. pająk pochłania muchę.
To nie jest znaczenie dla środowiska przyrodniczego.
Fotosynteza:
Dzieli się na fazę jasną i fazę ciemną. Istotą fazy jasnej jest przekształcenie energii świetlnej w energię wiązań chemicznych zawartych w ATP. Istotą fazy ciemnej jest redukcja dwutlenku węgla przy udziale siły asymilacyjnej (ATP i NADPH2) powstałej w fazie jasnej. Dzieli się na trzy etapy: karboksylacja, redukcja i regeneracja.
Oddychanie komórkowe:
Podczas oddychania komórkowego utlenieniu ulegają związki organiczne, rozpad może się odbywać przy udziale tlenu - oddychanie komórkowe tlenowe (Etapy: glikoliza, reakcja pomostowa, cykl Krebsa, łańcuch oddechowy) natomiast bez udziału tlenu - oddychanie beztlenowe. (etapy: glikoliza, odtwarzanie NAD+) .
(można napisać o wiele więcej ale takich pytań nie ma na maturze, zbyt ogólne)
Wymień 2 struktury błoniaste występujące w komórce eukariotycznej i podaj ich funkcje jaką pełnią w komórce.
drapieżnictwo - występuje ofiara i drapieżnik, gdzie drapieżnik zabija ofiarę zyskując pokarm, więc dla drapieżcy będzie +, a dla ofiary -
pasożytnictwo - pasożyt +, żywiciel -. Może być zewnętrzne i wewnętrzne. Pasożyt żyje kosztem gospodarza, pobierając z jego ciała substancje organiczne. Pasożyt nie doprowadza do śmierci żywiciela, bo wtedy sam by zginął.
Dlaczego pH w liściach aloesu o świcie jest stosunkowo niskie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników